Husqvarna H 350 nebo Dolmar PS 500?

host - 224.8 (?)
14.11.2008 15:44
Je to Japonec, je ale kvalitní?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 224.8 (?), 14.11.2008 15:44
Je to Japonec, je ale kvalitní?

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 14.11.2008 20:44

Je, ale musí to být opravdu KZ a ne číňan! Alespoň podle některých, projděte si některá témata zde.

Radek

host - 50.4 (?), 16.11.2008 15:13

Dotaz na pana J.S. můžete napsat vzoreček pro výpočet M (kroutícího momentu) který používáte? Přepočítal jsem to pouze pro HQ350 kde se mi podařilo dohledat potřebné údaje (f = 13000 ot/min.,P=2,3 výkon Kw) a bohužel jsem se ve výsledku s vámi nesešel. buťo mi vychází M = 1,69Nm, nebo zadámli vámi udávaný M = 2,5 Nm vyjdemi P = 3,4Kw. Použil jsem vzorec uváděný v technických tabulkách : P= 2πMf / 60000 nebo M = 60000P / 2πf, pokud to přepočítám na f vyjde mi, že při vašem uvedeném kroutícím momentu má HQ 14100 ot/min.

Pro dolmar se mi to nepodařilo přepočítat vůbec protože ani na stránkách: www.dolmar.com se mi nepodařilo najít údaj o ot/min., ale zádámli vámi vedený údaj o kroutícím momentu vycházími, že dolmar má 11500ot/min., takžemi ztoho vyplívá, že je silnější ale o dost pomalejší, navíc je o dost těžší, vy jste projistotu ten rozdíl ani neuvedl, ale rozdil 0,7Kg už je dost. navíc na stránkách dolmaru se nedočtu jaké vibrace jsou na rukojetích, rozteč řetězu(HQ.325" je určitě rychlejší a výkonější než 3/8) atd. takže co se týče dostupnosti informací je u mne HQ na prvním místě.

Dále nesouhlasím s pánem který tvrdí, že PS500 je o 700,-Kč levnější, běžná cena u něj je udávaná 14490,-Kč u HQ to je 13490,-! Samozřejmě pokud si počkám až bude v akci můžou být ceny jiné, ale jako bernou minci bych bral běžnou cenu.

Doporučuji, zjistit si dostupnost servisu, zajet si vyzkoušet jak vám pila sedí v ruce - dostupnost ovládání, nechat si ukázat jak moc budu muset pilu rozebrat když budu dělat udržbu i válce, nebo si rozmyslet, jestli si tu udržbu radši zaplatím a kolik za ní zaplatím.

host - 90.168 (?), 16.11.2008 15:25

???  Nejsem J.S., ale: Max. Mk nikdy není při max. otáčkách, takže vám to ani vyjít nemohlo ;-) Technické údaje k Dolmaru včetně hodnot vibrací jsou na dolmar.com i na dolmar.de, v návodu k pile - dokument.pdf

Jinak já jsem PS 500 kupoval na podzim 07 novou za 9500,-, dnes stojí o něco víc, běžně cca do 11000,- (cena 14490,- je šílená!!! Za to jde koupit PS 5000 a tím vyřešit i hmotnost)

Řetěz 3/8 - masivní "blbovzdorný" řetěz s velkou životností. Výkon 2,4 kW je na něj dost málo, řetěz je třeba udržovat absolutně ostrý (nejvíc se to projeví v suchém dřevě). Osobně jsem u 3/8 zůstal - výhody pro mne převažují nad nevýhodami.   Gl.

host - 50.4 (?), 16.11.2008 16:27

A podle čeho se stanovují otáčky pro výpočet M? Já vím, že běžně se používá 2/3 otáček, ale když řežu tak řežu na plný plyn a né na třetinové otáčky, kde mám sice větší sílu ale jsem pomalej a při max. otáčkách dolmaru uváděných 13500ot/min. M stejné u obou pil!!!

Na dolmar.com jsem lištu s návody nenašel, našel jsem jí na.de a údaje o vibracích na rukojeti mne moc nenadchli (a na českejch to není také):

přední rukojeť: dolmar/HQ : 5,2 / 2,5 m/s2

zadní rukojeť: dolmar/HQ : 3,7/ 2,6 m/s2

cenu jsem si našel na intenetu, buďto jde o klamání zákazníka (protože jako pdo touto běžnou cenou mají uvedenu akční cenu: 10500,-)a nebo vy uvádíte akční cenu.

host - 210.251 (?), 16.11.2008 17:37

Mk a výkon se měří na brzdě. Pokud známe otáčky a výkon, tak Mk lze dopočítat, stejně tak pokud známe Mk a otáčky, tak lze dopočítat výkon. Výpočet Mk nebo výkonu bez měření je trošku jiná kategorie počítání ;-)

V řezu pila nikdy nemá max. otáčky, i s plným plynem jsou pracovní otáčky cca 8-10 tis. - konstrukce motoru je taková, aby se max. výkon i Mk pohybovali v této oblasti. Max. otáčky má pila při vytočení naprázdno bez zatížení.

Vibrace u PS 500 jsou OK, ruce mě rozhodně nebrní.

Velká hmotnost 5,5 kg je daň za poctivé provedení (Al karter snese drsnější zacházení než Mg - není tak křehký)

Cenu nerozlišuji běžnou nebo akční - zajímá mě za kolik se to dá koupit. Spousta obchodů má běžnou cenu lepší než jiný obchod akční, takže rozlišovat cenu podle názvu nemá smysl.  Gl.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 16.11.2008 19:44

Průběh kroutícího momentu a výkonu je vzhledem k otáčkám takový, že těsně před zahájením řezu se můžete a dostanete na max. nastavení, nebo elektronicky regulované otáčky, potom zátěží v řezu klesnou k nižší hodnotě podle zátěže, pokud dál budeme zvyšovat zátěž, dostaneme se k hodnotě max. výkonu - to je již pracovní rozpětí otáček motoru, další, ještě vyšší zátěž se projeví poklesem k max. hodnotě kroutícího momentu, potom již dojde k prokluzu spojky, pokud budeme dále zvyšovat odpor motoru. Toto všechno se zjišťuje na brzdě, která má elektronické vyhodnocení . Výpočtem můžete zjistit orientační hodnotu, ale např. když budete srovnávat 2 pily s výkonem 2,5kW a stejnými otáčkami, tak to neznamená, že budou mít stejný kroutící moment. Úpravy válce motoru na to mají značný vliv, zdvih,  dále ideální bod zapálení směsi v průběhu různých otáček- typ zapalování, dále způsob vyřešení sání - průměr sacího otvoru, výměny směsi a konstrukce tlumiče. Obecně je podstatnější a důležitější vysoký kroutící moment dosahovaný v širokém rozsahu otáček, než krátký úsek maximálního výkonu. I pila seřízená na příliš vysoké otáčky neřeže lépe, ale naopak, pouze u vyšších objemů je to méně znatelné. Ještě je vhodné připomenout, že při srovnání těchto pil jsem několikrát uváděl, že PS500 je novější model, proto má v takovém porovnání výhodu vzhledem k  technického pokroku.

měření výkonu motoru
měření výkonu motoru
hodnoty vibrací
hodnoty vibrací
spec. úpravy válců
spec. úpravy válců

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 16.11.2008 15:49

Já vůbec nepoužívám žádné vzorečky pro výpočty kroutících momentů, nebo výkonů. Tyto údaje si zjišťuji z návodů na obsluhu - Dolmar/Makita, Honda je běžně uvádějí, nebo podle výsledků zkušeben DLG, KWF. Kroutící moment je nejvyšší při nižších otáčkách, naopak výkon je nejvyšší při vyšších otáčkách  - viz. přiložené obr. Z uvedených obrázků je patrné, že Jonsered 2150 má nižší naměřené hodnoty, ale H350 je až na design naprosto stejná pila, a protože jsem se již vícekrát setkal s tím, že u HQ bylo trošku přidáno na výkonech, tak vycházím ze spodní hranice uváděných údajů. Co se týká ceny PS 500, tak ta kolísá podle toho, zda je na tento model akce. Potom je cena značně rozdílná. Hmotnost jsem vůbec nezamlčel úmyslně, ale již jsem ji tolikrát uváděl, navíc je možné si to zjistit v každém popisu technických dat dané pily. Já jsem po převážení PS500 zjistil hodnotu 5,39kg, ale nevylučuji mírnou nepřesnost váhy, PS4600S měla hmotnost 5,12kg. 

J2150 dle DLG
J2150 dle DLG
H 350 dle DLG
H 350 dle DLG
PS 500 návod k pile
PS 500 návod k pile

RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 16.11.2008 20:16

Musím přiznat, že na sdělování těchto údajů je STIHL vůbec nejhorší. A tak pokud někdo tyto chce, čerpám také z KWF a DLG. Vůbec se mi zdá jako by byly tajné pro české uživatele, stačí se podívat na naše stránky!

Radek

host - 50.4 (?), 17.11.2008 12:04

Vážení ani jeden jste mi vlastně neodpověděli na to k čemu je dobré vědět o čem vypovídá hodnota M (postaru Mk). Hodnota kroutícího momentu nám vypovídá o tom, jakou kroutící silou (Nm = Newtonmetr) je v daném okamžiku zatěžována hřídel která se točí a je zatížena odporem – začne působit kroutící moment. Asi jako když si do svěráku upnete hlazenku a budete se snažit jí zkroutit do spiráli, tak zjistíte jak velkou silou (N) jste na ní museli působit aby jste jí zkroutili. A tady se dostáváme k tomu co je lepší? Mít vysoký kroutící moment a nebo nízký kroutící moment? Jak asi uvažuje konstruktér pily? Nejdřív pilu postaví a pak teprve zjišťuje jaký Mk pila dosahuje? On přece musí již dopředu navrhnout průměr hřídele, který danému Mk odolá (neukroutí se). Samozřejmě, že odolnost proti Mk není jenom v průměru hřídele, ale i v jejím materiálu a dalším (čím kvalitnější tím vyšší cena) zpracování – kalení popouštění a další zušlechtění (zase to stojí peníze). Takže není nižší Mk lepší? Protože je jasné, že kostrukterův návrh je natolik dobrý, že Mk dosahované při zátěži je nízké a nemusím mít tlustou hřídel, která by odolávala vyššímu Mk (zvýší se váha stroje, HQ 4,8Kg – Dolmar 5,5Kg).Kdyby existoval materiál který by odolal jakémukoliv Mk mohla by být hřídel tlustá třeba jako jehla. Potřebuji tedy tento údaj vědět? A jak moc je pro mě důležitý?

K dalším poznámkám „Pouze je to o o něco vyšší hmotnosti“, nezlobte se na mne, ale 0,7Kg není o něco vyšší hmotnost, to se sakra pronese. A že vás ruce nebrní? No ono to není o tom, jestli vás brní ruce, ale o tom jak moc jsou ty ruce namáhány a jak rychle se unaví, protože aniž to víte tak ruce překonávají odpor vibrací rukojetěmi přenesených na vaše ruce a při dlouhodobější práci to má za následek vyšší únavu a tím větší riziko úrazu. A ještě k rozteči řetězu. 0.325 má menší rozteč než 3/8, tudíž řezné články (pokud nepoužívám skip řetěz) jdou za sebou v menších odstupech a je jich na řetězu více a tudíž řetěz řeže rychleji.

Co bych tedy měl zvažovat když se budu rozhodovat o pile? (hlavně pro občasné uživatele)
1. Jakou práci s ní chci vykonávat, jaké průměry budu řezat atd. (doporučuji vzít v potaz rezervu navíc, protože ta se vždy hodí).
2. Kolik času tomu chci věnovat, budu řezat dokud těch 20m3 nesdělám nebo to budu dělat po hodince když budu mít čas. (tady už bych se ptal jaké jsou vibrace na rukojetích [Stihl 250: 5.7m/s2,6,8m/s2, dolmar/HQ : 5,2 / 2,5 m/s2,HQ : 3,7/ 2,6 m/s2],uložení ložisek, váha atd.)Protože je jedno, že budete řezat 20m3 za rok, tady jde o tom v jakém časovém období budete těch 20m3 řezat.
3. Náročnost údržby. A tím nemyslím co všechno budete muset čistit (to je u všech pil stejné), ale kolik toho budete muset rozebrat, aby jste se k tomu čištění dostal a nebo kolik mne to bude stát když si pilu nechám vyčistit v servisu.
4. Dostupnost servisu
5. Vyzkoušet si jak mi sedne do ruky (ergonomie pily – všimli jste si jak se nová MS211 tvarově přiblížila HQ?).
6. Kolik do toho můžu investovat (můžu koupit pilu za 2000 a po použití jí vyhodit a koupit novou, když budu mít spotřebu 1 pilu ročně tak za pět let se dostanu na cenu kvalitní pily, která mi ale vydrží dále).

P.S. vámi doporučovaný server DLG mi bohužel nefunguje, nemůžu se vůbec dostat na stránky „spotřebitelské“ kde jsou nejspíš vámi uváděné testy pil.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz