Sekačka versus traktůrek

host - 180.2 (?)
6.1.2011 8:44

Dobrý den. Už dlouhé roky pravidelně seču pro jednu firmu plochu 2500m2. Mám normální sekačku od Bédi, záběr 51cm a za 2,5hod. je posekáno. A to už mám docela dost roků. O traktorku zatím vůbec neuvažuji. 1000m2 je maličká zahrádka. Při šířce záběru 50cm nachodíte při Vašem sečení 2km. Sekačka běžně seká rychlostí 3km/hod. Sám si můžete spočítat, jak dlouho Vaše sečení může trvat. Stanislaw

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 61.15 (?), 5.1.2011 22:12, zobrazeno: 26384x

Dobrý večer. Nedavno jsem se stal majitelem rodinného domku na vsi, který má zatravněnou naprosto rovnou zahradu o velikosti cca. 1000m2. Jelikož jsem v tomhle oboru naprostý laik absolutně nedokážu odhadnout, jestli je na tuhle plochu sekačka dostačující, nebo je lépe vlastnit zahradní traktůrek?? Jde mi o to, abych každý týden celou sobotu neběhal po zahradě za sekačkou. Na druhou stranu jestli není traktůrek zbytečný, když to třeba sekačka zvládne za hodinu. Kdyby jste mi někdo kovanější v tomhle oboru dokázal poradit, pro co se rozhodnout (co zakoupit), moc by jste mi pomohl. Předem děkuji Luboš.

Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 128.254 (?), 6.1.2011 8:27

Zdravím, na uvedenou plochu se už vyplatí sedět při sekání, ale stejně budeš alespoň malou sekačku bez pojezdu potřebovat, protože se traktůrkem všude nedostaneš. Standa.

host - 180.2 (?), 6.1.2011 8:44

Dobrý den. Už dlouhé roky pravidelně seču pro jednu firmu plochu 2500m2. Mám normální sekačku od Bédi, záběr 51cm a za 2,5hod. je posekáno. A to už mám docela dost roků. O traktorku zatím vůbec neuvažuji. 1000m2 je maličká zahrádka. Při šířce záběru 50cm nachodíte při Vašem sečení 2km. Sekačka běžně seká rychlostí 3km/hod. Sám si můžete spočítat, jak dlouho Vaše sečení může trvat. Stanislaw

host - 208.166 (?), 6.1.2011 9:53
Jelikož jste vlastníkem RD na vesnici tak zkuste ještě zauvažovat i jinak, sekačku máte jednoúčelovou ale traktůrek má vícero využití což na vesnici určitě oceníte a co se týče dostupnosti kam se traktor nedostane /na zahradě/ tak to záleží na šíři sekacího ústrojí, z vl. zkušenosti s šíří která je stejná jako rozchod kol posekám vše mimo rohů oplocení a na to je křovinák

host - 44.75 (?), 6.1.2011 13:30

Reakce na příspěvek hosta 180.2, p. Stanislawa : Nic ve zlém, ale takový sekací výkon s malou rotační sekačkou je uvěřitelný pouze za předpokladu sekání beze sběru trávy do koše.

host - 180.2 (?), 6.1.2011 14:12

Dobrý den. Je to skutečně tak jak jsem napsal. Tu travnatou plochu jsem kdysi dokonce sám zakládal. Je pravda, že tam vůbec nic neroste a posečenou trávu z koše vysypávám vždy na koncích, kde se otáčím. Pokud přijdou v létě sucha, tak můžu sekat bez koše a jsem hotový i za hodinu a 3/4. Prostě jen za sekačkou chodím. Takže si čas sekání můžete sám spočítat. Stanislaw

host - 44.75 (?), 6.1.2011 15:56

Aha, tak to je trochu jiná! Bežnou zahradu si totiž představuji zatravněnou standardně hustým vitálně vzrůstným pažitem (se zvláštním přihlédnutím k měsícům květnu a červnu). Dále si běžnou zahradu představuji osázenou množstvím ovocných stromů, keřů, s existencí rozličných terénních překážek (záhony, stavby,...), které je nutno manévrováním obsekávat (zastavovat, couvat, nadjíždět si). Toto nepříjemné obsekávání neumožňuje sečení plnou šíří záběru sekačky, přibude množství ztrátových časů. Dále nepovažuji za standardní, že sypete trávu z koše na obou koncích své zahrady v rámci otáčky a tudíž že nemusíte posečenou trávu transportovat na vyčleněné úložiště. Spíše si myslím, že běžnější v našich zahradních podnínkách je existence jediného zahradního kompostu v rámci jedné zahrady. Ulehčující faktory, které jste uvedl ve svém předešlém příspěvku (řídká tráva, minimum překážek a výsyp trávy na obou koncích bez nutnosti přecházení)  výrazně urychlují Vaše sečení. Pokud byste tyto "sekací výhody" neměl k dispozici, dostal byste se (možná překvapivě) na časy dvojnásobné i delší.

host - 106.150 (?), 6.1.2011 10:37

Mám zahradu na rovině 3200m, sekal jsem ji motorovou rotačkou 53cm záběr do koše asi 70l.Na jaře to byl celý den-peklo.nyní sekám traktorem, mulčování,koš 350l, záběr 102cm, je to 40 minut zábavy,zdravím, J

host - 174.89 (?), 6.1.2011 13:48

Zda sekačku či traktor záleží na vkusu každého soudruha... 1000 m2 lze bez problému sekat běžnou sekačkou. Taková se záběrem nad 50 cm stojí od 15.000 Kč (?). Pokud chcete zahradu sekat s košem, tak to samozřejmě se sekačkou jde pomaleji než s traktorem. Pokud je ale část zahrady "užitková", tak tam můžete třeba mulčovat, a zbytek sekat do koše. Osobně to tak dělám, zahrada ca. 2000m2 se mulčuje dva až třikrát měsíčně, okolí domu, ca. 500 m2 seču do koše. 2000 m2 mám zmulčovaných za ca. hodinu a půl, kolem domu je to hodinka kvůli členité zahradě. Když si najdete systém vysypávání koše na několika sběrných místech, tak 1000 m2 musíte posekat sekačkou se záběrem 50 cm s košem za 2 - maximálně s cigárpauzama 3 hodiny, traktorem to bude trochu víc jak hodina.

U traktoru bych o jeho mnohoúčelnosti nemluvil. Pokud je to levný traktor bez uzávěrky, tak víc než sekání nečekejte, hned bude hrabat. S uzávěrkou je to zase hodně drahé a vám se to nevyplatí. Obrovská výhoda traktoru je možnost sekání a sběru i vyšší trávy - se sekačkou byste se ulítal na kompost kvůli plnému koši, s traktorem budete jen častěji vysypávat koš, ale neudřete se.

Takže jestli chcete sekat celou zahradu do koše, tak záleží na Vás, zda Vám ušetřených několik hodin měsíčně stojí za několik desítek tisic za nákup traktoru (navíc, máte ho kam dát?). Pokud plánujete část zahrady mulčovat, tak bych se nerozmýšlel a koupil sekačku 3v1 se záběrem 53 cm a víc a je po starostech.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 6.1.2011 15:04

To, co píše p.174 89 je přesné. Chození po zahradě s pojezdovou sekačkou je navíc docela příjemný a nenáročný pohyb na vzduchu, který lze provozovat do vysokého věku. 
   Pokud si koupíte sekačku a za pár let zjistíte, že by se hodil traktůrek, nic hrozného se nestane, sekačku beztak využijete. Pořídit si drahý stroj a zjistit, že se nevyužije a překáží,  by bylo horší.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz