Hm, trochu si nerozumíme. -15 na konec února je běžných, psal jsem, že pamatuju i -20. Odrůd jsem měl asi 80, a můžu říci, že když nastane teplý leden (+10-15 C), a trvá to 14 dní, tak se projeví to, čemu se říká nízké nároky na chladové hodiny. A tu má celá řada moderních odrůd z IT, FR, ES, ale ty u nás NEMÁME ještě prověřené-myslím dlouhodobě. Ty na nic nečekají, a už vyrašily-mají fialové pupeny už nyní, kdy hrozí i silnější mrazy. Odrůdy středoevropské to nedělají, a nejsou narašené, protože nevystoupí z dormance tak rychle. Pěstování nových odrůd NENÍ špatně, špatně je, že jsem jde celá řada nevyzkoušených odrůd, s bombastickou reklamou a ovocnáři (neříkám jen zahrádkáři) jsou odkázáni sami na sebe, protože to za ně nikdo nevyzkouší a z původních zemí se zkušenosti nedají prostě kopírovat. Takže asi tak.