Šittův řez

Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 38.167 (?)
14.7.2008 10:22
Dobrý den Co se Šittova řezu týče, tak u meruněk se provádí proto, aby očka, která se diferencují později (na nově vzniklých letorostech podpořených právě tímto řezem) v květní pupeny, jenž budou na jaře příštího roku také o pár dní později kvést, než ty které se diferenciovaly dříve. Cílem je tedy prodloužit u meruněk dobu kvetení a zvětšit tak možnost úniku před zimními mrazy. Doba tohoto řezu je konec května až polovina června, a letorosty se zakracují max o 1 polovinu. Vedlejším efektem je tvarování korunky prakticky o rok dopředu.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 50.166 (?), 10.7.2008 13:21, zobrazeno: 18563x

Dobrý den,

rád bych požádal o pomoc s řezem mladé meruňky. Na jaře jsem vysadil nový stromek. Řádně jsem jí seřízl loňské větvičky, následně začala krásně obrůstat a v červnu byly nové letorosty více než 50-ti centimetrové. V literatuře jsem se dočetl o prospěšnosti tzv. Šittova řezu kvůli zesílení letorostů. Tutíž jsem je seříznul cca za 12-15 listem. Po dvou týdnech jsem si povšiml, že z pupenů na konci větviček začínají vyrůstat letorosty nové, nyní mají skoro 10 cm. A zde bych se chtěl optat, jestli je takovýto průběh růstu po řezu v pořádku? Případně je-li potřeba se ostromek dále nějakým způsobem postarat?

Děkuji za radu

T. Brabec

host - 37.74 (?), 13.7.2008 0:22

Dobrý den,

mám podobný problém, jenom snad, že letorosty nemám 50 cm ale asi 70-100cm.  Myslím, že to je způsobeno velmi vydatnou výživou - až přehnojením.  5ezy dělám 2 - v leté a ke konci léta již méně. Nevím, zda je to dobře, ale logicky mi vyplývá, že to takto má být.

S pozdravem Josef Novotný

Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 38.167 (?), 14.7.2008 10:22
Dobrý den Co se Šittova řezu týče, tak u meruněk se provádí proto, aby očka, která se diferencují později (na nově vzniklých letorostech podpořených právě tímto řezem) v květní pupeny, jenž budou na jaře příštího roku také o pár dní později kvést, než ty které se diferenciovaly dříve. Cílem je tedy prodloužit u meruněk dobu kvetení a zvětšit tak možnost úniku před zimními mrazy. Doba tohoto řezu je konec května až polovina června, a letorosty se zakracují max o 1 polovinu. Vedlejším efektem je tvarování korunky prakticky o rok dopředu.

Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 38.167 (?), 14.7.2008 10:23
Pro pana T. Takový průběh je v pořádku, v nepořádku by bylo, kdyby stromek už nerostl do konce roku.

host - 50.166 (?), 14.7.2008 11:37

Vážený pane Pavlíčku,

mnohokrát děkuji za Vaši reakci k mému dotazu.

S pozdravem, Brabec

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025