Špatně ostříhaná meruňka, co s tím?

host - 215.221 (?)
2.7.2009 21:37

Dobrý den, mohli byste mi poradit kdy a jak ostříhat meruňku?  Cca před 3-4 lety jsem zasadil meruňku a hlupák jeden jsem to neochránil před okusem v zimě a dostala od zajíců zabrat.přežila to jedna větévka ale kmen šel pa.Za ty roky se z té větévky stal kmínek o průměru cca 7 cm a od země ve výšce tak 40 -50 cm se začíná rozvětvovat. Je to takový strašák, samá větev.Pokud se mi to podaří, vsunu sem časem fotku.Bylo mi ji líto vyhodit.Dá se z toho vystříhat nějaký tvar co by připomínal stromek?děkuji Honza.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
SlavekPavlik - (44) - 34.147 (?), 14.4.2009 22:19, zobrazeno: 11427x

Ostříhal jsem meruňku sazenou na podzim 2007 a na dvou výhonech mi zaschl poslední pupen a místo něho jde předposlední, samozřejmě úplně nevhodným směrem. Co se s tím dá dělat? A čím by to mohlo být způsobené? Stříhal jsem šikmo asi 3 mm nad pupenem.

Díky za rady.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 14.4.2009 23:33

Šikmo ne. Nejlepší řez je takový, který zanechá nejmenší plochu řezu. Tedy kolmo. Korunku opravte řezem "na rovnováhu". Zakraťte všechny větvičky cca o 1/3 na živý pupen vedoucí ven z koruny. Stejně zakraťte i hlavní výhon (pokud nepěstujete kotlovitou korunku). To že zaschnul poslední pupen, mohl být nevyzrálý z minulé sezony, možná namrzlý, nebo jinak poškozený třeba savým hmyzem. S tím si nedělejte starosti. Běžně se to stává. Ještě připomínám. U tak mladého stromku všechny řezy zamazat dobrým štěpařským voskem. Vyplatí se to si s tím pohrát.

Martinoh - (2) - 14.24 (?), 14.4.2009 23:58

Dobrý večer

Tento dotaz jsem sem už dával, ale asi zapadl.  Tak se ptám opět, neboť už je asi nejvyšší čas.

Prosil bych o radu, jak ostříhat tuto meruňku. Nerad bych ji nějakým neodborným zásahem poškodil.

Děkuji všem za rady. Martin

Bez názvu
Bez názvu

SlavekPavlik - (44) - 249.133 (?), 15.4.2009 8:02

Díky za rady. Co když nejbližší vhodný výhon není na loňském přírustku, ale až na předloňském? Můžu to seříznout až na něj?

host - 215.221 (?), 2.7.2009 21:37

Dobrý den, mohli byste mi poradit kdy a jak ostříhat meruňku?  Cca před 3-4 lety jsem zasadil meruňku a hlupák jeden jsem to neochránil před okusem v zimě a dostala od zajíců zabrat.přežila to jedna větévka ale kmen šel pa.Za ty roky se z té větévky stal kmínek o průměru cca 7 cm a od země ve výšce tak 40 -50 cm se začíná rozvětvovat. Je to takový strašák, samá větev.Pokud se mi to podaří, vsunu sem časem fotku.Bylo mi ji líto vyhodit.Dá se z toho vystříhat nějaký tvar co by připomínal stromek?děkuji Honza.

host - 42.163 (?), 14.7.2011 9:54

Mohl byste prosím poradit, jak správně a kdy prořezat měruňku a kdy je vhodný a jaký postřik? (Máme tříletou Leskoru, v květu byla 1x ošetřena Horizonem a sklidili jsme poprvé asi 15 plodů). Potřebujeme poradit, jak se o ni správně starat. Děkuji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz