Moštoměr versus Cukroměr



host - 143.51 (?) 
21.10.2010 23:58, zobrazeno: 47274x
Dobrý den, mohl by mne prosím někdo nastínit rozdíl mezi moštoměrem a cukroměrem? Případně doporučit, který z nich je vhodnější pro měření cukrů v jablečném moštu. Děkuji Martin
  
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 22.10.2010 9:33

Pro Vás je samozřejmě vhodný moštoměr - měří obsah cukrů v moštu
Cukroměr měří zbytkový cukr v kvasu.

   
host - 135.141 (?), 22.10.2010 10:39

a nedal by sa pouzit cukromer s rozsahom 0-30 namiesto mustomeru? Oba meraju v podstate to iste... alebo sa mylim?

Dano

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 22.10.2010 11:24

Mošt neobsahuje etanol, s jehož hustotou moštoměr nepočítá.

         
host - 65.33 (?), 22.10.2010 11:51

S hustotou pritomneho etanolu ale nepocita ani cukromer. Citujem z navodu na pouzitie - "Roztok nahustený v pomere 10 l vody, pri 20°C /1 kg cukru, na menisku ukazuje 10 dielikov" a ziaden obsah etanolu nespominaju. Cize z tohoto hladiska su rovnocenne. Rozdiel je podla mna v rozsahu stupnice kde mustomer nema stupnicu od nuly. Mustomer ale vraj zohladnuje pritomnost aj inich rozpustnych latok ako je cukor preto je o nieco presnejsi. Je ale prisposobeny na hroznovy must a teda v pripade jablcneho to tiez nebude najpresnejsie... napriek tomu by bolo asi vhodnejsie pouzivat aj na zistovanie zbytkoveho cukru v kvase mustomer s vhodnou stupnicou, ale pre potreby beznych domacich vinarov a destilaterov je presnost cukromeru dostacujuca...

Dano

            
host - 129.96 (?), 22.10.2010 14:43

Jestli to nebude tím, že v moštu se žádný alkohol nepředpokládá.

               
host - 41.143 (?), 8.11.2010 12:14
Cukroměr: slouží k měření zbytkového cukru v kvasu / koncentrace sacharozy s vodou v procentech hmotnostního zlomku % Moštoměr: je určen k měření komcentrace zkvasitelných cukrů v kg/hl
                  
host - 46.132 (?), 29.9.2011 10:37

Cukroměr měří obsah cukru ve vodě!!! V moštu ukazuje o ca 3-4 ° více, protože je tam mnohu jiných látek navíc. V kvasu se nedá použít prakticky vůbec, protože alkohol je lehčí než voda a v hotovém suchém víně ukazuje cukroměr i moštoměr zápornou hodnotu!

                     
host - 249.22 (?), 17.11.2011 18:06

Já používám cukroměr ke zjištění cukernatosti v počáteční fázi - než začne švestkový kvas kvasit. Přidávám cukr do 15 - 17 stupňů na cukroměru. Pokud bude kvas obsahovat málo cukru tak nezkvasí a je ničemu. Pokud by se přidalo moc cukru, slivovice bude ostrá, bude škrábat v krku. Někdy stačí přidat 1kg na 100l, někdy i 4kg 100l - dle obsahu cukru ve švestkách.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 18.11.2011 10:33

Pokud bude kvas obsahovat málo cukru tak nezkvasí a je ničemu

Zkusil jste to někdy nebo si to jen myslíte?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika