Ovocné stromky do 850m

host - 33.50 (?)
20.5.2012 12:35

V roce 2008 jsem koupil odrůdu meruňky Bergeron v zahradnictví Starkl v Čáslavi a zasadil jej na Vysočině v nadmořské výšce cca 660 m.n.m. Tato odrůda je údajně vyšlechtěna do 450 m.n.m. ale mě plodí. Plodit začala už rok po zasazení. Potom 2x za sebou pomrzly květy takže úroda žádná ale letos bude úroda víc než překvapující. Zatím co v prvním roce to bylo cca po 10 a 15 kusech, letos to bude kolem 50 ks na každé. Mám dva stromečky, které jsou naroubovány. break-007@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 24.4.2012 13:57

Já pěstuji doma v Budějicích broskvoně Earliglo, Redhaven, Fairhaven, Cresthaven a dřive jsem měl i Redwin. Všechny odrůdy mají zvonkovitý typ květu a tak vcelku spolehlivě odolají jarním mrazům. Sklizeň je průběžně od poloviny července do začátku září. S meruňkami příliš dobré zkušenosti nemám, neboť téměř pravidelně bývá v Budějovicích tepleji, než mimo a tak rozkvétají příliš brzy a neuniknou mrazům. V současnosti mám Karolu a Maďarskou a letos bude úroda jen v řádu kusů meruněk.

host - 33.50 (?), 20.5.2012 12:35

V roce 2008 jsem koupil odrůdu meruňky Bergeron v zahradnictví Starkl v Čáslavi a zasadil jej na Vysočině v nadmořské výšce cca 660 m.n.m. Tato odrůda je údajně vyšlechtěna do 450 m.n.m. ale mě plodí. Plodit začala už rok po zasazení. Potom 2x za sebou pomrzly květy takže úroda žádná ale letos bude úroda víc než překvapující. Zatím co v prvním roce to bylo cca po 10 a 15 kusech, letos to bude kolem 50 ks na každé. Mám dva stromečky, které jsou naroubovány. break-007@seznam.cz

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 14.22 (?), 20.5.2012 16:43

Ďakujeme! Predložil ste ďalšie svedectvo, že marhule sa dajú pestovať nielen v Kirgizstane, ale aj na Vysočine.

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 24.4.2012 14:38

Ještě k Vašemu pozemku u lesa, doufám, že stromky budete mít za plotem. Pokud ne, co nejrychleji na ně instalujte pletivo buď plastové nebo drátěné a skobami upevněte k zemi. Mám rozsáhlý neoplocený pozemek u lesa v 650mnm a dokud nechráněné stromky nedosáhnou průměru alespoň 8cm, jsou bez milosti ničeny vytloukáním parohů lesní zvěří. Jinak zde rostou a plodí bez problémů třešně, hrušně, z jabloní Blenheimská reneta, Strýmka, Průsvitné letní, Croncelské, Panenské, Malinové hornokrajské a kupodivu i Jonathan, který v důsledku nižších zimních teplot není tolik napadán padlím.V poslední době jsem několik stromů přerouboval na Rubín, Spartan a Golden.  I švestkám se zde daří, navíc dosud nejsou napadené šarkou a tak je mohu úspěšně množit.

host - 160.179 (?), 16.3.2022 14:06

Dobrý den, můžete nám prosím napsat, jak dopadla Vaše výsadba? Plánuji také vysadit ovocné stromy v nadmořské výšce 835 mnm a tak mě zajímá jak se Vám stromky chytly a jak plodí, předem děkuji, Radovan.

bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 203.105 (?), 17.3.2022 14:43

ceresne mám na vtačnici napoleonova (velmi dobra, akurat trpi na moniliovu spalu, nutny postrek), rivan (tiez dobra, akurat vsetko pozeru vtaky)

slivky na myrobalane. najlepsie hodnotim asi herman (dozrieva u mna cca 10-15.8) ale aj ostatné sú v pohode a to katinka, herman, kalypso, opal. ostatné slivky neviem odrody, zrejme mám aj čačansku lepoticu alebo "niečo" veľkoplodé, čo dozrieva u mňa na jeseň, tiež veľmi chutné. 

hrušky na plánke. zatiaľ plodí len len letná isolda, tu neodporučam a konferencia, tá je velmi vhodna a dobra. hardyho rastie pekne, ale neplodi este. 

jablone mam na roznych podpnikoch, kedze tam je problem zohnat odrodu na vhodnom podpniku a celkom dobre vyzera m26, m111, m106. odrody ako melodie, james grieve red neodporucam, tie su kysle ale v pohode su napr. rubin, piros, matkino, rozela, honeycrisp. mam aj lobo, malinove hornokrajske, angold... u jabloni a hrusiek je problem s dozdievaním, ale nie ze by nestihli, len to osy zacnu požierať. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz