Vyžínač / křovinořez k RD pro ženu

jalav - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 234.184 (?)
10.5.2009 13:26

Myslím, že to není práce pro ženu.Jsou to vybrace a nemá 10dkg.Řekl bych, že nejlepší je srp.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
fahrman - (12) - 28.34 (?), 10.5.2009 5:53, zobrazeno: 15908x

Je potřeba pořídit vyžínač, poněvadž terén je v současnosti trochu hrbolatý a hůře dostupný pro klasickou sekačku...

- na pozemku zatím není elektřina, tudíž benzínový motor - pozemek je vcelku malý (t.č. téměř celistvá plocha 650m2 - dobudoucna, cca za 2 roky by se vyžínalo max. 200m2 členitého trávníku)

- sekačku bude používat ŽENA, potažmo tedy:

- ať to není zbytečně těžká potvora

- ať zbytečně moc nesmrdí

- ať se dobře startuje

- ať se celkově dobře obsluhuje (vibrace, vyvážení, rukojeť) a je odolná proti ženskému přístupu...

- cena max 5 tis.

- musí si poradit i s kopřivami a podobnými houževnatými bylinami... žádná křoviska nebo přerostlé pýry na pozemku nejsou a nebudou... avšak jakási jistota potenciálu stroje je vítána...

Z nastudovaných materiálu, diskuzí a webů a z vlastní úvahy jsem došel k následujícím názorům, které mi můžete vyvracet, příp. označit za tak samozřejmou věc, že ji netřeba hledat... STIHL mluví u svých vyžínačů o tlačítku stop a motor běží dál (je to standart?). Chtěl jsem upřednostnit vyžínače s přímou hřídelí a ne s tou zahnutou "trubkou", ale pak dost vzrůstá cena i hmotnost... Je při výše uvedeném využití dobré na tom lpět nebo řeším zbytečně moc? Co rukojeti? Stačí pro ženu s lehkým strojem (do 5kg) madlo písmene "D"?

- jsem přívrženec kvalitníh řešení, dostupných ND, servisu apod...

Napíšu prozatimní pořadí objevených, nastudovaných a pro mě akceptovatelných přístrojů dle sympatií...

1) STIHL FS 40  (měl by méně smrdět, měl by se dobře startovat a měl by být méně hlučný) - 5.000 Kč

2) HUSQVARNA 125C (měl by jít snadný start) 5.000 Kč

3) AL-KO (zřejmě typ BC 250 Vario) - sympatie ke značce s ohledem na rotační sekačky, možnost výměny strunové hlavy za křovinořeznou pro případné horší podmínky 3.500 Kč

4) PARTNER Colibri II... splňuje to základní, co splňovat má, ale moje sympatie nezískal

5) 6) 7) ... další na které jsem narazil jsou buď kvalitní a drahé (Honda, Stiga, SOLO, Dolmar ... nebo vyšší modely zmíněných značek) nebo ve mně nevzbuzují důvěru po stránce kvality a servisu... Z omylu se však nechám vyvést...

Budou parametry pro zmíněné využití dostačovat nebo jsou motory moc slabé? co případně volit s ohledem na nízkou hmotnost? Dokážeme udolat slabým motorem a řeznými noži i něco víc než pýr? Co je a co není rozumné řešení?

Mnoho otázek a tráva mezitím roste :-)

Děkuji za reakce a odpovědi.

HH - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (154) - 112.250 (?), 10.5.2009 6:25

pokud by měla se strojem pracovat žena, doporučil bych od STIHLu nejspíše stroj FS 56CE, se snadnějším startem "přes pružinu" (méně potřebné síly k nastartování) a s klasickým řidítkovým držadlem a s možností použití jako pracovního nástroje buď ocelového nože nebo strun. hlavy. Bohužel nesplňuje vaši základní podmínku ceny do 5 tis. Všechny "zahnuté" typy bych vyloučil, jsou vhodné tak na dosíkání okolo plotů a podobně, a práce s nimi je méně komfortní. To STOP tlačítko je klasický "chcípák" to znamená že pro nastartování stroje není potřeba přesunout vypínač do polohy start (to je zde základní stav vypínače) a pro vypnutí přístroje se toto tlačítko přidrží až do zastavení motoru. Jediné co musí obsluha před startem udělat je zvolit jednu ze dvou poloh klapky sytiče (teplý nebo studený start) a následně už jen nastartovat. Když to u tohoto stroje shrnu tak pro je: jednoduché a "blbuvzdorné" ovládání, řidítková rukojeť, rovná tyč, váha.  Proti: cena a nutnost výměny ochranného krytu při změně pracovního nástroje.

fahrman - (12) - 28.34 (?), 10.5.2009 6:33

tak dle dalších info... SOLO 104L by se cenově vešel, ale nemám pocit, že by uměl více než zmínění... A objevil jsem ještě značku HECHT - k níž jsem bez názoru...

host - 96.41 (?), 10.5.2009 6:57
Radeji se vyhnete cinskym vyrobkum. Vetsinou je poznate podle toho, ze musite michat olej a benzin 1:25. Kvalitni motory maji pomer 1:50. R.

fahrman - (12) - 28.34 (?), 10.5.2009 7:02

teď jsem na to právě narazil u Stigy ST210 - olej v množství 2%... jako vodítko si to vezmu, ale s "množstvím" údajů, které jsou na ofic webech k nalezení se obávám, že mi to nebude moc platné...

host - 96.41 (?), 10.5.2009 7:19
Idealni by bylo, kdyby si vase zena vyzkousela u sousedu nebo v obchode typ vyzinace. Me osobne rovna hridel nevyhovuje z duvodu horsi manipulace a take madlo "D" neni zrovna zadny zazrak. Asi nejvhodnejsi mi pripada madlo "U", protoze riditka jsou vhodna spise pro silne stroje. Jeste vam pridam znacky Jonsered a Komatsu Zenoah. R.

Jani - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 221.12 (?), 10.5.2009 8:17

1. Dosť dobre si neviem predstaviť kosiť 650-850 štvorcov vyžínačom, možno raz alebo 2x, ale potom to bude len utrpenie a strach z dalšieho kosenia

2. Keď sa už nenecháte presvedčiť na kroviňák, tak potom vyberajte z osvedčených značiek, vynechať Alco, Partner,MTD...

3.Pozrite sa na malé kroviňáky.Je s nimi podstatne lepšia robota a sú podstatne pohodlnejšie.Je tam síce cenový rozdiel, ale takýto stroj nekupujete na 1-2roky.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 10.5.2009 11:32

Máte dvě konstanty, tedy, že bude sekat žena a že se bude sekat pouze tráva. V tomto případě bych volil motorovou kosu, nikoli křovinořez. Kovový kotouč beztak nepoužijete a nebudete tahat těžší a dražší stroj. Myslím, že Stihlem za 5000 chybu neuděláte.

host - 88.19 (?), 12.5.2009 1:24

- Solo za 14.000 Neprezilo ani 20 hod sekani... Roztavena nadobka na benzin, roztaveny kryt spojkoveho kose, dira v klikove skrini...

Pdotykam, ze palivova smes byla bez chybna...

Pry na nej bylo moc teplo - 24 stupne ve stinu...

- Kdyz se nepoucite z chyb druhych, rozbijte si vlastni "usta"...

PS: Pouzivam take HQ i Stihl, a nic podobneho jsem u nich nezazil...

M.

jalav - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 234.184 (?), 10.5.2009 13:26

Myslím, že to není práce pro ženu.Jsou to vybrace a nemá 10dkg.Řekl bych, že nejlepší je srp.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz