Veecot (*Vineland, Ontário)
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.216 (?) 1.12.2011 21:21, zobrazeno: 27441x
Na tuhle dnes už starší, klasickou odrůdu jsme trochu zapomněli. Já ji nemám dlouho a zatím mně ještě nerodila. Vsadil bych se, že bude mít aromatičtější chuť, než třeba Pinkcot. V této souvislosti se o ní nic zvláštního nepsalo. Spíše byla vyzdvihována mrazuodolnost, vlastnost, že zraje najednou a tudíž se dá rychle sklidit, velká vhodnost pro konzervárenský průmysl a údajně není citlivá k monilióze a gnomonióze. Až v publikaci p.Suse a kolektiv se poprvé uvádí její sice méně šťavnatá dužnina, ale v plné zralosti aromatická, typicky meruňková chuť. Tak co, objevíme znovu Veecotku? Vy, co jí máte, nám ji můžete buď doporučit, anebo od jejího pěstování odradit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.54 (?), 1.12.2011 21:26
Můj bratr ji měl - mladý stromek - odešla na gnomoniózu, plody byly suché, bez šťávy, vůbec mi nechutnaly :-((( Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.135 (?), 2.12.2011 12:32
Zdravím,
vecotku pěstuji již delší dobu, a nemůžu říci, že by byla mezi nejlepšími. Nejvíc bych ji asi vytknul horší chuť, menší velikost, není tak štavnatá, ale co horší- často měla na jaře vysoký propad květních pupenů, což si nedovedu dobře objsanit, sice má vyšší nároky na chlad, ale sumu chladových teplot v našich podmínkách by měla vždy dostat, nemáme tu teplé zimy jako ve středomoří. Zkušenosti kolegů jsou různé, někomu se velice osvědčila, já ji pro výše uvedené vlastnosti již nesázím.david
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.135 (?), 2.12.2011 12:33
jo, ještě jsem zapomněl-zdravotní stav byl vždy velmi dobrý, zdravý list, na monilii v květu středně citlivá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Maty - Zlatý Zahrádkář (976) - 92.43 (?), 2.12.2011 12:41
Už jsem to psal v jiném vláknu, je to má "nejstarší" meruňka, vytváří krásnou korunu, je relativně zdravá. Každým rokem krásně nakvétá, má ale obrovský propad květů a plůdků okolo 1cm (narozdíl od Pincotu nebo Dariny, kde co květ to plod - s trochou nadsázky...). Náchylnější na moniliu plodů, chuť velmi dobrá, ale v mém případě horší než Pincot. Dúležítá informace - krásně nasazuje plodonosné dřevo, nevyholuje. Pěstuji ji na jížní straně zahrady, severní morava 320mnm, jílovitá půda.
V mých podmínkách bych hodnotil Veccota jako druhou nejlepší meruňku po Pincotu. Letos dala 80 kg meruněk.
Martin
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 221.6 (?), 4.7.2012 13:53
Mame merunku Veecot ve vysce 495 m, jizni svah, krasne kvete, ale zustal jeden plod, vynikajíci chut, barva, aromaticka duzina. Mlady strom, 3 lety, snad se dockame i vyssi urody. Zkusime ji vic prilepsit substratem, kompostem.
Daniela
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|