Koupě silnější motorové pily

pikacu - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 109.17 (?)
25.1.2009 23:06

Jen doplním... pominul jsem to co je hlavní - a zmínil už pan Radek - důležitou roli hraje vzdálenost prodeje/servisu. Jezdit pro každý prd x kilometrů jen proto, že jsem na doporučení někoho na netu koupil Stihl místo HQ, kterou mám za rohem, je hloupost. Pak je samozřejmě ještě na zvážení, nakolik je zapotřebí mít možnost sundání přiskříplé lišty v řezu z pily - já třeba ještě nikdy tohoto manévru neměl zapotřebí (a to přes zimu kácím v jednom kuse...).

Na Stihlu bych vyzdvihl výborně vyřešené plnící otvory - nepotřebujete nářadí na otvírání a při otevření nenapadá přilepené smetí dovnitř (u HQ co vlastním musím nejdřív otvory očistit štětcem, jinak bych měl v nádržích po týdnu úplné smetiště...).

A jinak bych se také přikláněl spíše ke kategorii farmářských pil.

J.K.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 41.6 (?), 25.1.2009 19:01, zobrazeno: 52106x

Dobrý den. Potřebuji poradit s výběrem motorové pily. Chci silnější stroj na padlé, tvrdé, mokré dřevo do průměru 60 cm. Hlavní požadavek je, aby pila jela co nejdéle a neskončila po 3 letech v koši. Ročně nenařežu víc než 20 kubíků. Stroj bude tedy většinu roku zahálet, jelikož na drobnou práci kolem domu mám lehkou elektrickou pilu. Motorovou pilu si kupuji proto, že už mně nebaví neustále škemrat, kdo se nade mnou slituje a motorovku mi půjčí zrovna když ji potřebuji.. Navíc pily co jsem měl půjčené byly většinou slabší stroje a s řezáním tvrdšího dřeva byly problémy. Je mi jasné že ideální by byla HQ 365, ale je to profi stroj za 20 tisíc. Pak jsem uvažoval HQ460, HQ 455-e, to už jsme o 5 tis níže. Hledám tedy výkonnou pilu za přijatelnou cenu. Poradíte? Nejraději bych zůstal u Husqvarny. Jo, někdo mě posílá pro Oleo-mac 956 ale nerad bych se nechal napálit. Děkuji. Libor.

pikacu - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 109.17 (?), 25.1.2009 21:08

Dobrý den. Od Oleo-Macu bych Vás raději zrazoval - pár lidí v mém okolí si tuto značku od Mountfieldu koupilo (včetně mého otce) a jelikož se jim občas něco rozbije a nechtějí čekat měsíc a déle na opravu, tak se mi dostala do ruky pro detailnější průzkum. Nechci tady rozepisovat pro a proti, celkově bych ale ve srovnání s Husqvarnou nebo Stihlkou řekl, že je to srovnání Trabanta s Mercedesem. Poslouží, ale nenadchne.

Co se týče HQ, neporadím příliš - nesleduji vývoj a poslední modely. Nicméně pokud chcete silnější spolehlivou pilu o něco levnější než HQ, pak jedině Stihl. Mám od této značky 3 pily, z toho 2 již přes deset let ve velmi častém provozu a musím konstatovat, že se jedná o povedené výrobky. V tomto ohledu Vám jistě poradí např. pan Radek, nepochybuji že sem zabloudí a napíše pár vět, já osobně bych volil Stihl (hlavně proto, že jej znám dlouho, celkem mám od nich 9 motorových strojů a ani jeden bych neměnil, nějaké mouchy se najdou, ale ve srovnání s konkurencí typu Oleo-Mac jsou to titěrné mušky).

S pozdravem J.K.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 25.1.2009 22:01

Díky Jane, ale v zájmu objektivity, dotaz zněl HQ. 365 je na takové, často i hnilobou napadené dřevo, dost výkoná. Je to jako na dvoumetrové jabloně jít s buldozerem! Nejprve ještě k tomu dřevu. Padlé, mokré, tvrdé, to už většinou moc tvrdé není a nebo naopak je tvrdé jak kámen. Padá převážně hnilé dřevo, souše vydrží stát i několik let. Lépe je dohodnout si, nebo v případě vlastního lesa, kácet stojící souše. Mokré, jako syrové, nebo namočené pojmutím vlhkosti ze země? To je to samé jako u padlého! Na tuto práci postačí pila s obsahem od 50 ccm do 60 ccm, kategorie farmářské. Výkon od 2,5 kW výše. Délka lišty je převážně 37/38 cm, takže průměr 60 cm hravě zvládne a především práci nebudete dělat jako obživu, tedy pila patřičný odpočinek dostane. Značka, zvolte nejprve dle vzdálenosti a kvality servisu a potom dle vlastní ceny pily v navržené kategorii! Vyjdu-li z vámi uvažovaných HQ 460 a 455-e, po servisní stránce bych spíše preferoval 460. Porovnám-li však odpovídající modely STIHL, tedy MS 270 a 280i, jsem s výkonem výše a váhou níž! Obsahy jsou u STIHLu níž, což jasně dává vyšší užitný výkon, 2,0 kW/kg a 1,9 u ST, oproti 2,2 a 2,1 u HQ. U mne další výhodou jsou beznářaďové uzávěry nádrží, plusem u HQ je ruční palivové čerpadlo, s menší připomínkou, že toto je dost často zdrojem poruch!  Nejen samo o sobě, ale i jeho management v karburátoru. Spojka vně u HQ, také není při této práci zrovna výhodná, sevření lišty bývá dost časté a souboj s namáchanou kládou, osm metrů dlouhou s průměrem 45 cm, není zrovna jednoduchý. Na druhou stranu to stejně podmiňuje pořízení druhé lišty. Velkou výhodou MS 280i je její řízení elektronikou a tím i menší spotřeba paliva. 

Radek

pikacu - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 109.17 (?), 25.1.2009 23:06

Jen doplním... pominul jsem to co je hlavní - a zmínil už pan Radek - důležitou roli hraje vzdálenost prodeje/servisu. Jezdit pro každý prd x kilometrů jen proto, že jsem na doporučení někoho na netu koupil Stihl místo HQ, kterou mám za rohem, je hloupost. Pak je samozřejmě ještě na zvážení, nakolik je zapotřebí mít možnost sundání přiskříplé lišty v řezu z pily - já třeba ještě nikdy tohoto manévru neměl zapotřebí (a to přes zimu kácím v jednom kuse...).

Na Stihlu bych vyzdvihl výborně vyřešené plnící otvory - nepotřebujete nářadí na otvírání a při otevření nenapadá přilepené smetí dovnitř (u HQ co vlastním musím nejdřív otvory očistit štětcem, jinak bych měl v nádržích po týdnu úplné smetiště...).

A jinak bych se také přikláněl spíše ke kategorii farmářských pil.

J.K.

host - 94.242 (?), 26.1.2009 7:14

Škoda že jste si nevzpoměl koupit pilu minulý týden.Protože Husqvarna měla akci a H365 byla za necelých 16 000,-Kč.Tedy mírně připlatit a místo H455,nebo H460 by byla.Teďka jsem koukal a už zase je za 20 000,.Nejsem žádný prodejce, ale na výběr to chce trochu času.A sledovat akce různých značek.Pak koupíte pilku o třídu výše než hrrr koupit a pak se divit.

Saša z Kralup.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 26.1.2009 7:24

Nepřeháněl bych nutnost blízkého servisu. Většinou je to zajímavé a nutné pro profi a větší firmy. Jinak je to pro běžného uživatele místo, které bude navštěvovat velmi málo, pokud bude dodržovat návod a vybere si kvalitu. Je to také místo, kde si po práci rádi povykládají profíci se servisákem, a tím je to na jiné úrovni z pohledu rychlosti, ceny i třeba počtu zde zakoupených a provozovaných přístrojů. Jinak stejně běžné věci koupíte téměř všude, kde jsou servisy na pily a broušení řetězu je otázka každého majitele pily, jak to bude řešit.

host - 50.4 (?), 26.1.2009 10:01

Zdravím všechny (i ty které naštvu), doporučoval bych vám vzít si HQ 460 (15.990,- Kč) protože má oproti HQ 455 klasické napínání řetězu z boku a to šroubovákem (nemůžu si pomoct, ale mě to furt přijde lepší než NŘBPN - napínání řetězu bez použití nářadí) i když je pravda, že v případě NŘBPN jej určitě nepřepnete. Protože tu padlo několik návrhů na jinou pilu udělám vám malé srovnání :

HQ 460 (15.990,-Kč) obsah : 60cm3, výkon : 2,7 kw, rozteč řetězu : 0.325, vibrace na rukojetích : 4,9 / 4,3 m/s(v návodu k použití jsou uvedeny tyto hodnoty : 3,4/4,5m/s2) hmotnost : 5,8 Kg, dekompresní ventil, smart start ("snadnější startování"),ruční palivové čerpadlo (prej to rádi žerou myši), jinak o jiných problémech sním nevím,

MS 270 (13.900,-Kč) obsah : 50cm3, výkon : 2,6 kw, rozteč řetězu : 3/8, vibrace na rukojetích : 2,7 /2,7 m/s2 hmotnost  : 5,3Kg, dekompresní ventil - není, ergo start ("snadnější startování") -není,

Doporučuju vám zajet si do prodejny a obě pily si osahat, jak vám "padnou do ruky" (jsou i pordejny kde prodávájí obě značky).

Na pana Radka bych měl dotaz : "...Obsahy jsou u STIHLu níž, což jasně dává vyšší užitný výkon, 2,0 kW/kg a 1,9 u ST, oproti 2,2 a 2,1 u HQ...." Teda pane Radku jak může být 2,0 více než 2,2?! A moc by mne zajímalo co jste tím chtěl říct? K čemu to přepočítávání výkonu na 1kg?

Děkuji Anonym

host - 99.214 (?), 26.1.2009 11:08

Obsahy jsou u STIHLu níž, což jasně dává vyšší užitný výkon, 2,0 kW/kg a 1,9 u ST, oproti 2,2 a 2,1 u HQ..." Teda pane Radku jak může být 2,0 více než 2,2?! A moc by mne zajímalo co jste tím chtěl říct? K čemu to přepočítávání výkonu na 1kg?

Předpokládám, že jednotka má být [kg/kW] a pak je nižší hodnota lepší.

Ivan

host - 4.243 (?), 26.1.2009 11:55

Nemá náhodou MS 270 řetěz 0.325? A z toho výběru anonima by pro mě byla Stihl jasná volba.

host - 90.168 (?), 26.1.2009 12:11

Určitě to mělo být kg/kW - poměr hmotnost/ výkon, u pily celkem důležitá věcička ;-)

Ještě přihodím alternativy Dolmar PS 5000 50ccm, 2,8 kW 5,1 kg, 15000,- Kč, nebo silnější PS 6400

A ještě existuje Solo ;-)

(To je jen trknutí pro ty co si myslí, že kvalitní pila = pouze Stihl a HQ - v současnosti jsou to ještě tyhle dvě - kvalita je minimálně stejná a cenově jsou lepší... Osobně u HQ +Jonsered cítím u farm a hobby pil přechod od kvality ke spotřebnímu zboží. U Stihlu se mi zase nelíbí obchodní politika v ČR; silné výhrady mám i k Makitě CZ).   Gl.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz