Meruňka z pecky

host - 81.144 (?) 
29.4.2022 11:01
U těch semenáčků z pecek se pozná někdy už hned podle růstu, jestli budou kulturnější a nebo nějací divočáci s pichlavými trny. Je to hodně dlouho kdy jsem začínal sadařit a měl jsem celou školičku ale nejen meruněk i jiné podnože na štěpování a už i zaštěpované stromečky. Tehdy se mně podařilo zaočkovat broskve na myrobalány, nádherné špičáky. Bohužel jsme v té době ještě neměli od jedněch sousedů postavený plot a jedné zimní noci co nezničila zvěř, to dodělal zajíc...

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 80.24 (?), 22.8.2022 18:52

Tady někde na fóru ve vláknu o meruňkách z pecky je odkaz na video, kde ruská pěstitelka tvrdí, že už podle tvaru listů semenáčku poznáte, jestli bude mít meruňky dobré nebo hořké. Úzké a zubaté listy znamenají hořké meruňky a kulaté lesklé listy znamenají dobré meruňky.

Tak mě to nedalo a prošmejdil jsem všechny diskuze o semenáčových meruňkách které jsem tu našel. A našel jsem tu příspěvky i s fotkama. V jednom psal pěstitel o meruňkových semenáčích s dobrou chutí, ale horší než Bergeron. Podle fotek, které tam dal je vidět, že listy jsou podlouhlé, asi 2x delší než širší. V jiném příspěvku zas jiný pěstitel píše o skvělé chuti meruněk z náhodného semenáče na Záhorí a na přiložených fotkách je list úplně kulatý.

Takže to asi bude pravda. To by umožnilo hned u ročního semenáčku v květináči odhadnout jestli to bude stát za pěstování nebo ne. A přesadit jen ty s nejkulatějšími listy... Takže jsem si hned pár semínek zasadil... Jistě, je to běh na dlouhou trať.

Samozřejmě,  přeroubování je nejjistější.

Pro zajímavost jsem se díval i na listy kulturních odrůd meruněk VP, Bergeron, Leskora, ananaska, Harlayne, všude vidím kulaté, nebo hodně široké listy. To taky nepřímo ukazuje že by to mohlo opravdu fungovat.

Meruňkám zdar!

M.K.

host - 81.144 (?), 22.8.2022 20:40
Já dnes musel kvůli deštům otrhat broskve ze dvou semenáču, jedna už byla na zemi a totálně zničeká, bělomasá, ale chut nevím, protože druhý plod je ještě hodně tvrdý. Druhý semenáč měl tři broskve váha 110 g, žlutomasá, jednu jsem koštl. Je sladká a štavnatá, slupka hořká, ale to je i u kupovaných štěpovaných, které jsem v minulosti pěstoval. Předpokládám, že až stromek bude silnější, mohly by být i plody větší. Ten výsev byla opravdu spíš náhoda z dlouhé chvíle, protože o broskve se už nezajímám. Ze semen zkouším merunky, ale mým snem je kvalitní mirabelka, mám několik stromečků. To že mají merunky a nebo broskve drobné plody neznamená, že nejsou sladké a aromatické. Zdravím z Chřibů.

host - 81.144 (?), 25.8.2022 10:36
Došlo k ochutnávce i té bělomasé broskve, rovnou píšu, že jsem pecky z bělomasé odrůdy nevyséval, sice jsem kdysi jednu v minulosti pěstoval, ale to už je hodně dávno. Na rozdíl od té ze šlutou jde hůře od pecky a slupka je více hořká. Jinak sladká a velkmi štavnatá s jemnou dužinou. Ta žlutá ji má pevnější. Pro můj osobní konzum z hlediska chutových obě dvě úplně v pohodě.

host - 160.145 (?), 19.5.2022 13:44

Asi před 4 roky mi vyrostla mladá meruňka asi metr od "matky" (která loni uschla - mrtvice v 15 letech) a letos bohatě kvetla a má dost plodů, už se těším jaké budou. Jen si nejsem jistý, jestli vyrostla z pecky, nebo od kořene. Jaký na to máte názor? Libor

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.10 (?), 19.5.2022 14:10

jestli je stromek z pecky, byl a ještě může být bezvirózní, jestli je to výmladek z kořenů, má v sobě stejné viry, jako matka, pokud ta byla zavirovaná(např. šarkou). Pokud matka byla meruňkový semenáč, asi ano, když jde opět o meruňku, pak i výmladek bude stejný jako matka, pokud je to stromek ze semene, bude pravděpodobně jiný, lepší nebo horší. Walter

host - 81.144 (?), 19.5.2022 15:07
Na štítku ze školky bývá podnož uvedena. Já mám určitě semenáč taky letos poprvé hodně kvetl, ale netopil jsem mu tak všechno pomrzlo. Ale mám ho přeštěpovaný na větvi jiné starší merunky v sadě a tam se plody udržely. Prozatím rostou dobře a ve velikosti nijak nezaostávají, ale rozhodující budou až chutě zralého ovoce. :-) Při přesazování poznáte podle kořenů zda jde o odkopek a nebo semenáč.

host - 80.253 (?), 20.8.2022 19:58

Asi marně, ale přece se pokusím po třech letech od jeho příspěvku zeptat pana zdenekpk jak si vedou jeho meruňkové semenáče v jílovici po třech letech???

Děkuji.

Ptám se protože mám na pozemku vyvýšené místo kde je tuhá suchá jílovice a kupované meruňky by mě ani nenapadlo tam dávat.

Nebo máte někdo jiný zkušenosti s meruňkovými semenáčky v suché utužené jílovici? V teplé suché vinařské oblasti JV Moravy? MK

host - 81.144 (?), 21.8.2022 11:33
Také by mě to zajímalo a doufám, že si pán Zdenekpk ty kvalitní semenáče přerouboval, aby měl jistotu, že v případě úmrtí původního stromu nedojde k zániku jeho šlechtění. Mně se po letošní první ochutnávce podařila jedna merunka. Dvě broskvoně letos také budu poprvé ochutnávat, zatím nejsou zralé, na pohled pěkné a velké plody, uvidí se jaká bude chut. Bohužel jedna broskvon má rakovinu. Třetí z letos plodících broskvoní má plody pouze velikosti vlašského ořechu. Jinak je to krásný strom, přeočkuju ji. Další semenáče snad až příští rok.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz