Sekačka s/bez pojedzu
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 8.67 (?), 27.4.2008 10:16, zobrazeno: 23515x
Prosím o vysvětlení, jak se chová sekačka s a bez pojezdu. Potřebuji nějakou obyčejnou sekačku na cca 200m2 zahrady, sekání tak 1xtýdně až 10 dní. Uvažuji o Al-ko 38E classic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář (391) - 242.231 (?), 27.4.2008 10:41
Na takovou plochu stačí levnější bez pojezdu.
H.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 147.132 (?), 27.4.2008 12:50
rozhodně s pojezdem, když se naplní koš je to i 15kg plus a kdo to má tlačit, koupil jsem před 3nedělemi v Hornbachu s pojezdem, centrálním nastavením, motor Brigss Stratton 158cm3 ,48 zábeř, za 5490..seká jak víno:)
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.7 (?), 27.4.2008 13:29
Spojezdem i kdyz mate jen 200m ale rozdil v cene je maly tak bych bral s pojezdem.Sekacka ma 30kg + posekana trava dle velikosti kose + 15-20kg.Mel jsem sekacku bez pojezdu pujcenou pri pouzivani vl ete durch propoceny a jak jsem koupil s pojezdem parada v jedne ruce doutnik a druhou muzete pohodickove ovladat sekacku. a nebo co treba elektrickou na tu malou plochu by stacila je lehka ticha levny provoz a zadne naroky na udrzbu jen nabrousit nuz a davat pozor na kabel :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.186 (?), 27.4.2008 16:42
Sekačku rozhodně s pojezdem. Důvody jsou k tomu dva. Nemusíte ji tlačit a jede konstantní rychlostí. Tlačit sekačku i na rovině dá práci. Pokud má stabilní rychlost seče rovnoměrně. Sekačka bez pojezdu je pouze levnější. Pokud budete šetřit, tak na pojezdu a neznačkové sekačce se vám to v dlouhodobém horizontu nevyplatí. Pokud chcete experimentovat, tak si pro začátek kupte tu nejlevnější, aby to co nejmíň "bolelo" když si půjdete koupit lepší. Pokud chcete ušetřit na správném místě, tak kupujte sekačku pouze v případě, že budete trávu sekat i v budoucnu a vyberte raději sekačku menší. Rozhodně však ve značkovém servisu. Nebude problém s náhradními díly, olejem, filtrem a případným servisem. Je dobré mít průhledný kanystr. Sekat trávu vás nebude bavit věčně, až to bude rutina, tak kvalitní sekačku oceníte.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andy.wise - Zlatý Zahrádkář (585) - 164.183 (?), 27.4.2008 19:10
Já myslím, že to není tak jednoznačné. U příbuzných je zahrada v celkem strmém členitějším svahu s osázenými stromy a jinými překážkami (skládka prken, skleník, posezení, záhony...). Ta to zahrada byla léta sečena sekačkou toro 40 cm bez pojezdu. Pak byla zakoupena sekačka dolmar se stejnou šířkou sečení, ale váží asi o 15 kg více (cca dvojnásobek), takže manipulace s ní, byť s pojezdem je mnohem horší a člověk se s ní v daném terénu daleko více nadře. To by stálo za to vyzkoušet, třeba se sekačkou z půjčovny. Já jsem dnes u sebe doma sekal naprosto rovný dvůr (cca 8 arů), kde je, díky stínu střech, nerovnoměrně vysoká tráva, takže na nízké se sekačka flákala, na vysoké šla občas ztuha. Když jsem nepoužíval pojezd, měl jsem to za chvíli posečené, ani to nebyla dřina a hlavně to odsýpalo. Ale na horším terénu na záhumence (cca 40 arů) je to samozřejmě bez pojezdu nemyslitelné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andy.wise - Zlatý Zahrádkář (585) - 220.253 (?), 28.4.2008 8:49
Jen pro upřesnění, sekačkou ve svahu seče žena (ne moje:), trávu sbírá do koše a tvrdí, že se s lehkou sekačkou bez pojezdu nadřela méně, než s novou s pojezdem. Musím jí dát za pravdu. Když se lehká sekačka bez pojezdu vytlačí na vrch zahrady a seče se po vrstevnicích dolů, jde to snadno, navíc s ní není taková dřina jako s těžší s pojezdem při obsekávání překážek. Další věcí, se kterou se sektávám je, že lidé, doteď používající sekačku bez pojezdu, se často snaží podvědomě sekačku zbytečně tlačit, přičemž pojezd je samozřejmě nepustí, takže se nakonec nadřou více, než se sekačkou bez pojezdu (zda to dělá i dotyčná, jsem nezjišťoval).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|