Dobrý den, já jsem ta tazatelka původního dotazu. Všem bych chtěla poděkovat za rady, i když někdy se docela liší, nevím, co si z toho vybrat, a proto jsem k nám pozvala odborníka - vystudovaného zahradníka, doufám, že tento týden se ukáže a střihnem to než bude pozdě. Potom ráda připojím foto a uvidíme, kdo měl pravdu:-)
Jinak pane Stanislawe, možná s tou broskvoní nejste tak daleko od pravdy, když jsem loni na jaře na Flóře v Olomouci kupovala, sháněla jsem Velkopavlovickou měruňku, ale už ji nikde neměli a nabídli mi toto. Prý je to nová odrůda meruňek, rodí o něco později a chuťově prý spíše připomíná nektarinky. Někam jsem si tu odrůdu napsala, ale náš čtyřletý syn si z toho udělal zřejmě vlaštovku:-) Takže pane Stanislawe, klobouk dolů před vašimi zkušenostmi.
Dál bych chtěla poděkovat i p. Hauserovi, který mi nabídl pomocnou ruku - ostříhání meruňky, bohužel jsem až se Severu Moravy, i přes to vřele díky. A tu knihu od p. Šrota si určitě koupím.
A tady díky Ronymu, od kterého jsem já jako laik pochopila, co je to vlastně terminál a kosterní větvě a vůbec představu o tom jak se to zhruba stříhá..., ale jak už jsem psala, napoprve si netroufnu.
A ještě mám jeden dotaz: Proč už mám odstranit kůl jak všichni radíte, mám pocit, že stromek ještě není dost silný a zahrada je nechráněná a dost tam fouká. A ještě jeden: pokud letos stromek nasadí na plody, mám je otrhat, aby stromek sílil nebo už můžu nechat plody dozrát, alespoň bychom zjistili, co nám na něm vlastně vyroste:-) Vidíte, jak laik se hned nechá zblbnout:-) Díky a přeji hezký den, Eva.