Meruňka jakou starou odrůdu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
alexa - (2) - 145.69 (?), 19.3.2021 10:47, zobrazeno: 2648x
Zdravím všechny, chtěla bych letos zasadit meruňku, ale váhám, jakou odrůdu. Zahrada je v 364 m.n.m., stromek by byl u západní zdi, slunce tam začne svítit už po poledni. Ráda bych nějakou starou odrůdu, ale nevím, jestli by se jí tady dařilo? Doma už máme VP a vede si celkem obstojně. Uvažovala jsem o Rakovského či nějaké jiné.. (našla jsem zde i diskuzi o slovenských odrůdách)? Jenže za prvé nevím, jestli by tady ty podmínky nějaká stará odrůda snesla. A za druhé, kde nějakou sehnat? Nebo mám zatím aspoň koupit jakoukoliv meruňu a příští rok naroubovat? Jestli jsem to dobře pochopila, tak snáz seženu roub, než celý stromek nějaké staré odrůdy.
Chtěla bych nějakou výraznou meruňkovou chuť, nejen sladkou, lehce kyselkavou. Šťavnatou, na přímý konzum.
děkuju za reakce
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.133 (?), 19.3.2021 13:13
Nejlepší je pěstovat staré odrůdy meruněk na semenáči, to potom se klidně dožijí i nad 100 let a navíc jsou na této podnoži mrazuodolnější a méně náročnější na živiny než na jiných podnoží. V zahradnictví Urban se dají koupit odrůdy Hajanská hraběcí, Viktorie Želešická, Bohutická, Miroslavská, Mutěnická a Bohutická ananaska, která by měla prej chutnat jako ananas. Já už jedině pěstuji meruňky z pecek. Těm novodobým odrůdám moc nevěřím, takhle jsme na koupili 5 stromků meruněk, nových odrůd a za 15 let bylo ponich, přitom jsme se o ně starali jak nejlíp tošlo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 249.55 (?), 19.3.2021 22:09
Ano, pokud jste na jižní Moravě a sprašovém podloží, meruňkový semenáč je dobrá podnož, a výsevy semenáčů můžou fungovat. jen nevím, zda budou fungovat i na monilii, tam vidím nutnost ošetření. Mrazuodolné jsou ve dřevě, na semenáči, ovšem v květu je to trochu rozdíl. Rád bych se inspiroval předchozím přispěvatelem, jelikož mám řadu hybridů- právě z křížení a semenáčů, a u nás v Čechách vidím jako jednoznačnou nutnost použití slivoňových podnoží pro dlouhověkost, nikoli meruňkový semenáč. S odrůdami typu vekopavlovické a Rakovského nelze u nás počítat, mají nízkou odolnost k mrazu v generativních orgánech, ne ve dřevě, a citlivost k bakteriozám. Mohu se zeptat- jaké semnáče- myslím z pecek kterých odrůd- přispěvateli fungují? Mohou být dobrým základem pro pěstování, ale asi jen v dané oblasti. david
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.133 (?), 20.3.2021 10:46
Zatím s tím to moc nemám zkušenosti ale vím že nejlepší podnož pro danou odrůdu je její semenáč, který vypěstujete z pecky. Poté až semenáč povyroste naroubujete na ni tu odrůdu z které vyrostl ten semenáč, to je záruka dlouhověkosti a nenáročnosti, akorát musíte vybrat odolnou odrůdu z které ten semenáč vypěstujete. Taky se dát použit semenáče švestek i myrobalánu. Já budu zkoušet pro merunky, podnož semenáče z místní merunky, z švestky Jojo a ještě z jedný místní slívy, která je odolná k šárce a k moniliový hnilobě. Nejlepší je si to zkusit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 145.69 (?), 20.3.2021 11:27
děkuji za tip na zahradnictví Urban, už jsem tam volala a poradili, která odrůda by tady u nás mohla růst - prý Hajanská hraběcí - nemáte ji? Jak chutná?
|
|
 |
|
 |
 |
|
alexa - (2) - 145.69 (?), 20.3.2021 11:31
.. promiňte, nevšimla jsem si, že mě počítač odhlásil (uživatel Alexa) - tak ještě jednou děkuji za tip na zahradnictví. Já teda nejsem takovej pěstitel, abych si stromky pěstovala vlastní z pecek, klobouk dolů. A jaké meruňky doma máte?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.133 (?), 20.3.2021 19:09
Odrůdu Hajanskou hraběcí nepěstuji, ale určitě ji zkuste. Jsem teprve začátečník, který má na zahradě pár stromů, ale plánuju jich ještě zasadit plno. Hlavně se zajímám o staré odrůdy. Merunky z pecek pěstuji protože zahrada je v 375 m. n m. v mrazový kotlině a navíc je v podhorské oblasti kde méně svítí slunce. Nové odrůdy by tady okamžitě zmrzly a proto si chci vypěstovat nějakou mrazuodolnou odrůdu, která by rostla i v takto špatných podmínkách. Zatím mám tříleté semenáčky a daří se jim. Jinak mám na zahradě semenáč merunky, kterou zasadila babička a ještě jsme měli 4 merunky ale ty už jsou pryč. Už málokdo pěstuje staré původní odrůdy meruněk i jiných ovocných stromů, proto mě dělá radost když se někdo ještě o ně zajímá. Tak at´ vám ta merunka dělá radost a dobře roste.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.242 (?), 13.4.2021 20:53
Zkoušel jste někdo Klobouckou ranou? Sice asi není chuťově špičková, ale mohla by být odolnější.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|