Vari nebo Agzat

host - 8.78 (?)
25.4.2009 22:36

Nazdárek   tak jsem se dneska dozvěděl jaký je v těch převodovkách rozdíl?   ta červená je hoby (levné ložiska a olej a je na menší zatížení) a ta černá je profi a kvalitnější a snad dokonce i dělaná někde u nás

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 234.140 (?), 25.4.2009 10:05

Reakcia na host - xxx.xxx.176.204 (?), 23.4.2009 22:10 :

Kamile, pokial som dobre pochopil, tak pojem "járování na brambory" znamena vytvaranie jarkov, do ktorych sa sadia zemiaky(=brambory).  Z tejto prace som sice nemal panicku hruzu, ale drina to bola ozaj velka.  Aby som sa tak nenarobil, a aby aj jarky boli rovne, tak uz nejaku dobu pouzivam nasledovny postup so standartnym Vari traktorcekom:

1. Rozrobim rotavatorom podu do hlbky cca 20-25 cm, presnejsie tak, ze cele noze rotavatora su ponorene do zeme (t.j. rovina prelozena vodorovne dotycnicou hornej hrany nozov je identicka s rovinou pody ;o) ) Rotavator sa snazim drzat uplne volne, aby som sa ZBYTOCNE nenarobil, a posuvanim zavazia (viacerych zavazi, alebo aj ziadnych) sa ho snazim nastavit tak, ze viac-menej sa taha sam.

2. Namontovat kolesa miesto rotavatora. Otocit tazne ziariadenie na DSK317 o 180 stupnov, takze pri chode na 1.rychlostny stupen je drziak na 30kg zavazie vzadu pod riadidlami, a upinak vlecenych zariadeni je atypicky vpredu  

3. Do upinaka vlecenych zariadeni, ktory je teraz tlacny, upnem jeho čapom ("bolcom")   drziak riadkovaca, na ktory namontujem otocene o 180 stupnov Vari-riadkovacie motycky s rozovretim "kridel" motyciek na stredny uhol. Vzajomna vzdialenost stredov motyciek je rovnaka, ako vzdialenost stredov pneumatik  (t.j. kazda pneumatika ide v cerstvo vyoranom riadku za svojou motyckou. )

4. Natiahnem vodiaci spagat, povedla ktoreho idem, aby prvy riadok bol rovny.

5. Kypru, rotavatorom rozrobenu zem hroty pluzikov lahko rozhrnaju, a kolesa iduce v po dne svojho riadku fixuju dno jarku, co maju zemiaky rady...

6 Dalsie riadky robim tak, ze jednym kolesom idem uz vo vytvorenom riadku, a druhy vytvaram, cim su dosiahnute rovnake rozostupy riadkov a aj riadky su az prekvapivo rovne (kym som to robil starym postupom, riadky boli krive, podla toho, kde ma tvrdsia hruda zvrtla... )

7. Podla okamziteho stavu pody to zvycajne prejdem cca dvakrat, ako treba, az kym nie su riadky v pozadovanom tvare a kvalite.

Tymto sposom je to pre mna omnoho menej namahy, riadky su kvalitnejsie a zahrnanie kyprej zeme je tiez bez obtiazi.  

Keby mi niekto poradil, ako tymto traktorcekom Vari kvalitne zahrnat uz ulozene zemiaky v riadkoch do hrobcekov, co mi stale este nejde tak, aby som s tym bol spokojny.   ___pooh.

host - 234.140 (?), 24.4.2009 13:35

Na otazku Vari nebo Agzat?  podla mna neexistuje jednoznacna odpoved, pretoze rozni uzivatelia maju rozne poziadavky. Oba stroje sa lisia hlavne prevodovkou. (U oboch mozete zvolit napr. takmer identicky motor Honda) Prevodovka Agzatu s priamym ozubenim ocelovym sukolim je lepsia, a napriek tomu som kupil Vari, lebo Vari ma tie vlastnosti, ktore potrebujem.

Vari prevodovka je subtilnejsia (ci uz DSK317, alebo T20), a rotavator miesto kolies mi umoznuje robit prace, ktore mi vyhovuju. Rotavatorovat jemne povrchovo, ak vysuniem dohora brzdiacu motycku, alebo aj trhanie stareho 20-30 rocneho travnika napriamo, bez predchadzajuceho zorania, ci vytrhanie starej podlahy v dome do hlbky cca pol metra (pol metra na viac prechodov, samozrejme), ak motycku spustim dolu, aby viac brzdila. A to vsetko pri cca 6 rozlicnych sirkach zaberu.  To je niekedy velmi dolezite, ked napr. treba rozrobit podu medzi rastucimi rastlinami (napr. po salate, alebo redkovke a pod.) Tiez mozem na Vari pripojit okopavacku, ktora nam urobi obrovsky kus prace, pri cilivom okopavani rastucich plodin, co na Agzate nie je mozne. Dalej mozem okopavat zemiaky medzi riadkami pri sucasnom ohrnani pouzitim riadkovaceho pluhu, atd.  a pod. Mimochodom, niekedy napr. pri rotavatorovani v tvrdej pode dostava prevodovka Vari asi poriadne na frak, ale ziadne problemy som nespozoroval a teplotu prevodovky som si nevsimal a nevsimol. A to makal neraz cely horuci den, len s malymi prestavkami na dotankovanie benzinovej nadrze resp. zaludka obsluhy  ;o)  

Agzat (resp. jeho prevodovka) je lepsi na tahanie tazkych nakladov na voziku v tazkom terene, na oranie, a vseobecne na tahanie pasivnych pripojnych zariadeni, na pripajanie niektorych periferii pohananych vyvodom, ktory prevodovky Vari DSK317 resp. T20 nemaju, tam treba pouzit specialnu dalsiu prevodovku Vari.   Teda, kto pouziva jednoosacik len pre tento typ prac, pre toho je pochopitelna volba Agzat.    ___pooh.

host - 133.102 (?), 24.4.2009 13:50

kvalita materiálu se u vari nedá popřít. jednou jsem ji omylem nastartoval v garáži a rotavátor se měl tehdenci zaškrabávat do betonové - pěkně nacementované podlahy.

host - 62.65 (?), 24.4.2009 16:43

Dobrý den

děkuji za rady má to něco do sebe. Zítra je u nás taková nějaká předváděcí akce na vari zkouknu to a možná to hned koupím. Možná bych ještě poprosil o radu na motor 160-190 hondu       budu používat pluh a rotavátor to je pro mě hlavní věc popřípadě i kombinátor

host - 176.204 (?), 24.4.2009 18:41

Zdravím, já mám 160-ku, dá se říct, že stačí na veškeré zahradní práce, ale při jízdě s vlečkou ani ne moc velkou a naloženou mi motor v prudším kopci ukáže svůj limit, musím dát za 1 pač trojku to neustojí, což bylo při první jízdě pro mne dost zklamáním  Ted´ bych určitě volil 190-ku, má o 30% větší krut a to by mělo být znát.

A co se týče převodovky, po 3 sezonách mi upadlo řazení-kaz v materiálu, jinak ok.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 213.141 (?), 24.4.2009 20:53

Ohledně toho řazení, je třeba trochu přemýšlet dopředu, neboť hodně toho zvládne 2, ale když dojedete těsně pod stoupání na 3, tak už nezbývá, než dát 1. Jinak se ztotožňuji s pooh, neboť nejprve je při výběru stroje třeba vědět na co jej budu potřebovat a využívat. Potom je možné vybrat to vhodnější. Od r. 1995 používám Vari s motory Honda GXV 160 (nedávno na naviják GCV 160 - převodovka AKY) a zatím nebyla závada. Orba, časté přibližování a svážení dřeva, sečení, rotavátor, doprava. Olej jsem používal vždy do převodovek hypoidní. Na naše podmínky zlatý stroj a stačí minimální údržba a není co řešit. Agzat nemám vyzkoušený a jeho přednosti zde byly uvedeny. Jsem přesvědčen, že s mým přístupem bych s ním byl minimálně stejně spokojen, ale tehdy jsem neměl na výběr mezi Agzatem, ale mezi malotraktorem s řemenovým přenosem síly. Naštěstí jsem tehdy volil správně.

host - 8.78 (?), 24.4.2009 21:16

Prosím ještě o jedno jakej je rozdíl v převodovce která je červená nebo černá se stejným označením?

host - 176.204 (?), 24.4.2009 21:28

..já mám obě černý-na traktůrku i na rotavátoru, když jsem to kupoval o červených nebyla řeč

host - 8.78 (?), 25.4.2009 22:36

Nazdárek   tak jsem se dneska dozvěděl jaký je v těch převodovkách rozdíl?   ta červená je hoby (levné ložiska a olej a je na menší zatížení) a ta černá je profi a kvalitnější a snad dokonce i dělaná někde u nás

host - 212.148 (?), 24.5.2009 18:53

Ježiši to zase někdo napsal blbost že jo?? prostě se změnila barevná kombinace, protože motory Honda pro OEM výrobce jako je VARI jsou jen černé a aby stroj nebyl jako pohřebák tak se tím pádem změnila barva převodovky na červenou. kromě barvy je červená mechanicky stejná jako černá převodovka.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz