Světlušky 2011

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 129.85 (?) 
23.6.2011 22:15

Před chvílí vylétla první dnešní světluška. Dnes je zima, myslím, že se nebudou rojit moc početně.

Přikládám fotku prostředí, kde se jim líbí: vysoká neposečená tráva, okraj lesa, rozvolněné skupiny listantých keřů a stromů, nepříliš vysychavé místo, poblíž potůčku či tůňky, apod.

Hezké pokoukání přeje

Josef.

světluščí bejvák
světluščí bejvák

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 129.85 (?), 23.6.2011 22:25

Až po odeslání příspěvku jsem si uvědomil, že je vlastně svatojánská vigílie - večer a noc před zítřejším svátkem sv. Jana Křtitele. takže ten správný čas pro rojení svatojánků. Už jich lítá více - najednou jsem jich viděl svítit (když jsem se rozhlédl dokola) nějakých 10-20 ks.

Všem Janům, Honzům apod. vše nejlepší k svátku přeje

Josef.

host - 169.200 (?), 23.6.2011 23:48

Hezký pozdní večer,

jako každý rok jsme i letos udělali čas na "svatojánské safari" v Mariánských Lázních v lese u hotelu Monty - a viděli jsme skoro stovku světlušek (většinou létající samečky). Největší počet "světýlek" byl mezi 22 - 22:30, po 23. hodině poklesl na cca desetinu.

Jirka

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.150 (?), 24.6.2011 19:57

Dobrý večer. Taky jsem včera čekal na světlučky, no a přišla bachyně a pět selátek.  Naštěstí jsem byl dost vysoko.Zdeněk

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 242.251 (?), 24.6.2011 20:53

Zdeňku, tak Vy jste měl taky "svatojánské safari", jako Váš předřečník Jirka. Jirko, to je ale naprosto kouzelný výraz, ten se mi líbí.

Krásné pokračování dalších zážitků v přírodě všem přeje

Josef.

host - 191.184 (?), 24.6.2011 21:37
Také mám zušenost, že poletují nad stařinou. Já je mívám u nás na stráni.Je tak prudká, že nejde sekat.Letos jsem je ještě neviděl.Docela jste mě tady naladili.Příští týden má být teplo, tak se zkusím jít podívat.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 216.33 (?), 26.6.2011 22:58

Včera a dneska taky lítali (ale největší nápor to nebyl). Tři svatojánci jsou tady přilepení na okně a chtěli by se dostat dovnitř svítí tu monitor a možná by je lákaly zelenavé kontrolky na klávesnici a monitoru :-). Je to zhruba ta samá barva a velikost světýlek.

Josef.

host - 43.166 (?), 28.6.2011 10:33

Včera (27. 6. 2011) jsem světlušek viděla celou řadu, po desáté hodině večer u nás v Plzni-Lobzích na cestě okrajem Lobezského parku, na cestičce do parku k jezírkům a na další luční cestě dál na louky a pak k řece. Je to spojená oblast, křižovatka cest, s křovíčky, asi se jim tam líbí. Jinde v parku jsem je zatím neviděla a na louce taky ne, ale byla jsem sama, tak jsem si netroufla daleko do tmy od obydlených částí. Odvážila jsem se jen do bezpečných oblastí, kde už pár dní vím, že světlušky jsou. :o)

Poprvé jsem je tam viděla už asi před dvěma týdny při večerní procházce s přítelem, taky po desáté večer, to jich ještě nebylo moc (a jinde v parku či u řeky žádné), a ačkoliv žiju v Lobzích celý svůj život, bylo to poprvé, co jsem je tam viděla. Potom jsem tam zašla sama i před týdnem, 22. 6., to už jich na té křižovatce bylo hodně, no a včera zas a bylo jich tam zatím nejvíc. Ale všechny poletovaly, takže zřejmě samečkové, samičku v trávě jsem tam ještě neviděla.

Poprvé jsem je viděla naživo také s přítelem před několika lety v Plzni-Doudlevcích u řeky, v rámci rande, samičky i samečky. Potom jsem je roky neviděla, ani na tom samém místě, kde zatím vyrostly chaty, až znovu loni asi v polovině června, v Pošumaví, u potůčku v prostoru Eurokempu Běšiny u Velhartic, samičky i samečky. Letos jsem je toužila vidět znovu a chystala jsem se na výlet za nimi, abych zjistila, že je mám vlastně kousíček od domova. :o)

Zřejmě je to světluška menší čili svítilka třpytivá, že? Zatím se mi žádnou nepodařilo chytit, tak nevím, jak vypadají. Ale ty "naše" létají v červnu a světluška větší až od července, nebo ne? Ráda bych zkusila nějakou samičku najít, ale to bude chtít doprovod přítele. :o)

Každopádně je to nádherný zážitek, když se míhají v křoví a létají mi nad hlavou, přímo pohádkový. Netušila jsem, že mi bude dopřáno to zažít a jsem za to moc vděčná. A když jsou u nás, hodlám je pozorovat každý rok, jestli tam budou - což doufám že ano.

host - 49.39 (?), 28.6.2011 13:54

Gratuluji ke krásnému zážitku - a to skoro hned "za humny".

Potvrzuji včerejší intenzívní rojení světlušek; letos jich bylo zatím nejvíce právě včera. Možná za to může i teplý večer.

V setmělém lese se to světýlkama jen míhalo, kouzelný zážitek.

Josef.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 215.95 (?), 29.6.2011 7:48

Včera to taky celkem šlo, ale jen z okna a ze dveří. Na procházce jsem nebyl.

Malé doporučení pro firmy prodávající zážitky: obohaťte sortiment o "světluščí safari"! :-)

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024