Sylvercot je plodem velmi velká meruňka, žádný zelenooranžový padánče od silnic, raná v chuti vynikající úmírněné (nepřeslazená), dužnina velmi šťavnatá rozplývavá. Pecka je větší plochá. Hodí se k stolnímu užití.
Sylred je asi o 4 dny pozdější, má střední plody, pevné, kulaté, chruplavější, ale šťáva z nich doslova kape po bradě. Pecka je malá kulatější. Obojí se vyznačují postupným nakvétáním. Cizosprašné.
Hargrand plody mi bohužel zničily letos kroupy. O té jen vím, že má při letním čipování nejtvrdší dřevo ze všech meruněk. Snad mi zaplodí příští rok.
Pincot viz. Sylvercot akorád sytěji oranžová dužnina (možná o dva dny ranější) a dokonaleji vyšlechtěné postupné nakvétání výhonů od báze ku konci.
Na americký Goldrich nedám dopustit co se chuti týče. To je cukrovka. Aromatická, podlouhlá, mírně zploštělá a sytě oranžová meruňka.
Pro srovnání Velkopavlovická, překvapivě chutná, ale to nerovnoměrné zrání stran plodu mi vadí. Jedna strana plodu už měkká a druhá strana tvrdá kyselá. Musí se nechat skutečně dojít, ale pak už zase nejde přepravovat.
Vše z mých pozorování a degustace.
Juraj Kafka