Husqvarna H 350 nebo Dolmar PS 500?

host - 120.31 (?)
17.11.2008 12:42

Nevím jestli se správně vyjádřím, ale já jsem si vždy myslel že kroutící moment udává sílu pily v řezu. Když to půjdu do extremu. tak k čemu jsou mi vysoké otáčky když pilu při zadlačení zadusím?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 120.31 (?), 17.11.2008 12:42

Nevím jestli se správně vyjádřím, ale já jsem si vždy myslel že kroutící moment udává sílu pily v řezu. Když to půjdu do extremu. tak k čemu jsou mi vysoké otáčky když pilu při zadlačení zadusím?

host - 50.4 (?), 17.11.2008 13:05

Každou pilu můžete v řezu zadusit, jde jen o tom jak velkou silou na ní budete muset působit, aby k tomu došlo. Já bych se ale zeptal jinak: je nutné na kvalitní pilu tlačit? A jak moc?
Ostatně od čeho máte výkon Kw?

host - 50.4 (?), 17.11.2008 13:15

Ještě dodatek, kdyby to byl tak významný údaj o síle pily v řezu, nemyslíte, že by se jím výrobci chlubili na přední straně a nemusel by jej pan J.S. pracně vyhledávat na stránkách testovacích společností?

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 17.11.2008 13:14

Už několikrát jsem si všiml, že v podrobnějších popisech motorů je uváděno, že je důležitá hodnota kroutícího momentu v širokém rozsahu otáček, naopak úzký rozsah s nejvyšším bodem výkonu je pro praktický požadavek co nejvyššího řezného výkonu nevyhovující, resp. motor se chová tak, že po větší zátěži se dusí a abychom mohli řezat, je třeba jej držet s menší zátěží ve vysokých otáčkách. Rozdíl hmotností - je 0,7 kg, to je pravda. Také Vás ale nikdo nenutí tuto pilu kupovat, pokud Vám její hmotnost vadí. Já vím, jak je konstruovaná H350 a PS500. Pokud bych pilu chtěl na profi použití, volil bych co nejnižší hmostnost a vybíral bych z jiných typů pil. Pro občasné použití bych z pohledu kvality a preciznosti provedení jednoznačně volil PS 500, která je technicky o třídu výš. Pokud máte takové znalosti, jako jste prezentoval na začátku p.Panský, tak se vůbec nedivím, že Vám musíme složitě vysvětlovat o čem je kroutící moment u spalovacího motoru. Nejvíce mě překvapuje to, jak se ptáte, neboť jsem si myslel, že toto Vy budete vysvětlovat Vašim budoucím zákazníkům, třeba i ohledně Shindaiwy. Já si požadované stránky prohlížím, kdy potřebuji, Vám to nejde asi proto, že máte špatnou adresu.  

Bez názvu
Bez názvu

host - 50.4 (?), 17.11.2008 13:36

Podle mne je Mk síla působící při zátěži na klikovou hřídel (viz výše), né síla působící pilou na řetěz.
Co je to podle vás?

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 17.11.2008 13:50

Vy mě opravdu uvádíte do rozpaků, snad nechcete uvažovat o kroutícím momentu v souvislosti s jeho definicí ve spojitosti s řetězem??? Vždy se hovoří o hřídeli a Nm. To, co potom pohání nějaký motor - třeba řetěz pily je již výsledkem vlastností daného motoru, jak jej můžeme zatížit. Ale na začátku byl motor měřen, zkoušen a testován bez řetězu, protože to je již druhořadé, pokud vím, že např. 3Nm řežou nějak, tak 3,5Nm bude řezat lépe, ale to není tak jednoduché - je to jen pro představu. Tady jde o to, aby nový motor, jako vývojový produkt měl lepší vlastosti. Podívejte se sem - je to o autech, ale hodně to vysvětluje - kroutící moment -výkon magazin.automix.centrum.cz/prakticke/clanek.phtml?id=5512 . Ještě jsem si všiml Vašich pochybností o zátěži klikovky kroutícím momentem. Na to je klikovka testována a počítá se samozřejmě s takovou zátěží. Pokud to porovnám na uvedenou pilu PS 500, tak ta má klikovku dimenzovanou - tedy ještě i tam s rezervou - na PS5000. Dolmar obecně předimenzovává nejen klikovky a jejich uložení, ale celkovou konstrukci pily, protože nejslabší model dané řady je naprosto stejný model, jako nejsilnější model dané řady(ale toto je výrobní řada, která se konstruovala a vyvíjela hned na začátku, ne že se později zvětší objem, aby byla další pila....potom mohou dělat klikovky problémy). Proto je u slabších modelů vyšší hmotnost(také dle použitých materiálů - Mg/Al), ale tento nedostatek je kompenzován vyšší životností, stejnou konstrukcí, jako nejvýkonnější modely, shodnými ND, a tím nižší cenou.

host - 50.4 (?), 17.11.2008 14:03

Pane J.S. odpovídal jsem pánovi o trochu výše:

host - xxx.xxx.120.31 (?), 17.11.2008 12:42

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 17.11.2008 14:07

Ale ten pán to chápe naprosto správně, pouze to převedl na to, jak se chová pila(motor) v řezu. Když mezi příspěvky zařadíte ...Podle mne je Mk síla působící při zátěži na klikovou hřídel (viz výše), né síla působící pilou na řetěz.
Co je to podle vás?...Tak jsem to pochopil, jako dotaz a ne jako odpověď p. 120.31. 

host - 50.4 (?), 17.11.2008 13:47

Křivky jsou to hezký, pochopil jsem, že kolmá osa grafu udává ňáké hodnoty Mk, co je vodorovná osa? (osobněpředpokládám, že to jsou otáčky)Také jsem vám spočítal, že bez zátěže budou mít pily stejný Mk, ale furt jste mi neodpověděl jestli je lepší když Mk působící na klikovou hřídel (a tudíž jí více zatěžující) vyšší nebo nižší?

host - 50.4 (?), 17.11.2008 14:07

„je uváděno, že je důležitá hodnota kroutícího momentu v širokém rozsahu otáček,“
Všiml jste si na těch grafech, že při stoupajících otáčkách motoru (osa vodorovná- barva modrá) má Mk (osa kolmá-barva červená) pouze mírnou křivku, která značí, plynulou zátěž klikového hřídele a že na konci padá prudce dolů což znamená, že jste jí ukroutil? Takže dosaďte si dotoč to grafu hodnoty Mk vámi uváděné jak pro HQ tak dolmar a zjistíte, že křivka zatížení je pro HQ plynulejší než pro Dolmar. Co je lepší?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz