Vždy při takovém výběru pily uvažuji, co by jsem sám vybral. V tomto výběru jsou na vyšším stupni obě HQ, neboť jsou profi a mají i profi výbavu(např. nastavitelné čerpadlo, Mg klasickou skříň, vibrace jsou kompletně řešeny ocelovými pružinami a velmi ergomonickou stavbu), naproti tomu farm modely MS270,280i jsou modernější z pohledu precizního bočního napínání, otočeného řetězového kola, 280i má vyšší úroveň v oblasti řízení motoru díky elektronice. Přesto jsou tyto pily na tom hůře z pohledu spotřeby paliva, zejména ve srovnání s modelem 346XP. Výhodou farm modelů je vyšší výkon(pokud neuvažujete o H346XP s výkonem 2,7kW - to by bylo téměř stejné 2,8kW - 280i), který je dosažen také vyšším objemem motorů. Výhodou HQ řady je snadný přístup k motoru a filtru - jedním krytem vše přístupné. Rozdíly jsou ještě v ovládaní funkcí - Stihl jednopáčková obsluha, HQ kombinovaný vypínač se sytičem. Z těch hodnotných parametrů jsou na tom v tomto výběru lépe modely HQ, neboť mají nižší spotřebu, progresívní tlumení vibrací, snadnou údržbu, výbornou ergonomii, nastavení průtoku oleje. Otočené řetězové kolo a lepší boční napínač a vyšší výkon je menší argument, pro celkové pořadí - H346XP, H353, MS280i, MS270. Když už jsem na začátku zmínil, co by si vybral já, tak v této ceně lze pořídit PS4600S a ta má to, co mi chybí u uvedených modelů pil. Ovšem to je mimo tento výběr a pouze bych doporučil si zjistit parametry pily. V daném výběru bych volil H346XP.