Kosa (made in USSR), zn. 8´

host - 178.13 (?)
3.6.2013 17:41

Já bych jí nezatracoval - nakonec praxe ukáže klady a zápory. Kdysi jsem ji měl na příležitostné sekání a byla dost těžká a tak jsem ji nechával na dešti, aby orezla. Byla dost tvrdá, ale to také mohl být vliv té rzi. Jinak měli "Rusové" většinou kvalitní materiály a horší zpracování.  Jirka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 60.30 (?), 3.6.2013 16:27, zobrazeno: 4055x

Dobrý den. Našel a přečetl jsem zde spoustu zajímavých názorů na sečení trávy kosou. Občas kosu do rukou také vezmu (kosa ne v již dobrém stavu, ani kosiště), ale většinou používám "mechanizaci".  Chci se teď ale připojit k těm, kteří si pro pár králíků posečou 20-ti arovou loučku hezky v klidu kosou. Kosiště jsem si již vybral (rakouské prohnuté z jasanu) a nyní ještě kosa. Našel jsem v chalupě úplně novou kosu po tchánovi. Kosa s vyraženým označením "made in USSR" a s číslem 8´. Délka ostří 75 cm (prý délka akorát pro sečení louky ve volném prostoru). Za prvé by mne zajímalo, co znamená to číslo, a pak, a to hlavně, zda se mám vůbec pouštět do " zprovozňování" této totalitní kosy. Jestli to stojí za to, nebo mám raději koupit novou. (Pak bych asi volil všemi vychvalovanou rakouskou). Někdo totalitní ruské chválí, někdo tvrdí, že jsou moc tvrdé (pak náročné klepání atd.), někdo zase, že je to bláto. Máte-li někdo nějaké informace k tomuto tématu, budo moc vděčný. Předem všem moc díky. Hezký den. frchal.

Kosa (USSR)
Kosa (USSR)

host - 60.30 (?), 3.6.2013 16:29

Ještě jedna foto.frchal.

Detail na označení
Detail na označení

host - 178.13 (?), 3.6.2013 17:41

Já bych jí nezatracoval - nakonec praxe ukáže klady a zápory. Kdysi jsem ji měl na příležitostné sekání a byla dost těžká a tak jsem ji nechával na dešti, aby orezla. Byla dost tvrdá, ale to také mohl být vliv té rzi. Jinak měli "Rusové" většinou kvalitní materiály a horší zpracování.  Jirka

brousek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 175.210 (?), 7.7.2013 18:14

Pane frchale, je to klasická ruská kosa 80tka. V sovětech si s délkou nelámali hlavy, takže kosa s číslem 8, mohla mít 75 - 85 cm dlouhou čepel. Úplně klidně bych ji použil. S každou kosou je nutné se naučit kosit, což vychází z jejího tvaru. Přestože vlastním více kos od různých výrobců a samozřejmě různých délek, tak nejčastěji sahám po těch ruských. Je to zřejmě tím, že jsou kapánek tvrdší a tím pádem jejich břit odolnější, takže jen tak se vlastí břit se setkáním s nějakou tvrdší rostlinou nepřevrátí. To vychvalování rakušáků a jugoslávců pramení z rudého pravěku, protože na trhu byly jen sovětské a ti co jezdili ven, třeba řidiči kamionů, sem tam něco dovezli a noví majitelé těchto kos je přehnaně vychvalovali. Nemám rád, když se zbytečně z neznalosti, či machrováním poplivává, nebo vychvaluje některá světová strana. Problém může být s naklepáním, ale když se nespěchá, dá se tomu ten správný cit, docílí se dobrých výsledků. Dopručuji vyhledat si zde různá témata týkající se kosy a kosení, a dobře si je prostudovat Naleznete je v tématech: Seříznutí kosiště - ano, nebo ne?, Dělám to správně? - v tomto tématu naleznete další odkazy. Ať se daří.

brousek

host - 60.17 (?), 13.7.2013 22:40

Díky za odpověď. S pozravem fr.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky >