Kolika let se dožívá meruňka, je to rakovina?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 135.72 (?), 22.3.2010 21:34, zobrazeno: 18448x
Dobrý den, moc prosím někoho o radu, kolika let se asi dožívá meruňka, aby ještě slušně plodila? A jak vypadá rakovina? Naše meruňka je asi 20 letá, celý kmen je puklý, borka se odchlípla a je vidět holé hladké dřevo. Dosud prý pěkně plodila (zahradu máme 2 měsíce, tak jsme jí ještě neviděli plodit). Je lepší zasadit novou, nebo se snažit udržet starý ovocný strom? díky Lenka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 22.3.2010 22:31
Ta prasklá kůra je zřejmě mrazová deska (mráz x jarní slunce), jestli to je čerstvé, je potřeba to ošetřit stromovým balzámem a kůru přitáhnout ovázáním (s citem, neuškrtit). Jestli je to staré, tak tu odchlípnutou kůru odříznout a prasklinu opět ošetřit balzámem. Rakovina vypadá jinak, to jsou takové vředy na kůře. Jak dlouho žije nevím, u nás v osadě jsou i dost staré - většinou umírají spíše na mrtvici než stářím. Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.138 (?), 22.3.2010 22:33
Zasaďte si na příhodném místě novou, meruňka v našich podmínkách nevydrží dlouho. O odrůdách a úpravě půdy do výsadbové jámy tu najdete dost. Pokud má část kmene souvislé pokrytí kůrou, může ještě část meruňky obrazit, ale bude to její labutí píseň.
|
|
 |
|
 |
 |
|
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383) - 221.199 (?), 23.3.2010 0:02
Dobrý večer,
Udělal bych to jak píše paní Lída, podle stavu odchlíplé kůry. S mrazovou deskou může strom vegetovat docela normálně několik let, jen je dobré se mrazové desce věnovat buď nátěrem vapeného mléka nebo balzámem cca 1x za 2 roky. Jak dlouho se meruňka dožije Vám nikdo neřekne, záleží na mnoha okolnostech a pokud má strom relativně dobré podmínky tak zase záleží na podnoži. Stále jsou k vidění i stoleté meruňky, ovšem dnes nikdo neví na jaké podnoži byly roubovány. Osobně jsem sázel meruňky cca od r. 80 až dosud jen na podnoži semenáč M-VA - 1 až 4, některé se zachovaly ale mnohé z různých a mnohdy neznámých důvodů odešly. Takže u mě stáří stromů 15 i 30 let, je tam i nějaký strom 40 -50 let sázený otcem, ovšem podnož neznám. Od r. 2001 má nemalý vliv na stáří stromů moniliový úžeh jehož intenzita je rok od roku jiná, ale pokud je již napadený a nekrytý postřikem, několikanásobně se snižuje jeho věk, ale ani tento fakt nelze brát v potaz plošně. Zdravím
|
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 244.4 (?), 23.3.2010 6:51
Doba, po kterou může meruňka vegetovat, hodně závisí na podnoži a půdních podmínkách. V Podluží v písčité půdě měli příbuzní meruňky i 50 let staré.
V jílovité půdě a na meruňkovém semenáči mi každý strom do 10 let celkem spolehlivě zašel (toť zkušenost od poloviny 70. let), a pokud ne, pak jde spíše o skomírající pahýly napadené rakovinou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 83.89 (?), 24.3.2010 11:46
Doba, po kterou meruňka plodí je opravdu rozdílná a záleží na druhu a místě, ve Slánském okrese mám ji zasázenou kolem roku1920-25 a rodí kazdý rok, na okrese Praha -západ cca 25 km odtud vydržela tak 5-7 let a pak mrtvice, na okrese Prahy východ ji máme cca 40 let a plodí hodně každý pátý rok, pokud ji nezkrátím výhony o 1/3 po sklizni, pak se posune květení a rodí hned příští rok. Jedná se o velkou odrůdu cukrářskou pro přímou spotřebu na stůl, ve Slaném je malý druh vhodný spíše na zavařování. Doporučuji také provést jednou za 10 let pořádný prořez, samozřejmě poraněná místa a jiné výrůstky řádně ošetřit . Jaroslav
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 24.3.2010 13:10
Já to říkám pořád, že řez v takovém množství jak se běžně provádí, stromům škodí, ale nikdo mi tady nevěří.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.72 (?), 24.3.2010 21:11
Všem děkuji za názory. Je to skutečně velmi individuální, jak koukám. Sousedé nám říkali, jak pěkně rodila, ale zažili to jen jedno léto, bydlí tu též nově, druhým rokem. Mluvili jsem s bývalou majitelkou zahrady, meruňka prý měla malé scvrklé nakyslé plody, nikdy nerodila dobře, jen 1x předloni. Loni nerodila nic. Dle doporučení jsem jí tedy porazlil a zakoupili novou. Odrůda Pincot, kterou nám poradil prodávající. Má 5 větviček, ale jedna jsem zjistila, že je nalomená, bohužel je to ta poslední z terminálu, a je nalomená před prvním očkem, tedy nejde zakrátit. Snad to není velká vada.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|