Mě je taktéž 38 let a jako začátečník se stále učím. Na mravence v duté hrušni jsem loni vyzkoušel všechny jedy(vhodné spíš na mraveniště než na mravence rozlezlé po celém stromě s hnízdem Bůh ví kde) až částečně zabraly lepicí pásky či chemstop. Nakonec zabarikádovanou dutinu stejně obnovili a byl jsem na začátku a ten přilepený pták na chemstop asi též moc šťastný nebyl. Nakonec mi prdly nervy a v noci vše viditelné mravenečstvo postříkal čím jsem měl - tj. odmašťovač na brzdy. Nevím jak/proč, ale všichni byli mrtví ihned!!! Co na to strom nevím, roste pěkně a mravence to na čas zastavilo. Včerejší kontrola = opět mravenčí dálnice po celém stromě.
Včera jsem dolepil oboustrannou pásku na všechny nově zasazené stromy (jen mi prorašilo 5 poupat, už tam jsou mravenci a totálně ztočené listy) a na staré taktéž. Vylepil jsem i pokusně bílé polepové desky na pilatku s obavami, ať se mi tam nepřilepí opylovači, kterých nevím proč moc není??? Výsledek? Na deskách zcela nic, za to na průhledných skoro neviditelných páskách po obvodech stromu mraky much a z toho 50 % včelek samotářek, mých jediných opylovačů!!! Myslel jsem, že mě trefí. Jak do budoucna? Nevím. Asi počkat až po odkvětu či lepit tenčí pásky.
Meruňky jsem bohužel stihnul postříkat jen jednou před květem, tak věřím v dobré počasí, že se monilia nerozjede. Kdysi jsem zasadil meruňky a o monilii nic nevěděl, na 2 ze 3 meruněk co narostlo, to uschlo. Do dnes to ještě po 2 letech rozdýchavají.