Meruňky 2024

host - 212.219 (?) 
18.6.2024 14:29

Jednou za tři roky to už je pomalu s jabkama. Meruňky naposled 2018 příští to bude už 7. rok v řadě, rychle to letí, pokud opět nazarodí, tak asi už nikdy. A to nám klimaextrémisti internetoví žvanilové předpovídali že budem pěstovat tropické banánovníky a že je klima italia. Bez ochrany plodí už jen jen červené rybízy.yes 

Davide zušit Carmentop by byla škoda, jsou výborné. Jestli zmrzá, tak zkusit ochránit, ale jasně ne každý má na to nervy a čas...

Carmentopy vypadají i náročnější na teplo v období zrání oproti Leskorám. Ještě nějaké popadance, jsou zcela měkké, cukernatost max 15%, šťavnaté obrovské 126g plody, výborné chuťovky lahůdka yes, první náznaky moučnatění, takže déle už nevydrží, padají. V jinak výborné chuti se objevuje trochu prázdná mezera... takže mají větší potenciál - možná v meruňkářských oblastech. Leskory jdou cukry výše, průměrně už kolem 18%, začínají padat sem tam první marmeládové Leskory - koncentrované meruňkové chuti, rozplývavé taky výborné. MH

Carmentop
Carmentop

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 212.219 (?), 18.6.2024 14:30

Carmentop 14-15% brix. cheeky MH

Carmentop
Carmentop

host - 212.219 (?), 18.6.2024 14:34

V květináči stromek koupený jako Bulida má už první zralé měkké meruňky, mouchy už oblizují cheeky, zatím čekám. Vypadá na falešnou Bulidu, zraje nějak brzo... jako Leskory nebo nakonci Leskor. I když přesný termín jsem se z webu nedozvěděl, všude uvedeno něco jiného. Nepěstoval někdo Bulidy? V E-shopu tady se v minulosti objevovaly. MH

Bulida ?
Bulida ?

host - 212.219 (?), 18.6.2024 14:38

Antonio Errani taky nějak nesedí s tabulkama, že by další faleš? Měl by zrát po Leskorách, a tento na fotce zatím zelený tvrdý, měl být v tuto dobu aspoň vybarvený. indecision MH

Anton Errani?
Anton Errani?

host - 249.55 (?), 18.6.2024 18:52

No, ono stane se to asi každému- záměny, ale zrovna jedno naše velké zahradnictví na webu je prakticky záruka, že se to stane. Nedávno tam taky nabízeli meruňkové odrůdy, které nikdo nezná, a ani v eu katalogu a dalších šlechtitelských firem nejsou... Antonio errani je italská odrůda, měla by zrát kousek před VP. U vás asi tolik nemrzlo, protože zrovna Carmen Top a Antonio jsou v květu jedny z těch citlivějších... D

host - 212.219 (?), 18.6.2024 22:00

Pár stromům u domu, meruňky a broskve, jsem přitopil přes ty poslední mrazy, takže něco přežilo pár kusů z přiroubovaných odrůd, něco jsou taky stromky v květináči (ten Anton Errani, Bulida) - ty jsem měl kryté, cca 0°C, nic nezmrzlo - dělal jsem ještě probírku na stromečkách. Jiné meruňky stromy venku zmrzly, pod -3,5C, nezůstal ani jeden plod, broskve bez topení to samé - nula plodů.

Ty italské stromky jsou z itálie, jestli to bude záměna, tak zřejmě naše E-shopy v tom můžou být nevinně, když už nakupují tyto záměny. Na toho Anton Errani počkám, možná stihne dozrát do VP, ale ta Bulida je podezřelá, už je měkká, v italii píšou sklizeň půlka až konec června, jenže u nás je to o 3 týdny později si myslím. Havlis má u Bulidy napsáno zrání až přelom 7/8... to u mě byl čas zrání VP a Bergeronu. MH

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (567) - 49.56 (?), 19.6.2024 11:22

Tieto teploty prispeli ku skoršiemu dozrievaniu marhuľ a zvýšila sa sladkosť dnes teplota 34C.Leskora sladkosť niektoré marhulky 16 Brix iné 18 Brix kyselinka v šupke je už slabá ešte trošku hnije, Orange Rubis nato že je preplodená nehnije je jemná bez kyselín 16Brix v pohode vydrží ešte viac dni na strome je veľmi štavnatá.Robili sme džem s týchto dvoch odrôd je vynikajúci. Na Bergeval mi chodia datle idú iba po zelených plodoch rozbijú kôstku a vyzobú sladké jadro.

Marhule
Marhule

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (567) - 49.56 (?), 19.6.2024 11:38

Začali dozrievať Ilona chuťovo dobrá málo rodí pôjde preč, Viorica chuťovo dobrá málo rodí pôjde preč sú citlivé na jarný mráz.Monastyrskij, Royal Blenheim sú zelené a tvrdé nedostatok stále padajú zo 60 plodov marhúľ na jednom strome zostalo tak 10 kusov na každom strome vykopať. Prvá úroda Španielska sorta Mirlo Rojo je výborná vydržala jarný mráz vedľa nej marhulo slivka Flavorella tiež začína dozrievať. 

Marhulky
Marhulky

host - 212.219 (?), 19.6.2024 16:52

Korzár - pěkné meruňky, ty odrůdy jsem ještě neviděl. A to Mirlo Rojo, mohly by to být chuťovky? Ty koupené Mirlo Anaranjado už před časem výborné meruňky. Španělé pěstují trojici Mirlo Rojo / Anaranjado / Blanco...

U mě dnes spadnul jeden ze dvou plodů BIG RED. Opět jako minule musím konstatovat, že tyto meruňky nejsou ani BIG, a ani RED... snad nejmenší meruňky zatím... si dělají srandu. smiley Na fotce Big Red vepředu - cukernatost 16Brix, Leskora 15% Brix, Carmen top,,menší plod" 14,5% Brix... takže vyrovnáno. Chuť Big red nejslabší, sladká, fádnější... žádné aroma ani vůně... prostě takový průměr... převažuje jen sladkost a trochu svíravé jednoduché kyseliny. Leskora a Carmentop vynikající. MH

Big Red vepředu
Big Red vepředu

host - 212.219 (?), 19.6.2024 16:53

Big red dužina 16% Brix. MH

Big red
Big red
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025