Moniliový úžeh
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?) 26.4.2011 20:46
Ano, proti virovému onemocnění žádný fungicid nepomůže a lhostejno jestli se jedná o brambory či ovocné stromy.
Monilia je však houba a lze ji pomocí fungicidů eliminovat. Co bývalo dříve je zbytečné zmiňovat. Už jsem zde kdesi napsal, že jsem se narodil ve vsi, kde převažujícími ovocnými stromy byly třešně. Tehdejší hospodáři o moniliovém úžehu nebo skvrnitosti listů způsobené houbou blumeriella neměli ani tušení, protože se téměř nevyskytovala. Ostatně do konce minulého století jsem to nevěděl také.
Stejné problémy dnes musí řešit zelináři či jahodáři. Květák nebo zelí pěstované na poli se také bez fungicidů neobejde. Jahodáři v období těsně před květem v období květu a po odkvětu musí také aplikovat fungicidy.
Podobně velkoplošné plodiny jako je např. řepka olejka, mák jsou i v období květu ošetřovány proti houb. chorobám. V zemědělství jsem pracoval celý svůj život (a částečně ještě pracuji) a tak vím, že dřive toto také nebylo potřeba.
Příčiny této situace zde v diskusi byly taktéž zmiňovány.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.121 (?), 26.4.2011 10:11
|
|
|
|
|
|
|
host - 82.2 (?), 26.4.2011 13:00
U nás je těsně po odkvetení, čas na postřik ideální. Záleží na Vaší lokalitě-stříká se před květem a po odkvitnutí. Pokud to nestíháte, dá se vše zachránit ještě ostříháním napadených větviček, jakmile je objeviíte. Doporučuje se střih 3-5cm do zdravého dřeva
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 26.4.2011 20:46
Ano, proti virovému onemocnění žádný fungicid nepomůže a lhostejno jestli se jedná o brambory či ovocné stromy.
Monilia je však houba a lze ji pomocí fungicidů eliminovat. Co bývalo dříve je zbytečné zmiňovat. Už jsem zde kdesi napsal, že jsem se narodil ve vsi, kde převažujícími ovocnými stromy byly třešně. Tehdejší hospodáři o moniliovém úžehu nebo skvrnitosti listů způsobené houbou blumeriella neměli ani tušení, protože se téměř nevyskytovala. Ostatně do konce minulého století jsem to nevěděl také.
Stejné problémy dnes musí řešit zelináři či jahodáři. Květák nebo zelí pěstované na poli se také bez fungicidů neobejde. Jahodáři v období těsně před květem v období květu a po odkvětu musí také aplikovat fungicidy.
Podobně velkoplošné plodiny jako je např. řepka olejka, mák jsou i v období květu ošetřovány proti houb. chorobám. V zemědělství jsem pracoval celý svůj život (a částečně ještě pracuji) a tak vím, že dřive toto také nebylo potřeba.
Příčiny této situace zde v diskusi byly taktéž zmiňovány.
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.55 (?), 26.4.2011 21:38
Veľkopestovatelia technických plodín, krmív, zeleniny, jahôd alebo napr. marhúl nemajú na výber ako sledovať rozsah napadnutia plesňami a zavčasu použiť účinné fungicídy. Investícia do pesticídov je vynútená snahou znížiť straty na vstupných investíciách a výslednej produkcii. Domnievam sa, že v tejto verejnej diskúsii hovoria o svojích problémoch nie veľkopestovatelia či podnikatelia, ale bežní záhradkári. A tí majú naštastie na výber: buď si kúpim v markete jahody s vedomím, že budú pravdepodobne chemicky ošetrené a spolieham sa, že bola dodržaná ochranná lehota, alebo si dopestujem doma jahody bez postrekov. Nie každý má v záhradke kalamitu v podobe vysoko rezistentných kmeňov plesní. Rezistencia vzniká práve zásluhou opakovaného používania fungicídov. Podobne ako predošlý p.diskutujúci máme ako záhradkári viac času na svoje stromy a môžeme voliť medzi chemickým ošetrením a napr. mechanickým zásahom alebo voľbou inej-odolnejšej odrody. Sympatizujem s tými, ktorí využívajú túto rozumnú voľbu. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.55 (?), 27.4.2011 8:34
Dobrý deň, Rony! Nedalo by sa v celom spektre odrôd slivkovín nájsť aspoň jednu, ktorá najviac odoláva monilióze? Možno by poradil p.Petr z Pardubíc. Je jasné, že vo Vašom distrikte sa zahniezdili rezistentné spóry, ktoré je nemožné zničiť alebo odtrániť. Ešte celú riadku rokov. Možno časom niečo odolné vyšľachtia. Medzitým by som podsadil niečo iné, napr. jadroviny, ak to nie je proti Vášmu gustu. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|