Na lokalitě dost záleží. U Prahy vysazuji meruňky jen na podzim, důležitá je náležitá zálivka, pokud horní vrstva půdy v zimě vyschne, je nutno znovu zalít (nesmí ovšem stát ve vodě). Výchovný řez až na jaře! J.
Dobrý den, kdy je nejlepší doba na vysazení meruňky? Na internetu jsem četla, že se mají vysazovat na jaře, ale v oblastech, kde není taková zima je dobré je zasadit už na podzim, od poloviny října do listopadu. Máte nějaké zkušenosti, kdy je to lepší? Děkuji za tipy.
Marhuľové stromčeky sa po zime prebúdzajú medzi prvými. Nie sú tak náchylné na vyschnutie ako broskyne. Preto radím jesennú výsadbu. Stromky lepšie využijú zimnú pôdnu vláhu.
Na lokalitě dost záleží. U Prahy vysazuji meruňky jen na podzim, důležitá je náležitá zálivka, pokud horní vrstva půdy v zimě vyschne, je nutno znovu zalít (nesmí ovšem stát ve vodě). Výchovný řez až na jaře! J.
Loni jsem na podzim vysadil meruňku Harcot koupenou v Polsku a letos pěkně rostla. Kmínek jsem měl přes zimu obalený papírem.Řezal jsem ji na jaře. Na podzim je lepší výběr stromků a kvalita je také lepší. Na jaře se doprodávají už jen zbytky z podzimu. Vím to podle toho, co mi přišlo z e-shopu loni na podzim a letos na jaře. I nyní na podzim opět přišly krásné stromky i keře. Na jaře už nic objednávat nebudu.
Máte úplnú pravdu, cez zimu nič v školkach nenarastie a to ako niektoré záhradníctva majú nepredané vykopané stromy uskladnené cez zimu by sa dalo veľa napísať, okrem broskýň ktoré niekedy v zime zvyknú uschnúť vplyvom suchej zimy je lepšie ostatné ovocné stromy sadiť na jeseň. Jano
Na jaře se doprodávají už jen zbytky z podzimu. Vím to podle toho...
Možná ne všude. V prodejně (školce), kam chodím, měli na podzim odrůdu, co jsem chtěl, vyprodanou. Řekli mi, ať se stavím na jaře, až budou vyorávat pro jarní prodej.