Jakou meruňku?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 46.80 (?), 26.3.2009 21:16
Tato odrůda, u které je uváděno, že kvete dlouho, kvete skutečně celý měsíc. To Velkopavlovická nedokáže. A proto tam je šance, že ty poslední květy prostě vydrží a stanou se z nich plody. Byť třeba výnos je značně omezen zmrznutím těch prvních květů. Takže se nestane, že třeba plodí "maximálně jednou za deset let". Možná i proto jsou ty plody větší, že je tam jakási přirozená probírka. Předjarní a jarní mrazy jsou ovšem věc nevyzpitatelná a ještě samozřejmě mohou přijít "ledoví muži" a pod. Také u starších a vzrostlých stromů může dojít jen k pomrznutí květů do určité výšky koruny a to i na volném, rovném prostranství, jak jsem se přesvědčil v Lednici. Horní větve byly třeba pod tíhou plodů ohnuté. A nebylo to posunutou plodností ke konci výhonů. To byly ale všemožné odrůdy v genofondu. Pincot jsem tenkrát ještě neznal.
Plod je velmi velký, když toto říkám, tak je to o něco menší broskev, celooranžově zbarvený. Na pálení to asi nebude, ale jako stolní ovoce na talíř určitě. Jedl jsem ji. Dužnina je velmi šťavnatá, voňavá. Sladká.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383) - 56.97 (?), 27.3.2009 0:41
Pane Kafko, nepsal jsem přece že znám jen Pavlovickou a Maďarskou, v jiných tématech jsem uvedl, že mám cca 16 odrůd, některé staré neznámé a nejlepší odrůdy, klasiku a některé 5ti-až 15ti leté novinky, samozřejmě ne všechny, ale mnohé z nich mě nenadchly, některé odešly a z tohoto důvodu znovu dosazuji klasiku, tedy Pavlovickou, Maďarku, Sabinovskou, Paviot, odrůdy maďarského typu a roubuji staré odrůdy dokud to jde, prostě jsou pro mě i rodinu nejchutnější. Jinak proti novinkám vůbec nic nemám, byla to u mě tehdy taková sběratelská euforie novinek na zkoušku. Ještě chci dodat, k jiným příspěvkům se naprosto přesně vyjádřil pan Vysloužil-viz jeho příspěvek z 15.11. 2007. Zdravím
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 46.80 (?), 27.3.2009 1:21
Ale dobře, já jen, že z toho výběru pro jižní Moravu je víc odrůd. A nejsou to zrovna novinky ty Lednické.
Zaujaly mě ty staré odrůdy, které roubujete. To je záslužná činnost. Objevil jste nějakou chuťovku?
Juraj Kafka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 46.80 (?), 27.3.2009 1:27
K tomu si dovolím připojit ještě jednu neochvějnou pravdu. Víte, která meruňka je nejlepší? Prodaná.
Juraj Kafka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 27.3.2009 11:28
Dobrý den.Chci se zeptat zdejších odborníků, jestli někdo nezná odrudu Bhárt.Objednal jsem si ji na podnoži Rubira a tak bych rád věděl jak mi bude prospívat ve 450 m. n. m.,a jeji dobu dozrávání-píší že je ranná.
rostislav
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 150.228 (?), 27.3.2009 21:18
Bhart je známější pod jménem Orangered. Praktické zkušenosti bohužel nemám, není tady jetě dlouho.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.98 (?), 27.3.2009 17:54
Da se objednat postou od jedne firmy z Nepomuku (distribuji stromky z Fytosu)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 47.62 (?), 29.3.2009 22:35
Prosím zná někdo meruňku NEW JERSEY - byl o ní malý článeček v Receptáři
|