Merunka na pálení



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 100.5 (?)
8.8.2008 19:28

Více cukru a lepší aroma mívají obecně odrůdy, které dozrávají co nejpozději

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 64.158 (?), 8.8.2008 17:35, zobrazeno: 48502x

Dobrý den,

chci na podzim vysadit menší sádek meruněk, úrodu plánuji vypalit.Potřeboval bych poradit kterou odrudu zvolit, měla by mít větší cukernatost a vhodná do oblasti kolem Kyjova.Děkuji za radu.

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 100.5 (?), 8.8.2008 19:28

Více cukru a lepší aroma mívají obecně odrůdy, které dozrávají co nejpozději

      
host - 220.205 (?), 24.8.2009 21:22

Meruňkový kvas se musí zakládat z přezrálých, nejlépe padaných plodů, které nesmí být nahnilé ani se stopami plísní. Plody se musí jakýmkoliv způsobem rozmačkat, pokud je jich více, tak třeba i rozšlapat, ovšem pozor na poškození pecky. Meruňková jádra obsahují glykosid amygdalin, který se působením enzymu emulsin rozkládá na jeden mol (1 mol je molekulová hmotnost sloučeniny vyjádřená v gramech) kyseliny kyanovodíkové (HCN), jeden mol benzaldehydu (C6H5CHO) a dva moly glukosy (C6H12O6). Kyselina kyanovodíková a její deriváty pak vytvářejí v destilátu hořkomandlovou chuť, která se nedá z destilátu odstranit. Ovšem tato kyselina, která je přítomná pouze ve stopách není prekursorem pro vznik etylkarbamátu (NH2COOC2H5). S tímto omylem se můžeme v literatuře o pálení ovoce setkat. Specifickým rysem meruňkového máče (kvasu, zápary), je špatná životnost. Myslím, že je to způsobeno tím, že meruňková hmota je výborným přenašečem kyslíku, takže máč během několika týdnů po vykvašení zoctovatí i při velmi omezeném přístupu kyslíku. Tomuto jevu se dá snadno zabránit malým, cca 5%-ním přídavkem cukru, což je ovšem v rozporu se zákonem o lihu 61/1997. Malé množství etanolu, které vznikne zkvašením dodané sacharozy (C12H22O11) stabilizuje meruňkový máč a prodlouží dobu jeho zpracovatelnosti. Na rozdíl od hrušek, obsahují meruňky dostatečné množství cukru a organických kyselin, takže tyto máče nejsou napadány křísotvornými kvasinkami. Milovníky tohoto velmi vyhledávaného a ceněného destilátu musím upozornit na to, že chtějí-li dosáhnout maximálně voňavého produktu, musí zajistit teplotu kvašení ± 18 st C nebo i méně. Při vyšší teplotě probíhá kvašení meruněk mnohem rychleji a není to ku prospěchu věci. Jedním z mýtů se kterým se vyznavači dobrých destilátů často setkávají je tvrzení, že čím je destilát starší, tím je lepší. Bohužel meruňkovice, třešňovice, ale i destilát z višní již po třech letech citelně ztrácejí ve vůni, nicméně nikoliv v chuti. Vzhled k této skutečnosti se starší ročníky těchto destilátů jen výjimečně úspěšně umísťují na soutěžích destilátů. slosar-petr@seznam.cz

   
host - 72.3 (?), 13.1.2013 14:33

Dobry den,

Chtěl bych rozšířit svůj švestko-hruškový sádek, který jsem zakládal loni o meruňkovou část tj. 10-15 stromů prakticky výhradně na meruňkovici a hledám vhodnou odrůdu. Podmínky bych měl mít ideální... Hodonínsko 185 m.n.m., viniční trať hlinito-písčitá půda. Primární je kvalita pálenky, výnosy jsou podružné.

Shrnul bych doporučení, které se mi podařilo vypátrat:

Od místních:

"Najlepší je Velkopavlovická."

Fórum deslik:

"Pro výrobu pálenek je nejvhodnější odrůda „Maďarská nejlepší". Dnes moderní velkoplodé a načervenalé odrůdy jsou významné pro přímou konzumaci, ale pro palírny se nedoporučují."

Užvatel Gabo doporučoval odrůdu Kioto kvůli vysoké cukernatosti (14%)

Tady na fóru jsem kdesi našel článek, kde se zmiňovali o dobrých výsledcích s odrúdou Bergeron v palenici Jelšovce.

Tak teď babo raď... osobně bych asi volil ten Bergeron, Velkopavlovická je dost svéhlavá a háklivá odrůda. Kamarád se ji snažil už po několikáté vysadit u svého sklepa, ale vždycky dřív či později odešla. Navíc je prostě náchylná na jarní mrazy a třebaže je zde teplý kraj, tak i tyto problémy v zamíšlené oblasti máme.

Nicméně rád uvítám vaše zkušenosti a názory.

S pozdravem, Ondřej

      
host - 182.227 (?), 13.1.2013 14:38

Na pálení rozhodně Leskora.P

         
host - 72.3 (?), 13.1.2013 14:45

Můžu se zeptat, z jaké oblasti plynou vaše zkušenosti?

Leskora je poměrně ranná bude mít dostatek cukru a aroma?

Děkuji, Ondřej

         
host - 115.132 (?), 13.1.2013 14:51

Maďarská je pro Vaše potřeby nejvhodnější odrůda. Sudy plníte v průběhu několika dní, cukernatost vysoká, ůroda pravidelná, aroma plodů, kvasu i pálenky výrazně meruňkové. VP je v souč době poněkud přešlechtěná a málokterý nově vysazený stroměk se dožije plodnosti. Nové odrůdy se na pálenku nehodí.   smiley     j.c.

            
host - 72.3 (?), 13.1.2013 15:34

Chtel bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi "Maďarskou" a „Maďarskou nejlepší", nebo je to jedna a ta samá?

Děkuji, Ondřej

               
host - 41.143 (?), 13.1.2013 15:43

Jde o selekcii odrůdy Maďarska. 

                  
host - 72.3 (?), 13.1.2013 17:28

Nevíte prosím někdo, kde by se "Maďarská nejlepší" koupit? Všude mají jen "normální" Maďarskou.

Díky, Ondřej

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika