Jak často brousíte řetěz?

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?)
8.2.2009 0:01

Ono se to jednostranným tahem brousí vždy :-), jinak pilník není po tak krátkém čase K.O., jen ho máte zanesený a asi také mastný od mazacího oleje! Zanesení odtraníte jednoduše ocelovým kartáčem, přetažením směrem od držadla ke konci, mastnotu pochytá obyčejná školní křída, neodstraňovat, odpadne při dalším broušení sama. A ještě jedna "vychytávka", pilník bez vodítka ukládejte vsunutý do např. PVC hadičky, nedře se v tašce, batohu o kovové věci a tak vydrží déle!

Radek

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 4.108 (?), 7.2.2009 20:42

Dobrý den

Nedávno tu někdo psal že musí neustále brousit třetěz a pak z něj vyšlo že s ním řeže trochu do země atd... Tak toto je pro něj mé zkušenosti!

Dnes jsem řezal na zahradě, mám řetěz Stihl, 1,6-0,325 ---pila stihl 028 řezal jsem dřevo asi půl hodiny pak došel benzín, řetěz ok ani jsem nebrousil.Po dalších 20 minutách mi už zbýval jeden starý pařez na rozřezání-suché dřevo potažené mechem, trochu hlíny...¨Chtěl jsem ho rozporcovat na drobno aby mi šel spálit... Dal jsem se do něj a po pěti řezech už mi pila dělala jen prach a tak jsem každý zub vzal 5krát pilníkem, pila zase jela jako drak ,zbývali mi tak tři řezy a ty jsem udělal a řetěz už opět tak tak řezal.

TAKŽE.ono trochu hlíny znamená pořád brousit!!!

Jinak když kácím, nebo porcuji vydrží mi jeden řetěz ostrý dvě nádrže...

Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 7.2.2009 20:59
Nic nového pod sluncem...

PedroKV - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (127) - 16.68 (?), 7.2.2009 21:04
Taky je dobrý podívat se na výšku omezovacího zubu, postupným obrušováním řezacího zubu se snižuje jeho výška a pak dojde k situaci, že řezný zub je sice ostrý, ale "málo čouhá do řezu". Prodává se na to měrka, pro konkrétní typ řetězu. A doporučuju hodně ostrý pilník, nejlépe nový a kvalitní.

host - 74.223 (?), 7.2.2009 21:39

No já to brousím téměř každé dolití benzínu-jen tak jedním dvěma jednosměrnými tahy pilníku, 17 zubů krát 2 strany-řetěz 0.325 solo 645 a jede to v pohodě. Jsou pěkně velké špony, pila jde jak drak. Akorát pilníky dostanou zabrat-ale asi je to kvalitou oceli řetězu, tak po pár měsících nový pilník (35 Kč).

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 8.2.2009 0:01

Ono se to jednostranným tahem brousí vždy :-), jinak pilník není po tak krátkém čase K.O., jen ho máte zanesený a asi také mastný od mazacího oleje! Zanesení odtraníte jednoduše ocelovým kartáčem, přetažením směrem od držadla ke konci, mastnotu pochytá obyčejná školní křída, neodstraňovat, odpadne při dalším broušení sama. A ještě jedna "vychytávka", pilník bez vodítka ukládejte vsunutý do např. PVC hadičky, nedře se v tašce, batohu o kovové věci a tak vydrží déle!

Radek

host - 128.254 (?), 8.2.2009 10:37

Zdravím, jak tady čtu někdo brousí řetěz při každé nádrži, ale jsou i tací, že nebrousí téměř nikdy a myslí si že to ještě nějak doříznou. Potom přicházejí s modrou lištou a tvrdí že jim to nemaže a podřezává do zatáčky. Chyba není v mazání, ale v obsluze pily, žádný olej není schopen namazat tak maličkou plošku styku článku s lištou když na to obsluha tlačí při tupém řetězu. Každému říkám " když se ti rozsvítí mazání u auta tak hned zastavíš, to samé dělej když ztupíš řetěz třeba o kámen nebo kov ve dřevě, nabruš nebo vyměň řetěz ". Ale kolikrát je to jako když házíš hrách na stěnu, třeba včera jsem jednomu takovému " umělci " dvakrát rovnal spálenou lištu. Já nosím pilník v autogenní hadici. Standa.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 8.2.2009 10:58

Zdravím Stando, to je přesně ono, na tuto otázku je v podstatě jednoduchá odpověď - Když je tupý! Jenže někteří "pracanti" to za A) nepoznají, za B) "musí to dodělat", za C) ač vlastníci nového traktoru, pily a já nevím čeho ještě, na náhradní řetěz nemají peníze! A pak je tu ještě varianta D) vrtkolena, ano raději hobluje spálenou lištu, tupý řetěz a pilu s upadlým výfukem, než by dal někomu vydělat za broušení, lištu, či nový řetěz a opravu pily! Pařezy po něm jsou jak vykrájená ozdobná jablka na svatebním stole, jediný špalek není rovný (nevím jak to pak štípe), pila brečí a řemeslo také. Jejich platidlem je "tisíckrát děkuji, pánbůh zaplať". A jejich majetek má hezkou řádku nul na konci číslovky!

Jinak ta autogenní hadice je ověřená praxí, dá se do ní také dát popisovací křída a gumičkou ji přichytit na zápěstí, je tak po ruce a nepřekáží, neláme se!

Radek

host - 37.89 (?), 8.2.2009 16:26
Zdravím. Radku to sedí jak hrnec na zadku. Přeji krásný den. C.F.

Jani - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 35.188 (?), 9.2.2009 2:52

Čo to je "rovnat spálenú lištu"?

host - 210.251 (?), 9.2.2009 9:31

Nejspíš pilníkem srovnat otřep a stahnout modrou barvu, a tumáš spravenou lištu - jako nová ;-)))   Gl.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz