Položivé nově vysazené stromky
|
|
|
|
|
 |
 |
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 239.38 (?), 21.4.2017 18:24, zobrazeno: 6844x
Letos jsem podnikl divoké sázení na podzim koupených stromků, přes zimu jsem je měl v záhonu a na přelomu února/března sázel. Několik stromků, konkrétně 2 meruňky, broskvoň, slivoň a třešeň, zřejmě více vymrzly (nebo se více poškodily kořeny, těžko říct, ale to je jedno). Zkrátka vrchní část nepučí, naopak zelení se to ve spodní části. Mnohé z nich mají průměr kmínku dole kolem 1 palce.
Můj dotaz zní, zda je vhodnější je nechat se ujmout a zapěstovat nový kmínek z některého nového spodního výhonu, nebo by to bylo příliš zdlouhavé a vyjde výhodněji (časově) koupit na podzim nové stromky? Pokud první možnost, jak nejlíp postupovat? Nechat více výhonů a pak třeba v létě nechat nejsilnější z nich a ostatní odstranit? A pokud bych odřezával původní kmen, jakým způsobem tento řez vzhledem k nepoměru jeho tloušťky a nového výhonu provést nejvhodněji?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.232 (?), 21.4.2017 19:22
To by chtělo fotky.
Ale zatím bych nespěchal...
SfK.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.178 (?), 21.4.2017 19:46
Jestli se zelení bod roubem jedná se o výhon podnože.U švestek mi vyrostly mirabelky.
Jabloně které nezačaly pučet jsem vykopal celé namočil na 24h a znova zasadil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 239.38 (?), 21.4.2017 20:38
Jednoduše raší pár (asi spících) pupenů dole na kmínku, ve spodní polovině, a samozřejmě že nad místem štěpování. Jde mi jen o to, zda se vydat tímto směrem a nebude to příliš zdlouhavé oproti zasazení nového stromku na podzim. Na druhou stranu už bude mít ujmuté a rozrostlé kořeny...
Foto udělat můžu, ale co uvidíte na několika rašících pupenech na úseku 30cm nad podnoží? Navíc mám stromky obalené pletivem, což focení docela komplikuje.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 80.22 (?), 21.4.2017 23:03
má to cenu zkúsiť. Tie stromky ktoré sa dobre ujmú a budú mať dobrý prírastok si ponecháte. Tie, ktoré budú rásť slabo môžte na jeseň tak či tak vymeniť. Aspoň budete mať pripravenú výsadbovú jamu. Pomyslite keby ste ich zasadili na jeseň a takto by obmrzli, asi by ste ich nevykopávali. Môže pomôcť namočienie do suda, aj s korunkami.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 22.4.2017 7:22
Sice s křížkem po funuse, ale pro příští skladování přes zimu.
U skladovaných, zakopaných stromků přes zimu je důležité, aby byly zakopány tak, jak rostou, tedy svisle. Jestli je zakopete šikmo, skoro vodorovně, mrazové poškození bývají větší. To byste museli stromky něčím přikrýt, třeba netkanou textilkou. I na jaře koupené a šikmo zakopané se k životu probouzejí o hodně hůř než zakopané klasicky svisle. P
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|