Jakou hobby benzinovou pilu?
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.186 (?) 5.8.2008 20:32, zobrazeno: 36989x
Dobry den,
mam mozna jednoduchy dotaz, ale jakou spolehlivou (kvuli ekologii, at radeji neco funguje 10 let nez kupovat neco na 1 rok) hobby pilu asi do 10 tisic kc. Predpokladam, ze na topeni budu potrebovat porezat tak 1-2 m^3 za rok plus neco pri vypomoci kaceni u rodicu, tam to muze byt i silnejsi drevo (do prumeru 40-60cm), ale jen obcas (1-2x za rok, jestli vubec). Koukal jsem se na Husqvarnu, Stihl, Dolmar. Vypada to, ze tady v Beskydech fici Husqvarna, takze mozna radeji neco od ni kvuli dostupnosti servisu (ale neni to podminka, pokud nekdo dela pilarsky zazrak a vleze se do ceny...). Ted jsem chvili rezal Narexem co ma 1800W a trosku me stval pristup k napinani retezu. Je vhodne volit beznastrojove napinani? Taky jsem pricital archiv a zda-se, ze se preferuje moznost retezu 0.325" pred 3/8". Tady se zda Husq vede nad Stihlem, ktery v dane cene dava 3/8". U dolmaru nevim co je. U Husq nevim jestli je lepsi 142e (vyssi vykon) a nebo 240e (nizsi emise, napinac retezu a dalsi vychytavky). Nejsem si jisty jestli 1.5kW neni malo, kdyz ted jsem zkousel 1.8kW Narex a nic moc, tedy -- zvlaste kdyz se trosku zatupi retez...
Diky za kazdou radu!
Karel
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.202 (?), 5.8.2008 21:35
uplne ma ignorujte, ale musim to napisat...
1-2 m3 dreva, niecou rodicov, teda mozno max. 5m3 za rok... nejaky ten benzin do toho olej, pilnik, retaz vam vydrzi... za 1m3 date mozno 250 czk (alebo nejaku flasu znamemu) a to drevo vam poreze... teda rocne date 1250czk za porez... teda 8 rokov vam moze niekto chodit rezat to drevo bez toho aby ste vlastnil pilu, kupoval do nej bezin, riskoval nejake zranenie a bal sa co ked sa mi nieco pokazi, alebo co ked mi ju ukradnu... po 8r ta pila bude aj tak bezcenna v podstate, ked vam vydrzi viac ako 8rokov alebo budete rezat viac, tak pojdete do "plusu"...
a nereagute na to nikto, je to len ekonomicky pohlad na vec, ze pri urcitom mnozstve sa neoplati kupovat nieco, ale riesit to externe...
no a moze pokracovat diskusia o hobby pilach :)
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.168 (?), 5.8.2008 23:48
Zdravim :-)
Ekonomicky sice je lepší najmout si dělníka, ale ta možnost kdykoliv sáhnout po pile když jí zrovna potřebuju je docela výhoda...
Volil bych kvalitní "blbovzdornou" hobby pilku, třeba Stihl MS 180 (181?), Dolmar PS 350, nebo i něco staršího osvědčeného (33, 340). "Moderní" hobby HQ mě moc neoslovují - plastů až příliš... Osobně bych za cenu do 10kKc volil asi Dolmar PS 420 s řetězem.325 - zvládne i občas silnější dřevo.. Gl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.125 (?), 6.8.2008 8:08
Asi nebudu ten pravý rádce, ale napíšu svojí zkušenost. Tento rok jsem koupil HQ 142e, je opravda, že je "celá" plastová a taky se to projevilo ve vůli mezi plasty a to na několika místech. Hned po prvním řezání mě odlítnul plíšek, který je nad výfukem a který má bránit, aby se plast příliš zahříval (bez problémů mě ho v servise přilepili-i když opatlali celou pilu lepidlem). Jinak co se týká řezání, tak jsem s ní zatím nadmíru spokojen. Spotřeba benzínu i oleje je podle mého názoru normální a přijatelná. Takže pokud vám nevadí, že občas plasty na sebe přesně nedoléhají, tak na hobby použití stačí.
Petr H.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.163 (?), 6.8.2008 20:29
Dobrý den.
Tak se také přidám. Mám hoby Stihl MS210 a jsem s ní spokojený. Malá spotřeba, velmi dobře řeže a dá se koupit za 6990Kč. Nedávno mi pan J.S. v tématu "a opet vyber pily" popsal, jak je vlastně řešená - je to takový střed, ne úplně plastový a ne celý kovový. Také se zkuste podívat na Dolmarky, při pročítání různých vláken na zahrada.cz jsem na ně v podstatě nic špatného nenašel - například PS350 je poměrně výkonná a lehká hobby (dle www stránek).
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.186 (?), 7.8.2008 7:58
Diky vsem za odpovedi. Protoze ted budu rozrezavat (demolovat) starou drevenici, pujcim si Husku 365 z pujcovny a uvidim jak to jde s profesionalnim vercajkem a pak se rozhodnu jestli kupovat hobby a nebo si pujcovat profi za 760,- Kc na den (vcetne paliva a naostreneho retezu...)
Diky!
Karel
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.186 (?), 7.8.2008 8:04
Jeste bych mel dotaz k Dolmaru 350/420 a dal. Koukam na obrazky na dolmar.de, ale nemecky nevladnu. Ty pily maji skutecne bocni napinani retezu?
Diky!
Karel
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.106 (?), 7.8.2008 9:07
Půjčovna je možná pro Vás opravdu nejlepší řešení. Všichni tady doporučují malou pilku na malý objem dřeva, ale pokud se jedná o silné dřevo byť příležitostně tak z vlastní zkušennnosti to nemusí být dobrá volba. Tak to jsem se 20 let trápil s el.pilou 1,4Kw a vždy jsem si říkal vždyť jsou to jen 3 velké stromy ročně cca 5m3 a oba jsme hodně dlouho trápili. Když máte doslova upižlat řez několik 60 cm řezů, tak na tom necháte ruce, nervy, řetěz, spoustu času(třeba jen několikrát během řezu dopnout řetěz) a pila skučí. Nakonec zjistíte, že je pro Vás mnohem lepší volba silná pila z profi řady. Naopak někdo může nařezat třeba 100 m3 ročně, ale prkna nebo větve a potom si s jakoukoliv slabou pilkou naprosto vystačí. Škoda, že jsem si pořádnou pilu nekoupil dřív, možná ještě silnější.
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.168 (?), 7.8.2008 13:12
Stránky mají i v angl. na dolmar.com, 350/420 má boční napínání. Tady na diskuzi se podrobně rozebíraly, stačí hledat..
Až tak pižlátka to nejsou, s 20 let starou el. pilou s příkonem 1,4kW se to absolutně nedá srovnat. Jsou to lehké pily do slabšího dřeva, ale jednou za rok něco silnějšího zvládnou taky. Pokud bude 90% řezání slabší dřevo (do cca 40cm), tak ta lehkost se rozhodně vyplatí víc než silná ale těžká pila..
Když proti sobě postavím, že 10x půjčit vyjde stejně jako nová pila s životností mnoho let (při tomhle zatížení a pokud jí někdo neukradne) a která je kdykoliv po ruce, tak ta půjčovna mi moc výhodná nepřijde...
Pokud budete mít svojí, tak benzín kupujte jen kvalitní (u značkové pumpy s velkou výtočí), míchejte ho jen tolik kolik hned = do měsíce spotřebujete, klidně po 0,5 L (mám PET flašku s odměřeným objemem, olej přesně dávkuju stříkačkou s brčkem). Před delším odstavením je nutné vypláchnout bioolej z čerpadla a celého vedení oleje = vyřezat s olejem M6A (nebo podobným) alespoň 1/4 nádržky. Takhle se vyhnete zadření (nekvalitní palivo) a zničení olejového čerpadla (bioolej občas zrosolovatí).
Ještě doporučuju po koupi ověřit seřízení pro záběh (lehce bohatší směs, menší max. otáčky), správně zaběhnout (info tady v diskuzi), po záběhu seřídit na normální provoz (cca po 10 nádržích), no a jinak mít pořád čistý filtr, ostrý a správně napnutý řetěz, střídat 2-3 řetězy a otáčet lištu atd. atd... Gl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.186 (?), 7.8.2008 14:52
Mate pravdu, ono to pujcovani taky nemusi byt to prave orechove. Ale na druhou stranu muzete srovnavat HQ 365 s 3.4kW s Dolmarem PS-420 s 2.0kW? Koukal jsem se i na dalsi Dolmary a celkem se mi libi i PS-4600S. Vykon 2.6kW a vaha 5.1kg. Ovsem nikdy jsem to nevidel, takze nevim jestli nahodou v levnejsi cene (~13kKc) neni nekde zakopan pes... Takova pila ale uz je s cenou na 20x pujceni HQ (pripadne 10x pres vikend) s tim, ze clovek musi jeste kupovat spotrebni material (benzin/olej/retez) pri predpokladu, ze pila vydrzi...
Diky!
Karel
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|