Cukernatost ovoce
|
|
|
|
|
 |
 |
|
sadař82 - Stříbrný Zahrádkář (116) - 90.70 (?), 4.8.2015 19:48, zobrazeno: 10456x
Dobrý den, možná je to hloupý dotaz, nicméně mě odpověď velmi zajímá s ohledem na následné zpracování ovoce na kvas.
Co má nejvetší vliv na cukernatost ovoce (teplota, sluneční záření, zálivka, něco jiného)??
Dotaz platí obecně pro meruňky a slivoně.
Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 4.8.2015 20:20
Ano, listová plocha a fotosyntéza jsou jedním z faktorů, ovšem ne asi nejdůležitějším. Švestka na horské stráni bude mít víc slunce a větší možnost fotosyntézy než švestka v nížině, plody její ale sladší nebudou. Vinaři révu osečkují a před sklizní odstraňují zelenou hmotu právě s cílem dosažení sladších hroznů.
Tedy vlivy na cukernatost jsou komplexní: odrůda, poloha, půda, podnebí, výživa, zdravotní stav stromu, teplotní poměry v daném roce, sluneční záření, zálivka, násada plodů...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.116 (?), 4.8.2015 20:38
A to jako má otrhat zeleňze švestky a meruně?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 76.18 (?), 4.8.2015 20:46
Myslím., že nejvíce záleží na odrůdě a hlavně pak na její vegetační době. Obecně rané ovoce obsahuje cukru velmi málo. Že chutná sladce a lahodně je zavádějící a většinou je způsobeno nízkým obsahem kyselin. Ostatní faktory už hrají roli víceméně podružnou roli... Rafael
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
sadař82 - Stříbrný Zahrádkář (116) - 130.35 (?), 5.8.2015 10:24
Abych trochu upřesnil dotaz, vhodnost odrůdy můžeme vynechat, zde jsem přesvědčen o správné volbě. Spíš mě tedy zajímají řekněme podpůrné faktory jako to světlo, teplo, zálivka atd. Obšírnější odpovědi mě rozhodně nevadí;-)
Děkuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 17.210 (?), 5.8.2015 10:54
Vraj dostatok draslika vyznamne vplyvnuje tvorbu cukrov. Prikladom moze byt najsladsie ovocie - hrozno. Kedze ma vinic korene prilis hlboko, je trochu problematicke zaistit draslik prave v obdobi ked ho treba (zrenie plodov). Preto je dolezity prisun draslika aj z horniny v ktorej koreni a preto je dolezite (pre vinic) zlozenie pody a podlozia. Mozno preto su oblasti, kde sa rodi doraba vynimocne vino a nikto nevie preco.
Cize odpoved je. Hnojenie draselnej soli, (alebo lepsie kombinovaneho hnojiva ale s vysokym obsahom draslika) na list moze pomoct pri vyzive pocas vytvarania plodov.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|