Včera (27. 6. 2011) jsem světlušek viděla celou řadu, po desáté hodině večer u nás v Plzni-Lobzích na cestě okrajem Lobezského parku, na cestičce do parku k jezírkům a na další luční cestě dál na louky a pak k řece. Je to spojená oblast, křižovatka cest, s křovíčky, asi se jim tam líbí. Jinde v parku jsem je zatím neviděla a na louce taky ne, ale byla jsem sama, tak jsem si netroufla daleko do tmy od obydlených částí. Odvážila jsem se jen do bezpečných oblastí, kde už pár dní vím, že světlušky jsou. :o)
Poprvé jsem je tam viděla už asi před dvěma týdny při večerní procházce s přítelem, taky po desáté večer, to jich ještě nebylo moc (a jinde v parku či u řeky žádné), a ačkoliv žiju v Lobzích celý svůj život, bylo to poprvé, co jsem je tam viděla. Potom jsem tam zašla sama i před týdnem, 22. 6., to už jich na té křižovatce bylo hodně, no a včera zas a bylo jich tam zatím nejvíc. Ale všechny poletovaly, takže zřejmě samečkové, samičku v trávě jsem tam ještě neviděla.
Poprvé jsem je viděla naživo také s přítelem před několika lety v Plzni-Doudlevcích u řeky, v rámci rande, samičky i samečky. Potom jsem je roky neviděla, ani na tom samém místě, kde zatím vyrostly chaty, až znovu loni asi v polovině června, v Pošumaví, u potůčku v prostoru Eurokempu Běšiny u Velhartic, samičky i samečky. Letos jsem je toužila vidět znovu a chystala jsem se na výlet za nimi, abych zjistila, že je mám vlastně kousíček od domova. :o)
Zřejmě je to světluška menší čili svítilka třpytivá, že? Zatím se mi žádnou nepodařilo chytit, tak nevím, jak vypadají. Ale ty "naše" létají v červnu a světluška větší až od července, nebo ne? Ráda bych zkusila nějakou samičku najít, ale to bude chtít doprovod přítele. :o)
Každopádně je to nádherný zážitek, když se míhají v křoví a létají mi nad hlavou, přímo pohádkový. Netušila jsem, že mi bude dopřáno to zažít a jsem za to moc vděčná. A když jsou u nás, hodlám je pozorovat každý rok, jestli tam budou - což doufám že ano.