Jarný strih marhule s extrémne dlhými konármi
|
|
 |
 |
Aley - (21) - 87.222 (?) 9.3.2023 0:46
Běžný postup při výchovném řezu je odstranit jen třetinu délky nových přírůstků, ale to by vám zůstaly 2 metry dlouhé. Já myslím, že hlavní je, že v tom místě, kde to ustřihnete, se ty větve budou nově rozvětvovat. A já osobně bych nechtěl mít dva metry dlouhé pruty bez odboček, takže mezi dvěma rozbočeními bych nenechával víc jak 30-40 cm. Proto rychle rostoucí větve stříhám i v létě. Což tedy v tomto případě znamená, že bych tomu i teď nechal jen 40 cm z loňských přírůstků a zbytek odstranil. Je to koneckonců výchovný řez. Strach, že tím ten stromek dostane mrtvici, jak někdo psal, mi nepřijde opodstatněný.
Blbě narostlý stromek, což toto je, taky můžete střihnout na špičák a začít znovu. A dělat pořádně i letní řezy, aspoň tak tři během roku, ať se to rozvětvuje průběžně a je tam víc krátkých větví místo jedné dvou metrové. Problém totiž je, že ty boční kosterní větve by neměly být moc široké v místě, kde se odbočují od té střední větve ("terminálu"). Ta střední by měla být dominantní, nejsilnější, jinak do budoucna se váš růstový problém bude ještě zhoršovat a nepůjde to zvládnout. A větev, kterou jste už nechal tak široce narůst, se dá zkrátit, ale už se nedá ztenčit. Já to plánuju takto u jedné meruňky udělat. Narostla mi nerovnoměrně hned prvním rokem, jedna kosterní větev ujela až do nebe a je nesmírně široká vůči zbytku. Odstraním všechno, co narostlo loni, kromě asi 5-10 cm dlouhého kousku na střední větvi, ze kterého mi vyraší nové větve a zapěstuji si z nich novou korunku. (A ta bude výš než ta předchozí, což mi v mém případě ale nevadí.)
A taky bych tam, kde se vám to už rozbočuje a je víc soupeřících větví, určitě odstranil úplně celé ty, co směřují nahoru, a nechal ty směřující do stran. Bývají navíc i tenčí a tak takové kosterní větve pomaleji porostou.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 241.198 (?), 5.3.2023 17:01
O koľko ich mám skrátiť? Ako som písal, majú okolo 250-280cm. Mám tam ponechať len také 80-90cm pahýle? Tie krátke teda ponechám, aj som to tak plánoval, na nich bude s veľkou pravdepodobnosťou úroda. Tie kostrové vetvy sa rozvetvujú blízo kmeňa, mám ich odstrániť tak, ako som zakreslil na fotkách? Ten stredník s hlbokým zárezom od špagáta mám odstrániť iba z dôvodu, že sa to nezahojí a hrozí riziko zlomenia? Hranatý kôl som 3x napenetroval hĺbkovou penetráciou, takže nejaké tie roky určite vydrží. Trávu zvyknem vždy na jar vyrezať do kruhu s priemerom cca 70-80cm.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Aley - (21) - 87.222 (?), 9.3.2023 0:46
Běžný postup při výchovném řezu je odstranit jen třetinu délky nových přírůstků, ale to by vám zůstaly 2 metry dlouhé. Já myslím, že hlavní je, že v tom místě, kde to ustřihnete, se ty větve budou nově rozvětvovat. A já osobně bych nechtěl mít dva metry dlouhé pruty bez odboček, takže mezi dvěma rozbočeními bych nenechával víc jak 30-40 cm. Proto rychle rostoucí větve stříhám i v létě. Což tedy v tomto případě znamená, že bych tomu i teď nechal jen 40 cm z loňských přírůstků a zbytek odstranil. Je to koneckonců výchovný řez. Strach, že tím ten stromek dostane mrtvici, jak někdo psal, mi nepřijde opodstatněný.
Blbě narostlý stromek, což toto je, taky můžete střihnout na špičák a začít znovu. A dělat pořádně i letní řezy, aspoň tak tři během roku, ať se to rozvětvuje průběžně a je tam víc krátkých větví místo jedné dvou metrové. Problém totiž je, že ty boční kosterní větve by neměly být moc široké v místě, kde se odbočují od té střední větve ("terminálu"). Ta střední by měla být dominantní, nejsilnější, jinak do budoucna se váš růstový problém bude ještě zhoršovat a nepůjde to zvládnout. A větev, kterou jste už nechal tak široce narůst, se dá zkrátit, ale už se nedá ztenčit. Já to plánuju takto u jedné meruňky udělat. Narostla mi nerovnoměrně hned prvním rokem, jedna kosterní větev ujela až do nebe a je nesmírně široká vůči zbytku. Odstraním všechno, co narostlo loni, kromě asi 5-10 cm dlouhého kousku na střední větvi, ze kterého mi vyraší nové větve a zapěstuji si z nich novou korunku. (A ta bude výš než ta předchozí, což mi v mém případě ale nevadí.)
A taky bych tam, kde se vám to už rozbočuje a je víc soupeřících větví, určitě odstranil úplně celé ty, co směřují nahoru, a nechal ty směřující do stran. Bývají navíc i tenčí a tak takové kosterní větve pomaleji porostou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 5.3.2023 11:44
Takové přírustky to opravdu vypadá i na masivní listovou výživu. ;-) Ono problém je v tom, že když ji nyní moc ořežete, připravíte ji o moc zásobních látek...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 241.198 (?), 5.3.2023 16:54
Nie, nehnojím. Len pri vysadení som vybral pôvodnú zeminu o gule s priemerom 120cm a nahradil ju úrodnou černozemou. Nečakal som, že to toto urobí so stromami.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 241.198 (?), 5.3.2023 17:05
Ešte prikladám fotku, ako vyzerala marhuľa pred rokom, presne 15.3.2022
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 5.3.2023 19:17
Víte, já jsem zvyklý zůrodnovat staleté trávníky a to s ne moc dobrou kvalitou půdy, protože jiné pozemky nemám a tam ty přírustky nejsou takové jako když někdo vysadí sad do orné půdy... Jednou se mi takhle taky stromek přiškrtil a v tom mistě se po silném větru vylomil... Pokud budete mít úrodu, a necháte ji na takových větvích, polámou se. Já bych je nechal pokud možno v co nejdelší délce jakou chcete mít kostru zesílit, protože z mého pohledu to hodně ořezat by byla škoda a mohlo by vám to merunku i ranit mrtvicí. A letos se hodně věnovat letnímu stříhání a tvarování. Ale to je jen můj názor a odborníci na řez budou mít určitě jiný.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.137 (?), 9.3.2023 10:06
Takto bujný růst je vpořádku, buďte za něj rád. Je to dané podnoží - zřejmě semenáč, Maďarská tvoří velké stromy, dotřetice dobrá půda a dostatek vody - zavlažoval jste? A jaká je lokalita přibližně nebo nadmořská výška?
Zpětně seřezat na výchovný řez by byla škoda, nehledě na to že stromek by zareagoval ještě bujnějším růstem a rok ztracený. Některé větve už tam odkloněné máte, ty co nejsou tak lze vyvázat šňůrama, vytvoří se koruna kalich, až pak se ukáže které větve odstranit úplně a ty co zůstanou 3,4,5 kosterních zakrátit do jedné výšky. Terminál zkrátit až nakonec aby tvar stromku byl trojúhelník. Čím více necháte kosterních větví, tím delší musí být aby nešel nový obrost do sebe. Takž například při 3 kosterních větvích zakrátit na těch doporučených 50cm, při 6 kosterních větvích nechat klidně 1m dlouhé větve a vyvázat, nebude tak klasicky rozvětvená, spíše delší pruty, ale já volím spíše tuto variantu, delší pruty a uvnitř koruny je více světla i přístup. MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |