Dobre, zatim nechme znacku stranou. Spalim 45q uhli, ktere ma vyhrevnost 19Mj. Pocitam, ze smrk ma asi 16MJ. Muzete mi poradit kolik metru dreva budu potrebovat? Myslim tim: 1q uhli =? m dvoumetroveho dreva. A kolik vlastne vazi 1m sucheho smrkoveho dreva tedy 0,67 m krychlovych? Jestli jsem ovsem uvedl spravny koeficient. Dekuji Radek.
Radeji jsem zalozil nove vlakno. Topim uhlim 45q rocne a chtel bych prejit na drevo. Podle odhadu asi 15m dvoumetrove kulatiny (vetsinou smrk). Na to by snad mela stacit hobby pila, ale chtel bych znat, ktera znacka je nejspolehlivejsi. Kolik pil urcite znacky ze sta ma nejmene zarucnich vad. Cetl jsem tady skoro vsechna temata, ale chytrej z toho zrovna nejsem. Nejde mi o vibrace, obsluhu, spotrebu apod., ale o klid v dusi pri dodrzovani udrzby. Dobre, kazdy jste ovlivnen svou znackou, ale urcite by se dalo vse brat s nadhledem. Dekuji Radek.
Jdete na to jinou, podle mě lepší cestou. Já bych na Vašem místě nejprve položil otázku sám sobě. Přecházím na topení dřevem - jaká bude asi spotřeba dřeva, to lze zatím jen odhadovat, neboť sám nevíte přesně, tedy kolik dřeva budu řezat? Dále, jaké mám možnosti při přípravě dřeva, tedy jaké dřevo budu řezat? Je změna topení dlouhodobá, pokud ano, potom bych měl pořídít skutečně osvědčenou, spolehlivou pilu, která mě nenechá ve štychu, když ji budu potřebovat, to stejné platí o servisu, dostupnosti ND, tedy kolik do toho chci investovat? Osobně bych hobby pilu nekupoval. Ne, že by to nezvládla, ale Vy chcete topit dřevem, to je něco jiného, jako skácet pár ovocných stromů, nachystat pár metrů dřeva do krbu. To je správné použití hobby pily, samozřejmě do toho patří příprava dřeva v lese, ale v lese se většinou taková pila snadno dostane nad možnosti vhodného použití, což je vyšší zatížení i pro obsluhu pily. Další hledisko je to, že drtivá většina těch, kteří topí dřevem, tak nepřipravují jen to množství dřeva, které spotřebují za jednu sezónu, ale většinou si nadělají podle možností více. Potom je limitujícím faktorem výkonnost pily. Mnohdy je třeba rychle dřevo zpracovat , když chybí výkon, nebo vůbec pila není stavěná na delší práci, je to více ke vzteku, než k radosti, že se to vyplatí dělat. Jinak je zajímavý Váš přístup z pohledu techniky, ale mě to připadá tak, že chcete to nejlevnější, zároveň nejspolehlivější. Většinou je špičková technika spojena se spolehlivostí, úrovní vibrací i spotřebou. Nebo si myslíte, že spolehlivost motorové pily je jen o motoru? Ptám se tak proto, že Vám nejde o vibrace, spotřebu, obsluhu, ale o spolehlivost pily při dodržování údržby. To je ale samozřejmé, to každý návod předpokládá, že se bude dělat. Právě Vy si můžete vlastní volbou vybrat ty vibrace, spotřebu, obsluhu, výkon, vybavení pily, značku, ale údržba, ta se nevybírá, ta se pravidelně dělá.
Dobre, zatim nechme znacku stranou. Spalim 45q uhli, ktere ma vyhrevnost 19Mj. Pocitam, ze smrk ma asi 16MJ. Muzete mi poradit kolik metru dreva budu potrebovat? Myslim tim: 1q uhli =? m dvoumetroveho dreva. A kolik vlastne vazi 1m sucheho smrkoveho dreva tedy 0,67 m krychlovych? Jestli jsem ovsem uvedl spravny koeficient. Dekuji Radek.
Tak, už se dostáváme k podstatným věcem, které musí budoucí majitel pily(určené k přípravě palivového dřeva) znát, aby se rozhodl při výběru správně. Zde - www.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=269 si můžete porovnat spotřebu a výhřevnost uhlí a dřeva.Pokud budete topit jen měkkým - smrkovým dřevem, tak jej spotřebujete více, než dřeva tvrdého. Je to proto, že i když je měkké dřevo - smrk, borovice, modřín, jedle výhřevnější kW/kg dřeva, tak tvrdé dřevo je hmotnatější - těžší. Kdybychom měli 2 naprosto stejné 1 m dlouhé válce, tak smrkový válec bude mít menší hmotnost než např. dubový, bukový, habrový. Další vliv, je to, co jste zmínil - jak bude dřevo suché, dlouho uskladněné a kde. Potom je spotřeba až o 1/2 vyšší/nižší. Tím chci naznačit, že rozptyl spotřeby může kolísat dle podmínek, které budou od např. 18m do 30m. Ještě nevím, jaký máte kotel(co mě to má co zajímat :))), ale to jen, že i toto má vliv na spotřebu i vhodnost topení v takovém kotli dřevem. Mě osobně už začíná být jasné, co asi doporučit, tak dalším příspěvkem už budu psát přímo o konkrétních pilách.
Pokusím se sem vložit jednu tabulku, která by měla dát víc jasno ohledně druhu dřeviny. Jen maličkost k tomuto, borovice a dub, povšiměte si výhřevnosti a měrné hmotnosti, je rozhodující pro dobu použití. Rychlé zatopení a ohřátí systému, nebo dlouhodobá výdrž. Radek