Husqvarna H 350 nebo Dolmar PS 500?

host - 176.185 (?)
30.8.2008 10:03

J.S.

mate pravdu, nema cenu sa absolutne sa o tom bavit, nech kazdy reze cim chce a co mu viac vyhovuje, cim to poreze skor atd.

pan J.S. ako by vas niekto mohol presvedcit a vysvetlit vam co je rychlejsie na rezanie, ked nikto vam nedokazal dostat z hlavy Metaltec, ani stroj. inzinieri, ani automobilove koncerny, ani olej. spolocnosti, ani vyrobcovia zahrad. a lesnej techniky v zastupeni mnozstvom inzinierov, technikov, laboratornych pracovnikov, test.pracovisk a pod. to vsetko bolo malo oproti vasmu nazoru... nech kazdy pouziva na pripravu palivoveho dreva to co chce, v zavislosti od konkretnych podmienok...

p.s. este tu nepadol navrh tahat cirkular do lesa priamo a natahat tam elektrinu, pouzit cirkular na odvetvovanie a pripravu dreva priamo v lese a tych extremnych napadov tu padlo uz vela...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 176.96 (?), 29.8.2008 23:01

a dufam, ze je kazdemu jasne, ze na chatu nebude tahat cirkular a pod. ale ked doveziem drevo (metrovicu) do dvora, pri metrovici je cirkular, teda metrove drevo uz ide do kolisky, tak mam pocit, ze je to najlepsie riesenie a hlavne najrychlejsie... (z mojho pohladu, nepoznam podm. inych)

ale zase, nazov temy je diametralne iny a zase bratia cesi budu hadzat vinu na mna, ved ako inac...

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 29.8.2008 23:17

Není důvod házet vinu na vás, ale ty příklady co jsem uvedl, nejsou tak extrémní. Té metrovice jsem si nevšiml, ale není to argument pro prosazování cirkule! Vsadím se s vámi o co chcete, že stejné dřevo pořežu rychleji s el. pilou, než vy cirkulí! Než vy zvednete do kolíbky jeden špalek, budu mít rozřezané tři! El. pilou myslím pilu, nikoli hračku na elektriku o příkonu 1100W! Kdyby někdo vyrobil el. pilu o příkonu 5,5 kW v odpovídající velikosti, dám na ni lištu 75 cm a řežu několik špalků na jednou! Proč dříve měli na manipulačních skladech tzv. "tramvaje"? Kolik zubů kotouče hobluje kulatinu při řezu a kolik na řetězu? Jak široké jsou? Tady jsou jen některé další otázky. Odpovědět si na ně zkuste sám.

Radek

ARB - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (215) - 177.66 (?), 29.8.2008 23:44

No on bude ideál niekde uprostred. Najrozumnejšie je kombinovať oba spôsoby prípravy paliva. Ja to praktizujem tak, že na tenšie drevo používam cirkulár a na na hrubinu motorovku. Pritom nemám nejak extra silný cirkulár, motor má iba 2,5kW a vychádza mi to tak v pomere 60 ku 40% pre cirkulár. Samozrejme bez m.píly sa neobídem ani doma na dvore, pretože u nás sa spracováva na palivo výhradne dub, buk a hrab. Pri ihličnanoch to môže byť iné. Pravdou však je aspoň v mojom prípade, že sa mi nestáva aby som musel vykladať na cirkulár metrové poleno o priemere 45čísiel. To sa vždy pripraví už na mieste spílenia v hore na rozumný priemer štiepaním, nehovoriac už o lepšej manipulácii pri nakladaní, približovaní a doma pri ukladaní do hraníc-je to lepšie ako sa naťahovať s hrubými ťažkými kusmi.

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 30.8.2008 0:01

Ona taky bývalá norma pro palivové dřevo říkala jasně : průměr nad 30 cm je nutno rozštípnout. Takto dodávám vždy a už jsou lidé naučeni na štípané. To co popsal J.S., to je prořez stromů, taky nejde s cirkulou. Pro přípravu paliva je tato kombinace, kterou uvádíte určitě rozumná, jen zkuste to měření el. proudu. Opravdu dojdete k zajímavému číslu. Mám tu starého tesaře, který připravoval i trámy na cirkule a měl motor 3kW. Nevěřil mi, dal jsem mu k dispozici STIHL 180 E a koukal. Pak nevěřil svým očím, výroba levnější a rychlejší!

Radek

host - 176.96 (?), 30.8.2008 0:33

40cm priemer, ani 30cm priemer do cirkulara nejde, len blbec by tam to dreva strkal a otacal, jednoduchsie je to rozstiepat a prerezat na cirkulari alebo rozrezat retazovou pilou ale to sa zase bude musiet neskor stiepat... a pokial viem tak som pisal o kombinacii retazovej a cirkulara, nepisal som, ze vylucne cirkular:

host - xxx.xxx.176.96 (?), 29.8.2008 22:23 motorovu pouzijem aj ja, lebo mam teraz drevo, ktore sa mi nechce stiepat, teda to prerezem motorovou, ale ani ma nenapadne rezat vsetko retazovou pilou...

host - 176.96 (?), 29.8.2008 23:57

nezda sa vam extremny priklad tahat cirkular na zahradu a rezat 16m dlhe dreva na cirkulari? aky extremnejsi priklad mate este po ruke???

nezabudajte, ze metrove drevo musite do kolisky dvihnut aj vy, ci ho rezete na zemy?  teda cas je rovnaky a nepresvedcite ma, ze cirkular je pomalsi v reze ako elektricka pila (resp. potom elektricka pila musi byt podstatne rychlejsia ako motorova, lebo z motorovou rychlejsie drevo neprerezem)

retazova pila je univerzalnejsia, nie je potreba stiepat drevo a pod. ale to drevo, ktore prereze cirkular je rychlejsie rezat cirkularom...

ale zase sme pri tom, ja mam obe moznosti rezania dreva, retazova pila a cirkular, ked sa da preferujem cirkular, druhy nech preferuju retazove pily pri priprave palivoveho drevo... kazdy ma moznost si vybrat a ine podmienky...

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 30.8.2008 0:18

Není na tom nic extremního, dřevo řežu na zemi a nejradši v hráni. Tupým řetězem a slabou pilou opravdu nepřeříznete 10 cm kuláček dříve než cirkulí, to je pravda.

Radek

host - 176.96 (?), 30.8.2008 0:27

tak este raz, spominal ste 16m dlhe dreva rezat na cirkulari, tahat cirkular na zahradu, zda sa to len mne, ze ste uvadzali extremne a hlupe priklady, ci aj niekomu inemu??? zda sa len mne hlupe a extremne uviest porovnanie tupej retaze a slabej pily a cirkulara, alebo aj inemu? ked chcete ma vytacat, tak sa vam to dari uspesne...

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 30.8.2008 9:33

Nemá cenu se dohadovat. Oponentům el. řetězové pily doporučuji nejprve vyzkoušet el. pilu současné značkové produkce - cca 1800W a výše a srovnat s cirkulárkou. Jinak je to v teoretické rovině a zabere to x místa a x času s vysvětlováním. To zvedání řezaného dřeva na cirkuli - ještě v metrech, někdy i ve 2 metrech - slabší dřevo mě ani nenapadlo uvést a už to je z pohledu pracnosti nesrovnatelné, jako když to řežeme na hromadě, o bezpečnosti při samotné únavě, ale i z hluku z cirkulárky nemusím asi nic psát - mám to vyzkoušené.

host - 176.185 (?), 30.8.2008 10:03

J.S.

mate pravdu, nema cenu sa absolutne sa o tom bavit, nech kazdy reze cim chce a co mu viac vyhovuje, cim to poreze skor atd.

pan J.S. ako by vas niekto mohol presvedcit a vysvetlit vam co je rychlejsie na rezanie, ked nikto vam nedokazal dostat z hlavy Metaltec, ani stroj. inzinieri, ani automobilove koncerny, ani olej. spolocnosti, ani vyrobcovia zahrad. a lesnej techniky v zastupeni mnozstvom inzinierov, technikov, laboratornych pracovnikov, test.pracovisk a pod. to vsetko bolo malo oproti vasmu nazoru... nech kazdy pouziva na pripravu palivoveho dreva to co chce, v zavislosti od konkretnych podmienok...

p.s. este tu nepadol navrh tahat cirkular do lesa priamo a natahat tam elektrinu, pouzit cirkular na odvetvovanie a pripravu dreva priamo v lese a tych extremnych napadov tu padlo uz vela...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz