Moštování jablek - kuchyňský odšťavňovač
|
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář (303) - 124.22 (?), 1.9.2008 11:45, zobrazeno: 56337x
Jaké jsou zkušenosti s použitím kuchyňského odšťavňovače při moštování jablek - zejména výtěžnost v %, tj. kolik moštu se získá z 1 kg jablek?
Blíží se alespoň trochu moštárně, tj. 60 - 75 % (0,6 - 0,75 l moštu z 1 kg)?
Děkuji.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 29.162 (?), 8.9.2008 18:47
Nejste sám, tohle dilema řešíme každý, abychom nelítali s každým košem jablek do moštárny. Podmínkou řešení je mít silný kuchyňským mlýnek s odštavovacím nástavcem. Jsem moc spokojený s výrobkem ETA, který se jmenuje ne mlýnek, ale "masořezka". Samozřejmě pořád taky přemýšlím, kde sehnat nerezovou pístnici a píst, ze kterých bych vyrobil jednoduchý pístový lis, poháněný třeba hydraulickou panenkou z autovýbavy nákladních aut.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 77.191 (?), 15.10.2008 0:19
Myslel jsem, že masořezka ETA pro lisování jablek vhodná není, můžete uvést něco bližšího. Lisujete v ní jablka celá a jaký je výtěžek? Děkuji. Petr
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 160.90 (?), 18.7.2012 12:16
Dobrý den, na lis nepotřebujete nerezový materiál, stačí dřevo, pokud možno tvrdé a něco železných profilů. poté se dá vyrobit lis, podobný lisu na víno a moštovat co hrdlo ráčí.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 67.226 (?), 8.9.2008 20:08
Já vůbec netuším co je dnes na trhu, ani jaká by měla být výtěžnost. Pouze mám velmi dobré zkušenosti asi s jedním z prvních odšťavovačů na trhu. Byl tuším bulharské výroby, v podstatě odstředivka s hliníkovým dírkovaným košem a zoubky na dně. Myslím, že velice dobře odšťavuje, a to především křehká jablka. Jak jablka dozrávají a začínají moučnatět, výtěžnost klesá a práce se stává obtížnější. Navíc tento odšťavovač s velkým úspěchem používám k odstředění hlávkového salátu po umytí. V tom je jedničkou.
Asi vám to mnoho nepomůže, ale tolik moje zkušenost.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 22.31 (?), 9.9.2008 8:38
Ono jde spíš o to, kdy co použít. A stejně jako se nevyplatí jít se 100 jablky do moštárny, je málo efektivní moštovat 100 kg na odšťavovači. I kdyby to byl "Fuchsův odšťavovač s nanosítkem".
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 4.41 (?), 15.10.2008 7:39
Koupila jsem si nyní v Tescu odšťavňovač zn. Tesco a výtěžnost je 50 %. Jsem s ním spokojená.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 176.186 (?), 24.10.2012 22:11
Vyzkoušel jsem babičky odšťavňovač Champion (mašinka tehdy za 12tis), opravdu silný motor, výběr z několika jemností sítek, ale výtěžnost jen cca 40%... odštavěná drť byla velmi mokrá a mošt pěnivý a kalný, takže na domácí pití a pyré ano, ale na větší objemy a jablečné víno určitě ne. Zase ho šoupnu zpátky do kredence:)
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 234.39 (?), 22.2.2013 15:50
Na vynikající % výtěžnost moštu máme tutu mašinku.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |