Jak na skalku?

host - 184.220 (?)
8.5.2011 22:38

Spôsobov, ako založiť skalku je veľa, viď. príspevok vyššie, až teraz som si všimla, že je tu už odpoveď.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 2.227 (?), 8.5.2011 14:36, zobrazeno: 8293x

Dobrý den,

chtěla bych si založit na zahradě skalku, poradíte někdo s čím jako první začít? Začala jsem místo, kde chci mít skalku, plenit a copak dál? Co koupit, aby mi plevel nerostl na skalce? Jaké rostliny koupit?Hodí se spíš trvalky, dvouletky či letničky? děkuji

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 8.5.2011 21:18

Dobrý večer. Měl jsem kousek místa proto jsem se rozhodl, že si udělám pokud možno bezúdržbovou skalku. Postup- vykopat zeminu do hloubky 30 až 40 cm. Do takto vytvořené díry je třeba nasypat drenážní štěrk, písek. Na takto vytvořenou drenáž  musíte položit fóliový kryt s přesahem proti prorůstání plevelů. To to je základ. Dále jsem navozil říční písek a do něj jsem uložil kameny. Záměrně jsem nedával žádnou hlínu jenom písek a kameny. Sázení rostlínek . Jsou zde převážně netřesky. Tyto nenáročné skalničky snáší sucho a horko. Po zakořenění netřesků jsem ke každému trsu zapíchnul do písku zrníčko cereritu. Evidentně jim to šmakuje. Další rostlinky s koženovým balem vkládám do staré ponožky do které dám dostatek substrátu. Takto připravená sazenička má dostatek živin a ponožka se dá dobře vsunout do štěrbin mezi kameny, aniž by se někde zbytečně trousilo. Má to ještě jednu výhodu a tou je snadné vyjmutí a zazimování, nebo při přestavbě skalky. Ten písek a kámen v podstatě neumožní žádné zakořenění náletovomu plevelu/pampeliška/.  Na této sklace se naučím a připravuji velkou skalku na stejném principu, ale kameny tam bude skládat technika. 

Amazonka - (43) - 79.28 (?), 21.5.2011 1:37

Dobrý večer, mohu se zeptat, co to máte za kameny na té již založené skalce?

Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.150 (?), 21.5.2011 22:13

Dobrý večer. Nejsem geolog, ale s největší pravděpodobností to bude žula. Zeněk

host - 184.220 (?), 8.5.2011 21:32

Keď si ju nestriekala, ale vyčistila od buriny, to stačí. Najlepšie bude, ak si pozrieš obrázky skaliek a vyberieš si štýl. Keď ju dočistíš, začni ukladať/zapusti/ kamene, podľa toho ako sa ti to páči. Buď dáš jeden dominantný, a ostatné menšie, alebo viac približne v rovnakej veľkosti a potom menšie. Najlepšie sú kamene z okolia, aby zapadli. Nachystaj si štrk, drobné kamienky, piesok pre niektoré skalničky.Možno by bolo dobre sa trochu pohrať a niekde zvýšiť terén, niektoré skalničky majú radi, keď im odteká voda.Saď ich po skupinách - viac kusov z jedného druhu, budeš mať z toho pekný" koberec".Ale záleží aj na tom, akú veľkú skalku budeš mať. A určite nie letničky, či dvojročné, kľudne ich tam daj neskôr pár pre spestrenie, ale základ si urob z trvaliek. Ale návodov nájdeš na internete plno.

host - 184.220 (?), 8.5.2011 22:38

Spôsobov, ako založiť skalku je veľa, viď. príspevok vyššie, až teraz som si všimla, že je tu už odpoveď.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz