Deffekty na konárikoch
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 246.18 (?), 28.11.2011 17:12
Ano, je to tak. Hned zahrada vedle má asi 6 starých neudržovaných meruněk, které jsou v žalostném stavu a silně trpí monilií - nový majitel na ty stromy kašle. Takže zdroj infekce je jasný a mně nezbude než použít postřiky (i když velice nerad).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.121 (?), 28.11.2011 20:59
Dobrý večer Rony. Príznaky moniliózy na Vašej snímke sú podobné ako u žiadateľa o radu, ale predsa nie také isté. Chýba tam glejotok. Na snímkach z mobilu pána na začiatku vlákna vidieť pozdĺžne prasknutie kôry a hojivý zával. Marhule dosť citlivo reagujú na nedostatok draslíka a bóru.Výrazne citlivé sú na prítomnosť sodíka a arzénu. Navyše máme vlhkostne a teplotne rozkolísaný rok. Príčin môže byť viacero. Nevylučujem nakoniec ani agresívny kmeň Monílie. Máte s ňou viac skúseností. Chcelo by to viac doplňujúcich informácií, napr. typ pôdy, systém hnojenia, závlahy, expozícia pozemku, prítomnosť chorých stromov v blízkosti apod. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.34 (?), 28.11.2011 22:38
S Jojo mám stejnou zkušenost. Infekce nešla jako obvykle přes květy (stromky byly nově vysazené a nenechala jsem je kvést). Infikované byly rovnou letorosty. Za dva roky bylo vystaráno. Zuzana
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.34 (?), 29.11.2011 0:43
Já jsem stromky nejdřív prořezala, pak prohlédla a vzápětí vykopala. Žádný klejotok jsem nepozorovala. Pokud jde o slivoně, nějak jsem tím příšla o optimismus, a dosud jsem je ničím nenahradila. Stromky byly ale dvouleté/tříleté, takže tenké větve byly napadené v celém průřezu - na rozdíl od snímků, kde je jasně vidět, že se tvoří zával. Předchozímu přispěvateli díky za upozornění na článek. Zuzana
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.121 (?), 29.11.2011 8:11
Na staršom strome marhule napadnutom Moníliou som žiadne praskanie kôry a hojace sa rany nepozoroval. Iba glejové hrčky (výrony) na silnejších konároch. Zrejme záleží aj na odolnosti konkrétnej sorty. Monília je mrcha a boj s ňou zúfalý. Pokiaľ sa strom bráni, je to dobré. Nechajme ho bojovať, na vykopanie je vždy času dosť. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 171.155 (?), 29.11.2011 21:48
V posledních letech u meruněk, pokud se nejedná o vyloženou vhodnou oblast, tak u sebe i známých pozoruji jako jedinou možnost k vypěstování úrody zvýšenou péči. Já provádím po opadu listů a zjara postřik měďnatými postřiky, nejčastěji Championem, na začátku kvetení a ke konci postřik Rovralem, či Horizonem. Též zjara Borax v postřiku, zjara kombin.hnojivo, po sklizni draselné.Přesto občas kleotok pozoruji a i tak ve své n.m.480m čas od času boj prohraji (vloni padla Velkopavlovická a Karola-promptně nahrazena čtveřicí: Pinkot, Harlayne,Begeron a Velkopavlovická na waxva )
Lucas
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petra Vodenková - (1) - 92.147 (?), 16.4.2012 21:04
Dobrý den, mohu poprosit o radu? Mám meruňku 190m nad mořem - polabí, u opukové 2m vysoké zdi, orientace jihozápad, pochází z Ovocné školky Bojkovice, odrůda Harcot. Loni poprvé krásně zaplodila a objevil se defekt na větvi s vytékajícím něčím - jako pryskiřice. Letos už je napadeno dalších 6 letorostů 2-3cm širokých. Nevím jak se přikládají fotografie, letos tam není tolik pryskyřice ale i hnědá hmoda.
Meruňku jsem nehnojila, a téměř nestříhala mimo prvních dvou let.
5m od meruňky je stará švestka a má šarku.
Mohu ještě život meruňky prodloužit, je to náš jediný plodící strom, děti se už od zimy těší na meruňky.
Moc děkuji za radu. Petra
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|