Pane J.T., pri zabehu modernych krovinorezov hovorime o dvoch aspektoch sucasne :
1.: ci motor od zaciatku zabehu plnu zataz vydrzi bez toho aby sa zadrel, alebo inak signifikantne poruchal.
2: ci sa drsne plne zatazenie od zaciatku zabehu (surovy stroj priamo z vyroby) prejavi na buducich vlastnostiach motora (napr. vykon, spotreba paliva-prip. oleja kde je to aktualne, zivotnost, startovanie a pod.)
-----> Odpoved na prvu otazku je ano, vydrzi v naprostej vacsine prupadov bez zadretia, lebo vlastnosti modernych materialov, techologie, spracovania a opracovania,...atd. su uz na tak vysokej urovni, ze to motor vydrzi. Otazne je za aku cenu. A to je uz odpoved na druhu otazku. Necitlivy brutalny zabeh sa negativne prejavi na vlastnostiach stroja. Preco vyrobca nedoporucuje zabeh? Lebo vzhladom na pouzite materialy a technologie to zaruku zvycajne vydrzi. Aj daco po zaruke. Nezriedka aj dost vela po zaruke. Avsak motor zabehnuty citlivo s premenlivou zatazou ma preukazatelne lepsie vlastnosti aj s odstupom rokov, ako motor drasany jak samica od prvej minuty. Su ovsem stroje, ktore sa uz predavaju zabehnute. Tie samozrejme uz druhy zabeh nepotrebuju, co by som vsak uplne prvoplanovo u krovinorezu nepredpokladal.
Takze: benzin miesat (ak je to taky typ, ze treba miesat) podla predpisu vyrobcu -ked 1:50, tak 1:50. (no ked bude 1:45 tak sa z toho nezblazni-je to iba 10percentna odchylka). Na spalenie prvej nadrzky benzinu -najdolezitejsia nadrz je prva - doporucujem kosit citlivo bud s kovovym nastrojom, alebo aj so silonom, ale ked uz zo silonom, tak nie velmi dlhymi volnymi koncami silonu, ale kazdopadne sa snazit o mensiu zataz - nevysoka trava a pod, s premenlivymi otackami (plny plyn-uberem-plny plyn-uberiem...) prekladanymi napr. minutovymi prestavkami na volnobehu a s 15-30 minutovou prestavkou na vychladnutie napr. po prvych 20-30 minutach. Ked mate k dispozicii iba hustejsi porast, da sa to kosit stupnovito od hora dolu, nie na jeden zatah.
P.S.: za troubu mi nepripadate v nijakom pripade, kto sa pyta sa dozvie. ____pooh.