výsadba nového stromu

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 56.97 (?)
13.4.2009 16:39

Dobrý den,
čerstvě sázené stromky raší o něco později, hlavně pokud byly přes zimu uchovávány v chladném sklepě apod. Horší je, pokud jsou to stromky zbylé z podzimu a na prodejním místě jen zahrnuty hlínou kde hrozí při tvrdší zimě namrznutí kořenů a někdy také zaschnutí, což by v letošní zimě plné srážek nemělo hrozit. I tak jste s namočením kořenů udělala dobře.Osobně bych s rosením a hadrem zůstal jen u broskve a se záléváním byl hodně opatrný hlavně u meruňky. Přelévání jí škodí stejně jako nezalévat vůbec.V tuto dobu by už měl být na pupenech znát nějaký posun, ale na žádná pravidla nespoléhejte a buďte trpělivá.           Zdravím

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 13.180 (?), 20.3.2009 21:35

Ano neni to ani tyden. Pochopil jsem spravne 1. odpoved pana Vyslouzila v teto diskuzi, ze pri presazovani nemam krcek odhalovat, ale cely stromek "postavit" i s balem na kopecek uprostred jamy? To by mi bal ponekud vycnival z roviny travniku? Casem se to srovna? Nemel by byt spise trosku pod urovni, aby se tam vic drzela voda? Predem dekuji za odpovedi, jsem zacatecnik

host - 174.166 (?), 12.4.2009 5:49

Ještě se vrátím ke své umrzlé meruňce, která nyní roste z podnože. Rozhodl jsem se ji ponechat, i když chápu, že kvalita budoucích plodů je poněkud loterije. Ale mám dotaz, jak ji teď nejlépe prořezávat. Má velké množství tenkých a dlouhých bočních větviček, které jsem vloni částečně probral, aby to nebyla taková houština, ale neměl bych to udělat radikálněji a nakolik ty zbylé případně zkracovat?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 12.4.2009 8:15

Pokud bude krček stromku v jamce, skutečně se tam bude držet voda. Stromek pak většinou brzy zahyne nebo trpí asfyxií. Stromek vysazený na kopeček se časem skutečně srovná, neboť zemina v jámě za pár měsíců "sedne". I když malý kopeček zůstane, není to na škodu.

host - 141.225 (?), 13.4.2009 15:34

Dobrý den,

letos jsem zasadila prostokořennou broskvoň a meruňku - zásilka přišla ze školky poštou (sruhý den po odeslání), kořeny stromů jsem na cca 14 hodin namočila do vody, pak zakrátila a vysadila na připravené stanoviště. Dobře zalévám, navíc jsem kmínky omotala mokrým hadrem pro lepší ujmutí.

Za jak dlouho se dá poznat, že se stromky ujaly? Pupeny vypadají pořád stejně, zdá se mi, že trochu zaschle. Každé ráno velmi brzy navíc rosím. Sázela jsem 3.4. - je ještě brzy na to poznat, jestli se stromek (ne)ujal?

Děkuji!

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 56.97 (?), 13.4.2009 16:39

Dobrý den,
čerstvě sázené stromky raší o něco později, hlavně pokud byly přes zimu uchovávány v chladném sklepě apod. Horší je, pokud jsou to stromky zbylé z podzimu a na prodejním místě jen zahrnuty hlínou kde hrozí při tvrdší zimě namrznutí kořenů a někdy také zaschnutí, což by v letošní zimě plné srážek nemělo hrozit. I tak jste s namočením kořenů udělala dobře.Osobně bych s rosením a hadrem zůstal jen u broskve a se záléváním byl hodně opatrný hlavně u meruňky. Přelévání jí škodí stejně jako nezalévat vůbec.V tuto dobu by už měl být na pupenech znát nějaký posun, ale na žádná pravidla nespoléhejte a buďte trpělivá.           Zdravím

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 13.4.2009 17:29

Přestože je velmi teplo a stromy raší před očima, týden je krátká doba na to, aby bylo spolehlivě poznat, že se stromek ujmul. Samotné rašení pupenů ještě nic neznamená, snad jen to, že stromek není uschlý či zmrzlý. Pupeny by rašily i bez kořenů, třeba ve váze s vodou. Ještě bych vyčkal.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz