Šarka na meruňce
|
|
 |
 |
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář (206) - 211.95 (?) 17.7.2017 8:37
Děkuji vám oběma.
Šarka se opravdu v okolí vyskytuje, takže je to asi marný boj snažit se vymýtit všechny nakažené stromky a nasázet zdravé, když mšice může údajně infikovat další strom v okruhu 60 metrů, jak jsem zjišťoval. Všechny staré švestky jsem na pozemku zlikvidoval, ale něco je ještě u sousedů...
Ve sborníku o šarce z Lednice tvrdí, že imunní meruňka je Harlayne. Rezistentní je Betinka, Harcot, Paviot. Dobře tam popisují rozdíl mezi hypersensitivitou, náchylností, tolerancí, rezistencí a imunitou.
Tedy je opravdu možné, že šarku má i Harcot, ale tam se mi projevuje jen skvrnami na peckách, nikoliv na plodech či listech.
Docela bych rád vyzkoušel novější vyšlechtěné odrůdy z Německa - Mino, Clarina, Hilde, u kterých uvádějí rezistenci k šarce a zároveň monilii. Chtěl jsem na podzim pořídit 2 z těchto odrůd na volná místa, ale nyní vážně uvažuji, že bych Hargrand stejně zlikvidoval (ani z hlediska odolnosti proti monilii a mrtvici mě neoslovil) a zakoupil všechny tři.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář (206) - 211.250 (?), 16.7.2017 20:09, zobrazeno: 12733x
Dobrý den,
chtěl bych požádat o radu - 6 letou meruňku mi zřejmě napadla šarka. Co byste s tímto stromem udělali? Ihned vykopat a spálit, aby neinfikoval další stromy? (jak se vlastně virus šarky mezi stromy šíří?)
Přiložil jsem fotky napadeného stromu - jedná se o 6 letý Hargrand - plody jsou zdeformované a na peckách kruhy. Chuť vyzrálých plodů byla dobrá, je možné že se šarka u meruněk v chuti neprojevuje tolik jako u švestek?
Dále přikládám fotky plodu Harcot - plody jsou bez známek deformace, ale ta pecka je také nějaká divná - může se taky jednat o šarku?
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 236.1 (?), 16.7.2017 20:15
Co byste s tímto stromem udělali? Ihned vykopat a spálit, aby neinfikoval další stromy?
Je-lio to jediná peckovina s příznaky PPV v okolí, pak ano. Jinak ne
je možné že se šarka u meruněk v chuti neprojevuje tolik jako u švestek?
Ano, je tomu tak.
Harcot - ta pecka je také nějaká divná - může se taky jednat o šarku?
Patrně ano.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář (206) - 211.95 (?), 17.7.2017 8:37
Děkuji vám oběma.
Šarka se opravdu v okolí vyskytuje, takže je to asi marný boj snažit se vymýtit všechny nakažené stromky a nasázet zdravé, když mšice může údajně infikovat další strom v okruhu 60 metrů, jak jsem zjišťoval. Všechny staré švestky jsem na pozemku zlikvidoval, ale něco je ještě u sousedů...
Ve sborníku o šarce z Lednice tvrdí, že imunní meruňka je Harlayne. Rezistentní je Betinka, Harcot, Paviot. Dobře tam popisují rozdíl mezi hypersensitivitou, náchylností, tolerancí, rezistencí a imunitou.
Tedy je opravdu možné, že šarku má i Harcot, ale tam se mi projevuje jen skvrnami na peckách, nikoliv na plodech či listech.
Docela bych rád vyzkoušel novější vyšlechtěné odrůdy z Německa - Mino, Clarina, Hilde, u kterých uvádějí rezistenci k šarce a zároveň monilii. Chtěl jsem na podzim pořídit 2 z těchto odrůd na volná místa, ale nyní vážně uvažuji, že bych Hargrand stejně zlikvidoval (ani z hlediska odolnosti proti monilii a mrtvici mě neoslovil) a zakoupil všechny tři.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář (206) - 211.95 (?), 17.7.2017 12:29
Mohu se Vás pane Vyloužil zeptat - při pročítání starších příspěvků na fóru jsem pochopil, že šarku na pozemku máte také - jak s ní bojujete? Necháváte jen odolné či tolerantní stromy (které jsou ale pořád potenciálním zdrojem nákazy), nebo jste se smířil s tím, že některý rok jsou plody postihnuté méně, jiný více...?
Stejně tak, pokud toto vlákno náhodou čte pan Petr z Pardubic - našel jsem příspěvek z roku 2015 kde si stěžuje, že mu šarka taktéž napadla stromy (tuším meruňky) - předpokládám, že také neprováděl nějaké radikální vyklučení svého velkého sadu...?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 11.99 (?), 17.7.2017 12:46
Necháváte jen odolné či tolerantní stromy (které jsou ale pořád potenciálním zdrojem nákazy), nebo jste se smířil s tím, že některý rok jsou plody postihnuté méně, jiný více...?
Odpvěděl jste za mě. Obojí platí. Mimořádně náchylné odrůdy (Domácí) nepěstuju. Potenciálním zdrojem infekce jsou tisíce náletových slivoní v okolí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 17.7.2017 23:12
Je vůbec možné správnou výživou projevy potlačit...
Správnou výživou se zlepší zdravotní stav stromu, oslabený chorobou. Projevy nemoci tak mohou být mírnější a strom chorobu líp snáší. Na podobném principu fungovala tuberkulozní sanatoria před vynálezem antibiotik.
Projevy choroby se ovšem taky velmi liší v jednotlivých letech.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|