Velkopavlovická - bujně roste, málo plodí
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 44.26 (?), 12.5.2009 11:23, zobrazeno: 14989x
Prosím o radu: mám pátým rokem Velkopavlovickou meruňku. Je na chráněném místě na jihozápadní straně domu, skoro celý den na ni svítí sluníčko. Rostě velmi bujně, je vysoká asi 3 m, ale skoro nerodí. Vlovi měla poprvé pár plodů, letos bude mít o něco víc, ale oproti Bergeronu je to bída. Stejně straý Bergeron skoro neroste, ale plody je každý rok obsypán. Každý rok Velkopavlovickou ořežu, rány zatřu štěpařským vosekm, chodím kolem ní, odháním kočku, aby si o její kmen neostřila drápky atd., ale meruňka nějak stávkuje. Dělám něco špatně? Díky, Šárka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.26 (?), 12.5.2009 11:54
Hnojím málo, jenom trochu cereritu teď na jaře. Nevím, kolik je tam dusíku. Co je tedy vhodné hnojivo pro meruňky? Zkusím neřezat, ale to mi asi vleze do domu :-) Díky, Šárka
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář (391) - 235.249 (?), 13.5.2009 2:31
To je velmi častá chyba začínajících, že se jim zdá koruna "moc řídká", tak jí zahustí a potom jí musí zase prořezávat, protože je nakonec moc hustá. Uvědomte si že větev dál roste jen do tloušťky, musíte si představit zbytek budoucího vzrostlého stromu.
Hodně dlouhé výhony strom vyhání právě když ho moc řežete.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.26 (?), 13.5.2009 14:29
Díky všem, pana Vysloužila určitě poslechnu, často čtu jeho rady a mám dojem, že je to zkušený odborník a o zahradě toho ví hodně. Š.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.167 (?), 13.5.2009 14:39
U pětileté meruńky bych plodnost neřešil... První plody by sice mohly být 2-3 roky po zasazení, ale např. já neměl poslední dva roky meruňky žádné. Jeden rok během kvetení dost pršelo, druhý rok přišel jarní mrazík a zase bylo vymalováno. A to jsem 180m.n.m.
Bergeron kvete později, možná proto jste u něj úrodu měla.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|