Svoz sena

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?)
7.6.2010 16:26

Seču sad a rozmetám asi 30 let a mohu potvrdit, že se louka-sad úplně změnil co se týká skladby zeleně. Samý kakost a jiné druhy, jenom tráva chybí. Můžu doložit foto mne a souseda, kde se pasou ovce. Navíc jak to prorůstá novou zelení a hnedka uhnívá, tak se tam vyskytují žížaly a tím pádem je sad přemnožen ptactvem jako kos a to mne sežere i jiné. Například třešně, jahody a třeba i Kamčatský zimolez.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (143) - 242.192 (?), 7.6.2010 16:24

RadekL:

No to mně taky. Obzvláště srovnání zničujícího mulčování a úžasného výhozu posekané trávy ke shnití mi moc šiška nebere...

Naopak, právě mulčování zlepší rozklad a zapravení zpět do půdy. Naopak, když nechám ležet posečenou půlmetrovou trávu, tak to pěkně vyhnije. Smrdí to a je to ošklivý!

Mulčování zcela jistě sebere víc PHM než běžné sekání. Ale o kolik? Stokorunu ročně? Zcela jistě méně, než když to mám shrabat a odvézt. Nedejbože usušit. Takže mi ten příspěvek vlastně neleze do šišky celej 

xxx.xxx.20.98 :

To máš pravdu. Na druhou stranu, nemyslím, že by mulčování natolik vyhnojilo louku aby se nějak zásadně změnila oproti kosení a odvozu. Vem si to tak, že i to kosení a odvoz není přirozený, že přirozeně to přerostlo a 5% z toho sežraly srnky  Vlastně žádná louka není přitrozená. Bo za chvíli zaroste náletama a za pár desítek let je z ní smíšený les. To, co píšeš o autech. Je jasný, že NOx z nafťáků lezou, ale že by to nějak významně hnojilo louky, to teda slyším poprvý. Tedy pokud zrovna není ta louka někde u odpočívadla. pak by byla vyhnojená pěkně 

host - 134.105 (?), 7.6.2010 17:43

Prosím Vás, neraďtě pokud tomu nerozumíte. Horské louky jsou citlivé na změny poměru živin. Mulčování je absolutní pitomost a nevím kdo sem tu módu dotáhl. Mulčér patří na golfové hřiště a na zahrádky ale ne na louky a už vůbec ne na horské louky!!!

host - 20.98 (?), 7.6.2010 18:19
Roxteedy: Nevím jak v tomhle případě, ale o tom o čem mluvím já, tak je to devastující!! Vem si, že X desetiletí(možná století) se zde sekalo a sváželo seno a já tam tu trávu teď nechám zetlít - rostlina je převážně z cukrů vzniklého fotosyntézou(z půdy si tyto rostliny berou jen velmi málo), takže celá rostlina je vlastně hnojení "navíc" když ji tam ponechám..Viz. kompostování a hnojení záhonů - to je vlastně obdoba (mulčování je samozřejmě v menší míře/louka je ale také méně využívaná/, ale vynahradí to doba) a to už neřekne nikdo, že přidání kompostu není výrazné obohacení o živiny... Také se nebavíme o přirozeném biotopu: majitel tam chce louku a nikoliv les o jehož přirozenosti se dá na mnohých lokalitách také polemizovat... Srnky nejsou až tak významnými spásači/velké procento v jejich výživě je i okus, ale pokud se opravdu bavíme o přirozenosti, tak nezapomínejme na stáda praturů, zubrů a tarpanů, kteří se o zdejší krajinu "starali". Hluboké lesy nejsou úplně přirozené stanoviště v české kotlině, významnou měrou byly kombinován s pastvinami s rozvolněnými stromy, které velká stáda býložravců udržovala... NOx leze úplně ze všeho, kde se spaluje/oxiduje se dusík obsažený v atmosféře a je jedno, jestli je ve vlastním palivu nebo ne/, nejen z nafťáků a zejména je to dneska automobilová doprava (cca 55%) která emituje NOx. Není to pozorovatelné na kulturní krajině, kam se cpou hnojiva pod tlakem, ale tyhle louky jsou na to hodně citlivé - proto se také vytvořily - rostou tam rostliny, které jsou nedostatku živin přizpůsobené, ale konkurenčně slabé - né, že by jim hnojivo ublížilo, rozhodně s hnojivem porostou líp, ale jen do doby, než přijde jiná vitálnější tráva... a je vcelku jedno, jestli u odpočívadla, nebo 5 km od silnice - v ovzduší se to šíří bez problémů rychle a daleko... Už jsem se nějak rozkecal, je toho hodně a všechno tohle řeší třeba v CHKO Bílé Karpaty, tak se kdyžtak podívejte na web... tak se omlouvám, tím spíš, jestli toto není případ tazatele... hezký den. PD.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 7.6.2010 22:11

Dovolím si drobnou námitku vůči příspěvku pana Roxteedyho ze 16.24 hod :

1) nikdo nedával do kontrastu účinek "zničujícího" mulčování vůči učinku sekání trávy se zadním výhozem, u těchto dvou způsobů sečení byla porovnávána pouze spotřeba PHM.

2) při sekání se zadním výhozem pomocí zahradního traktoru nepadá tráva na zem celá, ale nasekaná na drobné kousky, dlouhé přibližně 1 až 5 cm (podle výšky sečené trávy a rychlosti pojezdu

3) takto posečená tráva, rozmetaná za traktorem pomocí zadního výhozu NIKDY nesmrdí, o neestetice bych rovněž polemizoval

4) při sekání zahradním traktorem je mulčování přibližně o 1/3 náročnější na spotřebu PHM, než při prostém sekání a zadním výhozu trávy (mohu doložit)

5) možná že už to tam leze trošku lépe

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 7.6.2010 16:26

Seču sad a rozmetám asi 30 let a mohu potvrdit, že se louka-sad úplně změnil co se týká skladby zeleně. Samý kakost a jiné druhy, jenom tráva chybí. Můžu doložit foto mne a souseda, kde se pasou ovce. Navíc jak to prorůstá novou zelení a hnedka uhnívá, tak se tam vyskytují žížaly a tím pádem je sad přemnožen ptactvem jako kos a to mne sežere i jiné. Například třešně, jahody a třeba i Kamčatský zimolez.

host - 77.50 (?), 7.6.2010 18:49

zahradní traktor, kterej by zvládnul mulčovat nebo sekat vysokou trávu (při 1 - 2 sečích ročně) neexistuje. Tazatel by musel zainvestovat do klasickýho, plnohodnotnýho traktora (třeba Zetor) a k němu koupit buď rotačku nebo mulčovač. Pak je to reálný, stačilo by klidně vzít louku 3 x ročně rotačkou (aby tráva nebyla tak vysoká a snáze shnila, i když by zůstala na řadách), na druhou stranu pořád zůstavá otázka, co na to skladba rostlin.... Určitě ale není reálný, aby toto dokázal nějakým riderem nebo zahradním traktorem, ty budou mít max. výšku trávy v optimistickým případě někde u 20 cm.

host - 3.83 (?), 7.6.2010 21:56

Nesouhlasím.

Nemám nejmenší problém posekat i se sběrem zahradu blízko lesa (tedy vlhkou s velmi vitálně rostoucí směsí lučních travin). Skladba travin odpovídá se zavřeným okem zhruba horské louce. Při nastavení žacího ústrojí do nejvyšší možné polohy a volbě velmi pomalého pojezdu a při kvalitním naostření nožů není pro stroj potíž posekat i klidně 1m vysokou trávu.. Jedná se o sekačku - záběr 53cm- a protože mám vše osobně vyzkoušeno, nevidím v tomto způsobu práce žádný podstatnější problém. Stačí přizpůsobit technologii práce a rychlost daným podmínkám a silnější traktůrky toto nemůže omezit. Ridery sekající před sebou už vůbec ne. Pokud budu chtít nízké strniště, počkám na vyschnutí už posekaného vyššího strniště a nastavím nízko žací ústrojí k druhému poježdění louky třeba za týden... co je při tomto způsobu práce skutečná potíž - velmi rychle naplněný koš na trávu při volbě stroje s jeho malým obsahem.

Pochopitelně se bavíme o traktůrcích o výkonu min 20PS s kvalitní převodovkou. Moje sekačka má papírových 5 PS a variátor, tak z toho nedělejme vědu.

host - 157.179 (?), 7.6.2010 22:05

No, klobouk dolů před sekáním 1 m vysoké trávy na ploše 1,5 ha sekačkou se záběrem 53 cm. To musíte totiž nachodit na jedno sečení 30 km! To vychází asi na 10 hodin bez přestávky na vysýpání koše, jídlo, pití, dolévání benzínu a pod.

host - 134.105 (?), 7.6.2010 22:14
I na ten doporučovaný traktor je to hodně. Nejsilnější traktory jsou doporučeny pro plochy 5000 - 7000 metrů, což je jen třetina až necelá polovina toho, co chce tazatel sekat.

host - 3.83 (?), 7.6.2010 22:37

Nikde není přeci řečeno, že je nutné celou plochu sekat najednou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz