Jak ostříhat meruňku a broskvoň?



Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?)
3.5.2013 19:10

Pokud se jedná o řez boční a kosterní větve, či výhonu, je to pupen vyrůstající na jejich spodní straně. Letorost z něho vyrůstající totiž bude mít tendenci zachovat původní směr růstu výhonu lépe, než Ietorosty rostoucí z pupenů na bocích a nebo z pupenů na jejich horní straně. V praxi postupujeme tak, že si nejprve určíme v jaké délce chceme příslušný výhon zastřihnout a v dané partii pak hledáme nejvhodnější pupen. Těsně nad ním pak provedeme řez.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 3.5.2013 11:03

Meruňky se dost špatně tvarují, mnohé odrůdy totiž mají tendenci přednostně vytvářet dlouhé tenké výhony směřující nahoru. A to je právě váš případ. Takový stromek - to je výzva! Jednu alternativu navrhuje pan Rostislavik a já vám navrhnu ještě druhou, sice méně radikální, ale zase o něco pracnější. Předpokládejme, že budete pěstovat stromek na stávající výši kmínku a ve tvaru s terminálem (doporučuji). Nejprve vyberte jeden výhon, který roste nejblíže středu a který směřuje co nejvíce kolmo vzhůru. Pokud možno jeden z těch dvou tlustých. Ten použijete jako terminál. Z fotek není vidět, jak je terminál vysoký, takže jej případně zakraťte nad místem požadovaného rozvětvení druhého patra. Pomocí dlouhé dřevěné či bambusové tyčky jej vyvažte a srovnejte do svislé polohy.
Ostatní stávající větve, které by měly tvořit základ kostry budoucí korunky zkraťte tak, aby byly cca o 1/3 kratší, než terminál. Tu jednu tlustou zkraťte více, než ty ostatní slabé. Pak všechny zastřižené větve pomocí tyček (dobře se hodí bambusové) a úvazků vyvažte do šikmé polohy (cca 45°) rozepřením od terminálu nebo vzájemným rozepřením mezi sebou. V této nucené pozici je nechte až do konce vegetačního období. Při zastřižení konců větví se většinou radí střihat na vnější pupen, tedy pupen, který je umístěn na větvičce dole a směřuje ven z koruny. Všiml jsem si, že u meruněk (a některých peckovin) takový řez velmi často nevede k očekávanému výsledku a vyrůstající letorosty z koncových pupenů směřují zase jankovitě nahoru. Ty je proto nutné opět postupně  vyvazovat a krotit. Ale vyvazování je dost pracné a estetika stromku tím trpí. Takže existuje ještě jiná možnost, tedy jiný způsob řezu, tzv. dvojstupňový řez (který zde byl před nedávnem diskutován). Řeže se to takto: vybereme ideální koncový pupen, jako v předešlém případě, tedy umístěný na spodku větve, směřující ven z korunky. Ale my nezastřihneme větvičku těsně za tímto, ale až za dalším pupenem,  který následuje ve směru od středu ven. Zpravidla se jedná o pupen, který je na horní části větvičky. Z něho nám sice poroste letorost kolmo nahoru (souběžně s terminálem), tedy v nežádoucím směru,  ale pozor - z našeho hlavního (ideálního) pupenu č. 2 poroste už výhonek víceméně šikmo ve správném a námi požadovaném směru. Stromy to tak mají geneticky naprogramované. Jakmile báze tohoto šikmého letorostu zdřevnatí, koncový "pomocný" svislý výhon odstřihneme. To nastane zhruba začátkem léta. Je to taková zajímavá finta. Můžete to zkusit.

               
host - 9.229 (?), 3.5.2013 16:20

Dobrý den. Chci Vám oběma poděkovat za rady. Pravděpodobně zkusím tu méně radikální s tzv. dvoustupňovým řezem. Ještě Vás prosím o upřesnění co se rozumí ideálním koncovým pupenem? Mám tomu rozumět tak, že větve zakrátím o třetinu proti terminálu a u tohoto zkrácení vyberu vhodný pupen směřující ven. Děkuji Mirek

                  
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 3.5.2013 19:10

Pokud se jedná o řez boční a kosterní větve, či výhonu, je to pupen vyrůstající na jejich spodní straně. Letorost z něho vyrůstající totiž bude mít tendenci zachovat původní směr růstu výhonu lépe, než Ietorosty rostoucí z pupenů na bocích a nebo z pupenů na jejich horní straně. V praxi postupujeme tak, že si nejprve určíme v jaké délce chceme příslušný výhon zastřihnout a v dané partii pak hledáme nejvhodnější pupen. Těsně nad ním pak provedeme řez.

   
host - 40.193 (?), 3.6.2014 9:24

Dobrý den,

moc prosím o radu, jak a kdy vytvarovat meruňku do správného tvaru. Na jaře, když jsem ji dostala, tak jsem to z časových důvodů nějak nestihla a nyní roste k jedné straně. Dá se s tím ještě něco udělat?

Děkuji moc předem.


      
host - 40.193 (?), 3.6.2014 9:26

Další obrázek meruňky:


         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 3.6.2014 11:06

Meruňku můžete klidně ostříhat nyní. Ostatně zrovna v tuto dobu se provádí speciální řez meruněk (Šittův). Druhou možností je vyhnout nadbytečnou větev do míst, kde ji chcete mít a zafixovat. Když na podzim fixaci odstraníte, v té poloze zůstane.

            
host - 40.193 (?), 3.6.2014 12:33

Děkuji za reakci. Mohla bych poprosit o podrobnější návod co vše odstřihnout?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zkušenosti se střešní krytinou Capacco a střešní krytinou Tři pyramidy27.9.2024
Puchýřky na sklolaminátovém bazénu - osmóza gelu24.9.2024
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika