Reakcia na host - xxx.xxx.176.204 (?), 23.4.2009 22:10 :
Kamile, pokial som dobre pochopil, tak pojem "járování na brambory" znamena vytvaranie jarkov, do ktorych sa sadia zemiaky(=brambory). Z tejto prace som sice nemal panicku hruzu, ale drina to bola ozaj velka. Aby som sa tak nenarobil, a aby aj jarky boli rovne, tak uz nejaku dobu pouzivam nasledovny postup so standartnym Vari traktorcekom:
1. Rozrobim rotavatorom podu do hlbky cca 20-25 cm, presnejsie tak, ze cele noze rotavatora su ponorene do zeme (t.j. rovina prelozena vodorovne dotycnicou hornej hrany nozov je identicka s rovinou pody ;o) ) Rotavator sa snazim drzat uplne volne, aby som sa ZBYTOCNE nenarobil, a posuvanim zavazia (viacerych zavazi, alebo aj ziadnych) sa ho snazim nastavit tak, ze viac-menej sa taha sam.
2. Namontovat kolesa miesto rotavatora. Otocit tazne ziariadenie na DSK317 o 180 stupnov, takze pri chode na 1.rychlostny stupen je drziak na 30kg zavazie vzadu pod riadidlami, a upinak vlecenych zariadeni je atypicky vpredu
3. Do upinaka vlecenych zariadeni, ktory je teraz tlacny, upnem jeho čapom ("bolcom") drziak riadkovaca, na ktory namontujem otocene o 180 stupnov Vari-riadkovacie motycky s rozovretim "kridel" motyciek na stredny uhol. Vzajomna vzdialenost stredov motyciek je rovnaka, ako vzdialenost stredov pneumatik (t.j. kazda pneumatika ide v cerstvo vyoranom riadku za svojou motyckou. )
4. Natiahnem vodiaci spagat, povedla ktoreho idem, aby prvy riadok bol rovny.
5. Kypru, rotavatorom rozrobenu zem hroty pluzikov lahko rozhrnaju, a kolesa iduce v po dne svojho riadku fixuju dno jarku, co maju zemiaky rady...
6 Dalsie riadky robim tak, ze jednym kolesom idem uz vo vytvorenom riadku, a druhy vytvaram, cim su dosiahnute rovnake rozostupy riadkov a aj riadky su az prekvapivo rovne (kym som to robil starym postupom, riadky boli krive, podla toho, kde ma tvrdsia hruda zvrtla... )
7. Podla okamziteho stavu pody to zvycajne prejdem cca dvakrat, ako treba, az kym nie su riadky v pozadovanom tvare a kvalite.
Tymto sposom je to pre mna omnoho menej namahy, riadky su kvalitnejsie a zahrnanie kyprej zeme je tiez bez obtiazi.
Keby mi niekto poradil, ako tymto traktorcekom Vari kvalitne zahrnat uz ulozene zemiaky v riadkoch do hrobcekov, co mi stale este nejde tak, aby som s tym bol spokojny. ___pooh.