Borax
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.229 (?), 7.3.2008 21:30
Zkusil jsem to, ale výsladek je chabý. Spíš má vliv průběh zimy. Při mírné zimě je výnos velký a naopak. Osobně si myslím, že je to pověra, ale co když..
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.69 (?), 13.5.2008 19:31
Pokud nějakým způsibem urychlíte rozklad listů pod jabloní, tak se nepodaří dozrát plodnicím původce strupovitosti v ten nejvhodnější čas, pokud dozrají vůbec. Tím by se vysvětlilo to zmizení flekatosti. Co se týče železa, to někdy jabloním chybí, především, když se moc intenzivně řeže. Bor také podporuje kvalitu pletiv a plodnost a také půdobí do určité míry fungicidně. Jeden druh pihovitosti jablek (plodů) je způsoben nedostatkem bóru
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.71 (?), 10.9.2008 7:47
Dobrý den, zaujala mě vaše zmínka o pihovitosti jablek. Můj dotaz zní, zda-li se této chorobě říká křenčení. Kdysi poradil někdo mé mamince, že je to nedostatek bóru, zajímalo by mě, jak a kdy jej aplikovat - zřejmě borax, je-li to účinné (i s použitím chloridu vápenatého) - mladé stromky zejména james Grieve.
Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498) - 214.25 (?), 10.9.2008 8:30
Pokiaľ viem, tak křenčení a hořká pihovitost sú dve rozdielne poruchy.
Křenčení u jablek (u hrušiek ako kaménkovitost) je sposobená nedostatkom bóru. Nejčastejšie sa aplikuje bór 3x počas sezóny. Prvý postrek - počas kvetu, druhý - 3 až 4 týždne po odkvete a posledný postrek - po zbere.
Hořká pihovitost - je dosledkom deficitu vápniku. Aplikuje sa 3-4x od počiatku VIII., resp. 3-5 týždňov pred zberom v intervaloch minimálne 8 dní. Veĺmi doležité je hlavne posledná aplikácia 14 dní pred zberom. JG je vysoko citlivá odroda, tam sa doporučujú dávky na hornej hranici.
|
|
|
|
|
|
|
Katka L. - (30) - 129.78 (?), 4.4.2011 21:13
Mám na hrušni kaménkovitost. Bohužel minulý rok byla poškozena většina plodů. Chci vyzkoušet bostřik Boraxem, jestli to pomůže.. Ale bohužel nikdo nikde nepíše, jakou koncentrací?? Ani na sáčku. Můžete prosím někdo poradit? Nechce se mi to do postřikovače nasypat zrovna od oka..
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.188 (?), 4.4.2011 22:53
na sáčku to píší-vycházelo mi to 0,9g/l listový postřek, 5-10g/10m2 k zapravení do půdy.
|
|
|
|
|
|
|
|