Sekačka versus traktůrek

host - 65.231 (?)
7.1.2011 17:22

Trávník seču co 14 dní o vikendu. Pokud je mokro nemám na výběr, měsíční trávu v plné vegetaci sekajda spíš kudlačkuje než poseká, takže sekám.  Mokrá se zas slepuje v žacím prostoru a vypadává v chuchvalcích ven, že ji raději sbírám do koše. Zde bych asi mnou zmíněný čas sečení překročil. Vyvážka na kompost přes 2 branky zdrží hodně. Závody z toho ovšem nemám.  Výhoz mokré trávy za sekajdu nepoužívám, natahali bychom to vše do sklepa a chaty.   j.c.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 65.231 (?), 6.1.2011 14:12

Sekačkuji motorovkou 53 cm s pojezdem cca 2300m členitějšího pozemku se stromy a ovocným keři v intervalu 14 dní. S jedním dotankováním stroje i obsluhy i při pečlivém obsíkání stromků práce vezme 2 až 2,5 hod. včetně stráně u rybníka a dosíkání kolem plotu křovákem. Traktor na 1000m podle mého netřeba.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 6.1.2011 16:14

Měl bych prosím na pana j.c.  následující dotazy : Jak velkou plochu z Vašeho pozemku 2 300 m2 zabírá sečený trávník? Kolik přibližně máte na své zahradě obsíkaných stromů a keřů a dalších překážek? Sečete se sběrem do koše? Pokud ano, kolik máte úložišť posečené trávy? Jaká je kvalita trávy na Vaší zahradě - můžete přibližně popsat (hustota, "štavnatost" a vzrůstnost)? Předpokládám, že zmíněné sekací práce provádíte výhradně sám, např. i včetně odvozu trávy ? Děkuji Vám.

host - 65.231 (?), 7.1.2011 16:09

To Wimpi: uvedená plocha je plocha zatravněná. 2 zahrady rozdělené obecní cestou cca 700 a 1100 m s 15 ovocnými stromy. 100m dlouhá zatravněná příjezdová cesta v mírném svahu bez porostu a co odečtu na zastavěnou plochu záhony a rybíz s angreštem, o to se starám u rybníka aby to tam bylo pěkný. Na rovině bez porostu. Tráva je normální, zahradní s výskytem plevele, občas krtinec ale zlepšuje se. Pokud není velmi mokrá nebo přerostlá, mulčuji. Kompost je jen jeden, na něj jde tráva jen z obytné části jedné z zahrad. Sekačkuji sám, mojí bych to ani nepučil protože se na ten špacír a pak pivko, skoro vždy těším.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 7.1.2011 16:49

Děkuji za odpověď, pane j.c.. Víte, já jsme se ptal proto, že si nedokážu představit tak rychlé posečení trávy z tak velké plochy. Tedy standardní posečení za běžných a nejčastěji se vyskytujících podmínek, pomocí normální rotační nožové sekačky šíře cca 50 cm, se sběrem trávy do koše, s odvozem trávy na kompost a to vše na běžném zahradním trávníku. Dále dle vlastní zkušenosti předpokládám, že takto velká plocha se neseče "ob den", ale pravděpodobněji jedenkrát týdně či spíše ještě méně často. Proto bývá tráva při sečení zvláště na jaře již výrazněji povytažená, což vede k nutnosti hodně častého vysypávání koše a transportu trávy. Už jsem se podobně o tom (viz. výše) bavil s panem Stanislawem. Měl jsem totiž pocit, že prakticky dosažitelný sekací výkon běžných rotačních sekaček je podle informací v tomto diskusním tématu mírně nadnesen a mohlo by dojít k až přiliš optimistickému ovlivnění tazatele v jejich prospěch.

Vy jste napsal zajímavou větu : "Pokud není (tráva) velmi mokrá nebo přerostlá, mulčuji". Pokud vezmu tuto informaci doslova, tak převážně mulčujete. Mulčování samozřejmě podstatně  - o desítky procent zkracuje celkovou dobu posečení. Tato informace by jasně vysvětlovala ten Váš vysoký sekací výkon. Jenomže Vámi uvedená věta mi tak nějak logicky nesedí,... totiž co tedy děláte, když je tráva přerostlá a nebo mokrá? Já osobně bych právě při takových podmínkách buď mulčoval a nebo ještě pravděpodobněji bych sekal s výhozem trávy za sekačku, tedy beze sběru do koše. (Oba případy jsou ale z hlediska žacího výkonu rovnocenné).

host - 65.231 (?), 7.1.2011 17:22

Trávník seču co 14 dní o vikendu. Pokud je mokro nemám na výběr, měsíční trávu v plné vegetaci sekajda spíš kudlačkuje než poseká, takže sekám.  Mokrá se zas slepuje v žacím prostoru a vypadává v chuchvalcích ven, že ji raději sbírám do koše. Zde bych asi mnou zmíněný čas sečení překročil. Vyvážka na kompost přes 2 branky zdrží hodně. Závody z toho ovšem nemám.  Výhoz mokré trávy za sekajdu nepoužívám, natahali bychom to vše do sklepa a chaty.   j.c.

host - 208.166 (?), 6.1.2011 16:15
Pro 17489,prosím proč píšete že traktor nemá vícero využiti?Jaké s nim máte zkušenosti?Vlastním ho už 6tým rokem, sekám i velké svahy, než jsem pořídil velký traktor tak jsem s ním vozil vše co bylo potřeba a v zimě hrnul sníh... a je to obyč. traktor bez uzávěrky a kupoval jsem ho už použitý za cenu sekačky stř.třídy

host - 174.89 (?), 6.1.2011 17:12

S traktorem jako takovým nemám zkušenosti žádné, to připouštím. Mám zkušenosti s ryderem - když zajedu do rygolu poháněným kolem (ryder nevisí), tak ryder hrabe ale nevyjede. Vzhledem ke vzorku se není čemu divit. V lese si neumím zahr. traktor představit - pochybuji, že se na trávě rozjede s pár set kg do kopce. Hrnutí traktorem také není nic úžasného - řetězy často ničí dlažbu. Shrnuto a podtrženo - na zahradu o 1000 m2 bych si koupil za 15.000 Kč sekačku s pojezdem, za 10 000 Kč frézu na odhrnování sněhu a za 1000 Kč kolečko - ušetřených ca. 20.000 bych utratil rozumněji. Možná by stálo za to prozradit nám, co všechno jste vozil a jakou vrstvu sněhu dokáže zahr traktor odhrnout. Sám se rád nechám poučit.

host - 239.112 (?), 6.1.2011 18:35

Na 1.000 m2 stačí slušná motorová sekačka o průměru sekání 46 cm v ceně cca 15.000 Kč. Mám i travní traktor (22 HP, 102 cm), přesto seču elektrickou sekačkou (bez pojezdu a na kuličkových ložiscích to jede samo OK) okruh cca 50 metrů kolem domu, kde jsou stromy, keře, sušák na prádlo atd. To se traktorem dělá špatně. Koš ze sekačky se hned vysype do kompostéru. Tráva z traktoru nejdříve na zem a pak ručně do kompostéru. Dvojí manipulace. Traktor mám na větší plochy, bez stromů atd. Většinou seču s deflektorem a trávu nesbírám. Jinak opravdu záleží na individuálním vkusu.

host - 61.15 (?), 6.1.2011 20:40

Když jsem zakládal tuto diskusi, nečekal jsem tolik příspěvků a všem za ně moc děkuji. Bohužel je vidět, že by na danou plochu někdo raději používal traktůrek a jiným by na to v pohodě stačila sekačka. 
Při mé práci (buď v autě nebo za psacím stolem) by pohyb rozhodně neškodil, ale dovedu si představit i lepší sport než 3-4 hodiny běhat po zahradě tam a zpátky.  Sekačká je určitě levnější varianta, ale jak už někdo zmiňoval, traktůrek by možná zvládl i hrnutí sněhu z parkoviště a chodníčků okolo domu (to mě fakt nebaví) cca 2OOm2

Vypadá to, že si od nějakého souseda půjčím sekačku a další týden od jiného traktůrek (jestli se ve vsi nachází) a uvidíme.  Luboš.

host - 208.166 (?), 7.1.2011 9:47
Vzal jste to za správný konec, ač neznalý tak neodsuzujete něco, co jste nevyzkoušel, já vyzkoušel obojí a vzhledem k mému bývalému fyzicky namáhavému zaměstnání jsem se s pochodem za sekačkou ve 30stupních horka brzo zbavil a nyní už jen pozoruji sousedy ze sedadla traktůrku jak lamentují nad propoceným úborem, jeden příspěvek který zde zpochybnoval víceré využití neberut jelikož pisatel se jen dohaduje a protože jsem psal že je možné třeba vozit co se dá, tzn.v rámci schopnosti traktoru a obsluhy, je jasné že s ním nemůžete dělat těžbu dřeva ale z lesa odveze pořezané dřevo, z louky seno, trávu, z pole brambory, vodu na zalévání atd.je na každém jak využije investici do strojů, Vám přeji možnost vyzkoušet obojí a pak tu správnou volbu
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
MRAZUODOLNÉ TRUBKY31.10.2024
VÝPLŇ MEZI SCHODNICEMI31.10.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup29.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika