Špatný start a kolísání otáček
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 25.47 (?), 31.10.2008 19:00, zobrazeno: 13149x
Dobrý den. Od tchána jsem dostal m. pilu Husqvana 36. Pila je asi 10 let stará, málo používaná - poslední 4 roky vůbec. V pile byl ještě benzín i olej, po chvilce mordování i chytla. Protože byla neudržovaná, odkrytoval jsem ji a perfektně vyčistil od pilin, vzduchový filtr, svíčku a vyměnil náplně. Chladící olej M6AD, benzín Natural 95+značkový olej(1:50). Pila naskočí opět po chvilce mordování, někdy. Někdy naskočí a drží se ve vysokých otáčkách a po přidání plynu se zadusí. Při plném plynu kolísají otáčky. Když se chytne řežu třeba hodinu perfektně, naskočí po prvním zatažení. Problém nastane druhý den. Ještě jsem profoukl benzínový filtr, odšrouboval svíčku a profoukl karburátor z nádrže přes benzínovou hadičku asi 2x, pokaždé pak perfektně běžela. Druhý den zase zlobí. Předem díky za jakékoliv rady. Jirka
|
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 1.11.2008 20:13
Dobrý večer Jirko, jakou dobu pila stála s původním benzínem? Jak je vůbec aspoň přibližně stará? Bude asi třeba přejít karburátor a provést jeho očistu uvnitř, případně výměnu membrán! Vše nasvědčuje, že v něm putuje kapička oleje a pěkně starého. Svíčku by asi zasloužila také novou.
Radek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.47 (?), 2.11.2008 11:27
Dobrý den a díky za reakci.
Pila byla zakoupena před dvanácti lety, benzín v ní byl minimálně dva roky. Včera jsem ještě zkoušel nastartovat. Někdy chytla dobře někdy zůstala ve vysokých otáčkách a po přidání plynu se zadusila. Během týdne koupím novou svíčku, která je tam určitě ještě původní. Při špatných startech jsem vždy kontroloval svíčku - někdy byla ulitá, někdy suchá a černě očouzená. Zkoušel jsem párkrát nastartovat se sejmutým vzduchovým filtrem a vytaženým sytičem a z otvoru pro vzduch se lehce zakouřilo. Chci se ještě zeptat zda má smysl opakovaně profukovat karburátor přes benzínovou hadičku, nebo raději rozebrat a nebo zkusit jiné palivo. V návodu k obsluze doporučují bezín s oktanovým číslem 90. Uvítal bych i odkaz na podrobný popis karburátoru, jestli je někde k dohledání. S ním bych si troufl ho rozebrat.
Jirka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 2.11.2008 23:35
Jirko, startovat už ani nezkoušejte, z benzínu je spíše olej. Ani foukání do přívodu paliva nic neřeší. Opravdu bude lépe karburátor rozebrat a umýt v UV čističce. Osadit nové membrány, skontrolovat jehlu, zda nemá na gumové špičce vytlačen kroužek, případně vyměnit. Nádrž vylít a vypláchnout čistým benzínem. NESTARTOVAT! Namíchat čerstvou směs - NA 95 + (Mogul TS) 1:40 - 1: 50. Lepší olej bych tam nedával, neboť nevíte jak vypadá vnitřek motoru! Vyměňte i palivový čistič, bude také samý olej. Nevím jak dalece jste schopen tuto opravu zvládnout, osobně bych vám radil, svěřit jí nejbližšímu slušnému servisu. Zatím aspoň to vypláchnutí nádrže, nový filtr, svíčka a palivo. Někdy jen toto stačí pro rozhýbání stroje.
Radek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.47 (?), 3.11.2008 15:37
Dobrý den Radku. V prvním příspěvku jsem psal, že jsem nové náplně dal. Bohužel mě nenapadlo vypláchnout nádrž. Tuším, že tchán do pily lil Speciál, ale v prodejně, kde jsem kupoval olej doporučily Natural 95. Zkusím tedy nádrž vypláchout čistým benzínem (raději dvakrát) a vyměním věci, které jste mi doporučil. Když to nepomůže, půjde pila do servisu. Stejně bych tam musel jít na seřízení otáček a pro náhradní díly. Napíši, jak to dopadlo. Zatím dík.
Jirka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vydra - (11) - 157.1 (?), 3.11.2008 15:51
Ahoj, podle meho bych zkusil vymenit benzinovy filtr a seřidit a bude ok (15leta zkušenost v lese)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.47 (?), 3.11.2008 15:57
Dík! Ve středu jedu na nákup.
Jirka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 3.11.2008 16:51
Pro Milana: A už jste někdy měl v lese odloženou pilu s dva roky starým palivem? To není jako běžná údržba, putuje tam v karbci kapička oleje, kterou nezředí ani čerstvé palivo. Navíc, pokud nikdo nesahal do karbce celých dvanáct let, budou membrány jako babiččin šátek, vytahané. Většina majitelů dávala do benzínu M6A a to je sakra lepidlo. Jirka napsal, že když se pila chytí, jede jak drak, ty změny na svíčce také jasně ukazují na nerozpustné nečistoty v karburátoru.
Jirko, teď už nádrž nevyplachujte, je to zbytečné, po nové směsi.
Radek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.47 (?), 3.11.2008 17:59
Nedalo mi to a sundal jsem víčko nádrže vzal baterku a zjistil usazeniny, asi z té staré břečky. Silnou špejlí s hadříkem vyčistil, protože nešly vypláchnout. Filtr jsem 2x vymáchal v acetonu, vyfoukal a 2x v čistém benzínu a opět vyfoukal. Stejně na něm ale zůstalo pár nahnědlých flíčků. Dal jsem vše do hromady nalil půl náržky benzínu a na druhé zatažení se sytičem si blafla tak jsem ho zatáhl a napodruhé bez sytiče chytla. Drží jak volnoběh tak vysoké otáčky a chytne na každé zatažení. Zítra budu zkoušet venku. Každopádně ale vyměním filtr, svíčku a pak se uvidí.
Jirka
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|