Mladé stromky nerostou
|
|
 |
 |
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383) - 221.199 (?) 23.3.2010 23:56
Dobrý den,
jsou čtyři (u mě základní) důvody proč stromky nemají přírustky.
1. Poškozené kořeny
2. Neduživé výpěstky
3. Špatná - unavená půda
4. Žádný - neznámý důvod
Když se podívám o mnoho let zpět, tak kdyby mě tehdy stromky rostly podle toho jak jsem kolem nich "skákal", tak jsou to dnes stromy abnormálních rozměrů a sklizní, opak byl pravdou, takže už dlouho dávám stromkům jen základ. Být Vámi, nevšímal bych si jich asi dva roky - žádný řez ani hnojení, jen bych občas odplevelil. Meruňku bych vůbec nezaléval, nesnáší těžkou zamokřenou půdu, pokud jsou kořeny v pořádku, vodu si najde. Jestli Vás netíží čas a místo, počkal bych již zmíněné dva roky a když se nepohnou tak rýč. Někdy se stane že stromek trčí 3-4 roky a pak se rozjede naplno, tolik času mu dávám já, pak rýč. Těch důvodů "nerůstu" může být daleko víc jak již zde bylo zmíněno, mě krom jiného před mnoha lety pomohla výměna školky (u meruněk). Zdravím
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 16.3.2010 13:07
Tam není psané, že by nevyrašily, ale že po seříznutí na patku "využíváme spící pupeny, protože normální pupeny nevyraší" - což je logické, když je uříznu... Ono se musí číst pozorně! Jinak to je v mém vydání str.90, 9.+10.řádek... Řešení se týká zababčených stromků. L.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 16.3.2010 13:18
Vy čtěte pozorně: "Normální pupeny na loňském dřevě by nevyrašily." Tak to je alespoň napsáno v tom příspěvku na který reaguji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 16.3.2010 14:29
V příspěvku ano, jenže to má být z knihy, kterou mám před sebou a tam je uvedeno to, co cituji doslova já. Jestli ji máte, tak se podívejte. Ale věřím, že Vy jistě víte, že loňské pupeny by vyrašily... Jinak bych ty stromky Vámi ošetřované opravdu chtěla vidět, a úrodu z nich také. Ale co, aspoň se tady člověk zasměje. Jen chudáci ti, co Vám na to skočí... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383) - 221.199 (?), 23.3.2010 23:56
Dobrý den,
jsou čtyři (u mě základní) důvody proč stromky nemají přírustky.
1. Poškozené kořeny
2. Neduživé výpěstky
3. Špatná - unavená půda
4. Žádný - neznámý důvod
Když se podívám o mnoho let zpět, tak kdyby mě tehdy stromky rostly podle toho jak jsem kolem nich "skákal", tak jsou to dnes stromy abnormálních rozměrů a sklizní, opak byl pravdou, takže už dlouho dávám stromkům jen základ. Být Vámi, nevšímal bych si jich asi dva roky - žádný řez ani hnojení, jen bych občas odplevelil. Meruňku bych vůbec nezaléval, nesnáší těžkou zamokřenou půdu, pokud jsou kořeny v pořádku, vodu si najde. Jestli Vás netíží čas a místo, počkal bych již zmíněné dva roky a když se nepohnou tak rýč. Někdy se stane že stromek trčí 3-4 roky a pak se rozjede naplno, tolik času mu dávám já, pak rýč. Těch důvodů "nerůstu" může být daleko víc jak již zde bylo zmíněno, mě krom jiného před mnoha lety pomohla výměna školky (u meruněk). Zdravím
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.142 (?), 28.3.2010 20:01
Ten neznámý důvod vidím ve vynechání výchovného řezu, kterým se má upravit rovnováha nadzemní částí s kořenovou soustavou. Nevšímat si jich první dva roky - to by bylo na pováženou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 28.3.2010 20:39
S výchovným řezem nesouhlasím, ten rostliny ještě víc vysílí, ale s tím ponecháním plodů máte pravdu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |