Strom vždy zajde

host - 39.19 (?)
5.3.2016 18:29

Záleží jakou má podnož meruňka. O broskvoní znám lidi co lamentují že jim zajde, ale v životě ji nepostříkali proti kadeřavosti a listy jsou jak kadeře. O broskvoně taky záleží na podnoži.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 59.19 (?), 5.3.2016 5:28, zobrazeno: 5962x

Dobrý den, chtěla bych poradit s pěstováním ovocných stromů meruněk a brokvoní. Meruňka mi po 3 letech, již podruhé odešla. Mám ji zasazenou mezi domy (od každého asi 10m), aby byla chráněna od průvanu, na jižní straně, kde má dostatek světla a místa. Vždy ji dávám cca 2m od původního stromu, s tím, že vykopeme velkou díru, kde vybereme zeminu, dáme kompost a smícháme koupenou zahradnickou zeminu s rašelinou a pravidelně zalívám. Již podruhé mi takto, když začala plodit po 3 letech dostala,,mrtvičku,,.  Stromky kupuji v okolí chalupy v zahradnictví, aby byly ve stejném prostředí :-)To samé mám u brokvoní a nektarinek, ty se ani 3 let nedožijí. Sázím již asi 5 strom a nic. Chalupu máme ve Středočeském kraji, stromy nejsou na průvanu, ale dost daleko od domů... co chodím a dívám se v okolí. Snad jen myši, ale těch se nemůžeme zbavit, jelikož za plotem je pole a sousedi chovají slepice. Ostatní stromy krásně plodí - jabloně, slivoně, třešně, višně (ty jsou již staré) a okrasné tůje, ibiček, vrba jsou v pořádku.Prosím Vás o radu, kde dělám chybu.

host - 157.239 (?), 5.3.2016 5:59

Dobrý den. Možná je zakopaný pes v sázení-do jámy dáte kompost+koup.zahr.zeminu+rašelinu... a kde je část původní, Vaší zeminy? Ostatní ovocné stromy jsou všechny staré, nebo jen višně? Ty jste také sázeli vzpomínaným způsobem? S.P.,Ch.

host - 182.227 (?), 5.3.2016 8:01

Směs jen kompost, zahradnická zemina, rašelina bude určitě výborná na rajčata. Ale na stromky mi tam chybí obyčejná zemina, půda. Ta musí být v převaze. Jestli další problém nebude v tom zalévání. Na podzim zasazený stromek se po výsadbě zaleje a pak až na jaře, ze začátku třeba jednou za týden, čtrnáct dnů, ale to musí být to sucho jinak ne. A pak třeba několikrát při suchu v létě. Další roky už se stromky většinou zalévat nemusí a bohatší zálivka je spíš na škodu. Samozřejmě vše záleží na způsobu pěstování, podnoži, půdě atd. P

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 5.3.2016 11:00

Kompost, rašelina a částečně i zemina jsou substráty, které časem zmenší svůj objem. Pokud jimi nahradíte při výsadbě zeminu v jámě,  stromky se za čas mírně "propadnou". Připočteme-li k tomu neúměrné zalévání, je neúspěch takřka zaručen. Budete-li stromky vysazovat na kopeček (tím vyšší, čím hlubší byla vykopaná jáma), patrně přežijí.

Tondaa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 208.141 (?), 5.3.2016 16:56

meruňky mají raděj zásaditou půdu a rašelina to - tuším - neumí. Nemohl by být problém i tady?

host - 248.181 (?), 5.3.2016 17:47

Ono také záleží na tom, jaká půda je na zahrádce, meruňky mají raději propustnou zem - pokud máte zem těžší, možná by bylo dobré dát dospod do jámy drenážní vrstvu.           Lída

host - 39.19 (?), 5.3.2016 18:29

Záleží jakou má podnož meruňka. O broskvoní znám lidi co lamentují že jim zajde, ale v životě ji nepostříkali proti kadeřavosti a listy jsou jak kadeře. O broskvoně taky záleží na podnoži.

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.2 (?), 13.3.2016 18:32

Chalupu máme ve Středočeském kraji, stromy nejsou na průvanu, ale dost daleko od domu...Středočeský kraj je velmi hrubá, nic nevypovídající veličina se kterou nelze relevantně pracovat.

Pokud vysazujete meruňky ve vyšších polohách, případně v NEmeruňkářských oblastech, je třeba připravit co nejlepší podmínky pro uspěšné pěstování.

Meruňky nadevše sházejí na úbytě mrtvicí těžkou nepropustnou zeminou.Proto je třeba připravit výsadbovou jámu s kvalitní zeminou, s půlročním předstihem, aby zemina slehla, a stromek později nebyl příliš hluboko.I při výsadbě je třeba sázet co nejvýše povrchu zeminy, nebo na vyvýšený hrůbek.Přimíchaný kompost, rašelina,dřevěný popel zlepší půdní fond.Za nejdůležitější pokládám přimíchání nejméně jednoho kolečka středněhrubozrného písku do horní poloviny zemního profilu.Písek zajistí provzdušnění zhutnělé zeminy.To možná neplatí v oblastech kde je vysoce písčitá zemina.Do výsadbových jam v žádném případě nepatří nerozložený zdroj dusíku.Ani v prvních létech stromek dusíkem nehnojit tam, kde ho vysloveně nechybí.

V pozdějších, když už meruňky vstupují do plodnosti se přidávají další příčiny úhynu stromů, ale to není Váš případ uhynulých tříletých stromků.

host - 129.211 (?), 13.3.2016 20:31

Možná je to blbost s dotazem nesouvisející.
Ale mám v sadu pár míst kde se žádnému stromku nikdy nedařilo. Buď uhynul nebo živořil. A nepomohlo nic. Žádné vylepšování půdy, změna ovocného druhu, nic.
Mám podezření na nějakou starou drenáž, geopatogenní zony nebo něco podobného.
Ale potvrzeno odborníkem to nemám.
Jen praxi. Ale o pár metrů dál stromy normálně prospívají. Tak mám ve sponech pár prázdných míst.

Rafael.

host - 248.181 (?), 13.3.2016 22:15

Také se mi to stalo, mám taková místa na zahradě dvě. Když jsem to zkoušela s virgulí, vyšlo mi tam křížení zón (většinou probíhají východ-západ, sever-jih). Taková místa vyhledávají na odpočinek kočky. Stačilo stromky posunout o 3/4m dál, tam rostou.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz