Jak ostříhat loňskou meruňku

host - 180.2 (?)
12.3.2010 21:01

Dobrý den. Může to ale být i záměr paní Lído. Dělávám to někdy taky tak, protože když je pro mě důležitý ten pupen, který směřuje ven z korunky, tak si ho ohlídám tak, že řežu na další pupen nad ním, čímž zabráním vysychání toho důležitého pupenu. Až potom, co ten důležitý letorost uspokojivě roste, odstraním ten nad ním a je vyhráno. Navíc, u peckovin klidně nechávám čípky, je to v pohodě. Stanislaw

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 11.3.2010 18:18

Já bych to upřesnil: Tak aby se to stihlo a později je jiná práce a vůbec se s tím nepárají a rány neošetřují, stojí to peníze.

host - 176.18 (?), 11.3.2010 22:01

Třeba na tu větev zapomněl... Větve rozhodně do roviny tak, aby poslední pupen směřoval ven.  

ps - v zahrádce za mnou řezal před třemi lety odborník-zahradník (dává si i inzeráty, že provede řez) sousedce starší jabloně - děs a hrůza, chodili jsme se na to dívat jako na odstrašující příklad.         Lída

host - 176.18 (?), 12.3.2010 20:16

ps - když se tak znovu dívám na to fotku po ostříhání zahradníkem, tak mi připadá, že i koncové pupeny má většinou chybně otočené dovnitř...  Lída

host - 151.38 (?), 12.3.2010 20:31

Taky jsem si všim.Patrné především na jednom z těch dvou terminálů.Z tohoto snímků to vypadá na dva terminály.Pán přišel, a pán ostříhal, šak což když to není jeho.Nejlíp uděláte, když naštudujete ty kupy knížek, co jste si pořídila, a upravíte si korunku sama.

rostislavik

host - 180.2 (?), 12.3.2010 21:01

Dobrý den. Může to ale být i záměr paní Lído. Dělávám to někdy taky tak, protože když je pro mě důležitý ten pupen, který směřuje ven z korunky, tak si ho ohlídám tak, že řežu na další pupen nad ním, čímž zabráním vysychání toho důležitého pupenu. Až potom, co ten důležitý letorost uspokojivě roste, odstraním ten nad ním a je vyhráno. Navíc, u peckovin klidně nechávám čípky, je to v pohodě. Stanislaw

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 12.3.2010 21:56

To, co popisuje pan. Stanislaw je vlastně podstata řezu na vnitřní pupen. Pokud řežete striktně na vnější, on může růst jednak slaběji, pokud je vyschlý, navíc výhon z něj vyrostlý má sklon růst kolmo vzhůru. Při řezu na vnitřní pupen roste kolmo výhon z toho vnitřního a z toho vnějšího po ním roste výhon vodorovně. To právě chceme a letním řezem z něj uděláme pokračování ramene.

host - 176.18 (?), 12.3.2010 23:26

Vím, že se to používá u vřeten (nemyslím štíhlá vřet.), ale u meruňky jsem to nikdy nepoužila. Navíc mi připadá, že i ten pupen na terminálu nevyrovnává kmínek - a tam se to snad nepoužívá (aspoň jsem to nikdy neslyšela). Ještě jsem se chtěla zeptat - co by bylo nejlepší udělat s tím "druhým terminálem"? Mám pocit, že i když se zkrátí, bude mít stejně do budoucna tendenci konkurovat terminálu, je dost silný a vysoko nasazený. Díky za rady, můžou se mi hodit. Lída

host - 180.2 (?), 13.3.2010 8:09

Dobrý den paní Lído. Napíšu jen svůj poznatek ohledně meruněk. Sázel jsem jich do svého sadu 61, dnes už jich mám asi tak 25. A skutečně jsem se pokoušel zapěstovat korunky podle svých nejlepších znalostí, nebo jsem se o to alespoň snažil. Dnes to ovšem není skoro poznat. Řekl bych, že si meruňky stejně dělají co chtějí. O nějakých terminálech nemůže být řeč. Dle mého je důležité pustit do koruny slunce a spíš si pohlídat monílii, než se snažit o vzorový stromek. Jak začnou meruňky plodit, hned se váhou plodů vše ohne a je to. Dnes si s tím už hlavu nelámu. Zato mám prima meruňkovici a taky marmeládu. Stanislaw

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 13.3.2010 8:53

"Beze slitování zkrátit přiměřeně a ohnout".

Pincírování - zaštipování
Pincírování - zaštipování
všelijaké ohýbání
všelijaké ohýbání
odklon a rodivost
odklon a rodivost

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 13.3.2010 11:10

Protože mi meruňky rostou v poloze pro ně ne zcela ideální, snažím se k nim chovat trochu opatrněji. Platí to o razantním řezu, ohýbání, kroužkování atd. To, co bez problémů snesou jabloně, bych si u teplomilných peckovin dělat netroufl. Snažím se maximálně využít přirozeného růstu a tvaru, který má tendenci stromek vytvořit sám od sebe. Aby měl co nejmíň stresů, co nejmíň zbytečných ran. Tedy žádné ohýbání či vřeteno, žádná stěna. Možná je to zbytečná obava, možná je to přesně naopak. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz