Jak ostříhat loňskou meruňku

host - 151.38 (?)
6.3.2010 22:19

Jasně že řezat, a to pořádně.Terminál nechat jen jeden, a skrátit o třetinu.Zkracovat i internody, ale v intenci rovnováhý.tzn.silnější více, a přenášet váhu na boční větve.Je třeba mít na paměti, že řezem bočních větví docílíme většího růstu postraního obrostu, který má víc výhod, např. odolnosti proti pozdním mrazíkům, jehož pupeny raší pozdněji, a mají šanci uniknout jarním mrazíkům, nebo růstu kompaktnější koruny.To neznamená řez na dvě tři pupena, což by na více vzrůstnější podnoži znamenalo zase silnou odezvu v podobě bujného růstu.Jak je vidno, merunka je na bujnější podnoži.

rostislavik

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 235.249 (?), 5.3.2010 20:26

Žádnou chybu jste neudělali, vypadá v pořádku. Letos se rozvětví ty dlouhé větve, to se vám jen zdá že sjou moc dlouhé. Hlavně proboha už dejte pryč ten kůl.

host - 213.129 (?), 6.3.2010 14:53

Neřezat, vyvázat!

host - 145.195 (?), 6.3.2010 18:22

vážení kritici to co jsem napsal o řezu meruňky na 1/3 tak jsem napsal jak to má být nejsem laik a nevyčetl jsem to někde v Rudém právu

mám střední zahradnickou školu s maturitou v Praze 9 kterou jsem ukončil v r. 1984-takže nejsem starý kmet se zastaralými názory a vím co píšu neboť jsem maturoval z ovocnářství a poté 5 let pracoval ve školkách takže

Čest práci zahrádkářům radilům

host - 151.38 (?), 6.3.2010 22:19

Jasně že řezat, a to pořádně.Terminál nechat jen jeden, a skrátit o třetinu.Zkracovat i internody, ale v intenci rovnováhý.tzn.silnější více, a přenášet váhu na boční větve.Je třeba mít na paměti, že řezem bočních větví docílíme většího růstu postraního obrostu, který má víc výhod, např. odolnosti proti pozdním mrazíkům, jehož pupeny raší pozdněji, a mají šanci uniknout jarním mrazíkům, nebo růstu kompaktnější koruny.To neznamená řez na dvě tři pupena, což by na více vzrůstnější podnoži znamenalo zase silnou odezvu v podobě bujného růstu.Jak je vidno, merunka je na bujnější podnoži.

rostislavik

host - 151.38 (?), 6.3.2010 22:39

Ještě bych doplnil.Možná bych uplatnil Zaáhnův řez na oslabeně aktivní čípek, aby růst postraního obrostu byl pozvolný.Jsem taky zastácem vyvazování obrostu.Což znamená více pozornosti, stromy si ji zasloží, a později i odmění v podobě pěkného pohledu na ně, a větší úrody.Strom nevypadá jako metla.

rostislavik

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 221.199 (?), 6.3.2010 22:42

Vážená paní Bendová,
je těžké si vybrat jako laik z tolika protichůdných názorů i když vím s kterým nesouhlasit vůbec. Základem pěkné a účelné koruny jsou čtyři kosterní větve pokud možno pravidelně do čtyř světových stran a uprostřed terminál, který by měl převyšovat konce kosterních větví asi o 15-20cm. Ono i ze sebelepší fotky je těžké poradit co máte ustřihnout pokud neznáte aspoň trochu základy výchovného řezu. Nevěšte hlavu, jak se říká, poprvé stojí všechno za pendrek, ale zkuste tomu předejít tím, že si koupíte brožurku od našeho autora "Řez ovocných dřevin"  nebo ještě lépe perfektní knihu pro začínající zahrádkáře od  p. Šrota  "1000 dobrých rad zahrádkářům"  kde je naprosto vše od pěstování špenátu až po ovocné stromy. Garantuji Vám, že pak takové ty úplné základy pochopíte ihned a brzy budete provádět řez relativně dobře jak po jarní, tak i po podzimní výsadbě. Pokud nestojím u stromku tak od počítače se fakt blbě radí protože i sebelepší fotka nenahradí realný pohled. Pokud bydlíte v okolí Brna, klidně Vám přijedu meruňku zastřihnout.           Zdravím

host - 155.12 (?), 7.3.2010 7:25
Dobrý den, souhlasím s Vámi ve většině co jste zde napsal, avšak musím Vám jako laik poněkud oponovat v jedné věci. A to je rychlé pochopení řezu dle knihy. Kniha je vážně perfektní, mám ji již x-let. Nepovažuji se za hlupáka, stromky mám již hodně let, ale pokud Vás někdo nedovede za ruku ke stromku a neukáže jak a proč, tak nepochopíte. Ty "ideální" kresby v knihách vypadají úplně jinak než stromky na zahradě. To se člověk musí učit praxí. Zahradník přijde, podívá se a ví co má dělat. Já přijdu, hledím jak tele, sem tam něco přistřihnu, pak dostanu bobky a zavolám zahradníka aby napravil to co já domrvil. Umím spoustu věcí ale střhat stromky ještě pořá ne, proto sekám poklonu před těmi, kteří to umí. Přeji hezkou slunečnou neděli. Mirek

host - 183.242 (?), 7.3.2010 9:13

Pane Mirku, konečně jste napsal to, co si myslím i j. Nedokázala bych to lépe formulovat. Elena

host - 99.169 (?), 9.3.2010 15:21

Taky mi mluvíte z duše. Ono totiž pokud se člověk chce něčemu naučit, tak musí mít zpětnou vazbu své práce. A v tomto oboru ta zpětná vazba je poměrně dlouhodobá a navíc ještě ovlivněna velkým množstvím faktorů/ kvalita sázeného stromku, odrůda, počasí, podloží,.../, takže chce se to dívat a přemýšlet, dívat a pře....

Hodně radosti ze zahradničení přeje Ivan

host - 235.249 (?), 7.3.2010 0:57

Ale podívejte že nejsem sám kdo to píše. Tak proč je takový problém napsat co tím získáte? Proč? Je to problém? Co získá tím, že všechny větve bez rozdílu zkrátí na třetinu? Jednoduchá odázka, jednoduchá odpověď.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz